Översiktlig analys
2017

EU:s åtgärder på området energi och klimatförändringar

Denna publikation finns på 23 språk och i följande format:
PDF
PDF General Report

Sammanfattning

I

Energi spelade en nyckelroll för EU:s ursprung, när de sex grundarstaterna inrättade Europeiska kol- och stålgemenskapen 1952 (för 65 år sedan). Åtgärder för att hantera klimatförändringar utarbetades senare. Energi och klimatförändringar är numera tätt sammankopplade eftersom energiproduktion – huvudsakligen från omvandling och förbränning av fossila bränslen – och energianvändning – till exempel inom industrin, hushållen och transportsektorn – står för 79 % av EU:s utsläpp av växthusgaser. Som ett resultat är ändamålsenliga åtgärder för energiproduktion och energianvändning avgörande för att hantera klimatförändringarna. Energi och klimatförändringar ger upphov till många frågor som bäst hanteras genom samarbete stater emellan. Som ett resultat ligger de högt upp på EU:s agenda.

II

Denna översiktliga analys syftar till att ge en översikt av vad EU gör inom området, att sammanfatta centralt revisionsarbete som Europeiska revisionsrätten och andra högre revisionsorgan inom EU har utfört hittills och att identifiera de största utmaningarna, som underlag för lagstiftningsdebatten och framtida revisionsarbete.

III

Inom både energi och klimatförändringar fastställer EU en politisk ram. Vissa områden, såsom valet av energimixen, faller fortfarande inom medlemsstaternas befogenhet. Internationellt har EU och dess medlemsstater spelat en ledande roll för att få till stånd internationella klimatavtal, såsom 2015 års Parisavtal.

IV

Inom energiområdet är en viktig del av EU:s åtgärder att inrätta en inre energimarknad för att möjliggöra fritt flöde av och gränslös handel med gas och el inom hela EU. Den inre energimarknaden syftar till att på ett kostnadseffektivt sätt bidra till att uppnå EU:s energipolitiska mål om att tillhandahålla överkomlig, konkurrenskraftigt prissatt, hållbar och trygg energi.

V

I november 2016 tog kommissionen fram paketet ”Ren energi för alla i EU” med förslag om ytterligare reformer av energimarknaden. Dessa förslag övervägs för närvarande av EU:s lagstiftare, det vill säga Europaparlamentet och Europeiska unionens råd.

VI

Vad gäller klimatförändringar inriktas de flesta av EU:s åtgärder på begränsning av klimatförändringar, genom minskade utsläpp av växthusgaser, medan det i stort sett inte finns någon lagstiftning som rör åtgärder för anpassning till klimatförändringarnas effekter.

VII

Denna starka inriktning på begränsning återspeglas i EU:s klimat- och energimål. EU har fastställt egna mål för 2020 och 2030 för att minska utsläppen av växthusgaser, öka den andel av energiförbrukningen som härrör från förnybara energikällor och förbättra energieffektiviteten. Fram till 2050 har EU för avsikt att minska utsläppen av växthusgaser inom EU med mellan 80 % och 95 % jämfört med 1990 års nivåer.

VIII

Metoder för att minska utsläppen av växthusgaser skiljer sig åt sektorer emellan. Genom EU:s utsläppshandelssystem har EU fastställt en gräns för de sammanlagda utsläppen från vissa sektorer inom energiförsörjning, energiintensiv industri och luftfart inom EU. Man har därmed skapat en marknadsplats för utsläppskvoter och ”satt ett pris” på koldioxid. För andra sektorer har metoden varit att minska utsläppen genom bindande mål för utsläppsminskningar som fastställs för varje medlemsstat av EU. Medlemsstaterna är enskilt ansvariga för att fastställa och genomföra nationell politik och nationella åtgärder för att uppnå dessa mål. Dessa metoder kompletteras av åtgärder både på EU-nivå och nationell nivå för att öka mängden förnybar energi och för att höja energieffektiviteten.

IX

Även om framgångsrika åtgärder genomförs för att minska utsläppen av växthusgaser och även om man uppnår målet i Parisavtalet – att den globala temperaturhöjningen jämfört med tiden före industrialiseringen ska vara mindre än 2 °C – är en anpassning till ett förändrat klimat nödvändig. Klimatförändringar påverkar redan miljön, samhället och ekonomin med en uppvärmning på strax över 1 °C jämfört med tiden före industrialiseringen. Europas klimat kommer att vara väsentligt annorlunda jämfört med i dag vid en temperaturhöjning på 2 °C. Grunden för EU:s åtgärder inom anpassningsområdet är 2013 års anpassningsstrategi, där medlemsstaterna uppmuntras att vidta åtgärder. Dessa åtgärder är dock inte obligatoriska.

X

Högre revisionsorgan i medlemsstaterna och Europeiska revisionsrätten har under senare år granskat ett brett spektrum av olika ämnen inom området energi och klimatförändringar. Den största delen av rapporterna rör revisioner om energi. Andra ämnen, såsom anpassning, ägnades mindre uppmärksamhet. Även om revisionerna haft olika inriktning och omfattning kan ett antal gemensamma resultat noteras. Av revisionerna har det framkommit att skillnader mellan hur medlemsstater har genomfört EU-lagstiftning och förvaltat sina energimarknader har bromsat framstegen mot att fullborda EU:s inre energimarknad. Trots den framgångsrika tillväxten för förnybara energikällor och deras minskade kostnader globalt sett har man vid revisionerna noterat bristande kostnadseffektivitet och hinder för investeringar. Problem som rör kostnadseffektivitet har också noterats regelbundet vid revisioner av energieffektivitet: Inom kärnenergiområdet har högre revisionsorgan funnit väsentliga kostnadsökningar och förseningar. Revisioner har också påvisat att övergången till koldioxidsnåla transportsätt inte sker i tillräcklig omfattning. Inom anpassningsområdet har revisionerna främst inriktats på översvämningar. Här har revisorerna noterat problem inom förebyggande av och skydd mot samt insatser vid översvämningar.

XI

I denna översiktliga analys identifieras följande sju områden där de största utmaningarna finns:

  1. Styrning av energi och hantering av klimatförändringar
  2. Evidensbaserad politik
  3. Energiomställningen
  4. Ändamålsenlig användning av forskning och innovation
  5. Planering för och hantering av anpassning
  6. Finansiering
  7. Involvering av EU-medborgare

Inledning

Grunder för energi och klimatförändringar

01

Halten av koldioxid (CO2) i atmosfären uppnådde i slutet av 2015 en ny högsta nivå på 400 miljondelar1. 2016 var det varmaste året sedan mätningar inleddes enligt alla större uppgiftsserier för global yttemperatur: I genomsnitt var världen 1,1 °C varmare än före industrialiseringen. Under 2016 krympte det arktiska istäcket till dess minsta storlek sedan satellitmätningar påbörjades 1979. Frankrike och Tyskland drabbades av avsevärda översvämningar i maj och juni, men juli och augusti var de torraste månaderna i Frankrike sedan mätningar inleddes.

02

Klimatförändringar och orsakerna till dem ifrågasätts inte längre på allvar inom vetenskapen. Under nästan tre årtionden har tusentals vetenskapsmän från hela världen bidragit med vetenskapliga rön om klimatförändringar och dessas miljömässiga och socioekonomiska inverkan genom den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC). Enligt IPCC är människans påverkan på klimatsystemet tydlig och visar sig i form av ökade koncentrationer av växthusgaser i atmosfären och en observerad uppvärmning2. Kopplingen mellan ökningen av växthusgaser och höjningen av jordens temperatur är väl beskriven (se ruta 1).

Ruta 1

Varför växthusgaser värmer upp atmosfären

När solljus når jordens atmosfär reflekteras en del av det av moln och partiklar i luften tillbaka ut i rymden. Det mesta av ljuset genomtränger atmosfären och når jordytan. En del av detta ljus reflekteras, i synnerhet av ljusa ytor såsom snö, och en annan del absorberas av jorden genom mörka ytor såsom växtlighet eller vägar. Jorden utstrålar även energi på naturlig väg i form av infraröd strålning. När den energi som reflekteras eller utstrålas från jordytan korsar atmosfären absorberas en del av denna energi av atmosfären.

Ju högre koncentrationen av växthusgaser är i atmosfären, desto högre andel energi absorberas av atmosfären. Denna energi värmer sedan upp atmosfären, som i ett växthus. På lång sikt förändrar en varmare atmosfär jordens klimat.

Den växthusgas som släpps ut i störst mängd är koldioxid (CO2), som utgör ungefär 80 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser, följt av metan (CH4) 11 %, dikväveoxid (N2O) 6 % och fluorerade gaser 3 %.

Källa: Europeiska revisionsrätten.

03

Energi spelade en nyckelroll för EU:s ursprung, när de sex grundarstaterna inrättade en gemensam marknad för kol och stål inom ramen för Europeiska kol- och stålgemenskapen 1952 och när de skapade Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom) 1957. Sedan 1990 har EU verkat för att inrätta en inre energimarknad för att möjliggöra fritt flöde av energi inom hela EU.

04

Energi och klimatförändringar är tätt sammankopplade eftersom energiproduktion – huvudsakligen från omvandling och förbränning av fossila bränslen – och energianvändning – exempelvis inom industrin, hushållen och transportsektorn – står för 79 % av EU:s utsläpp av växthusgaser. Därför är en omställning av energiproduktionen och energianvändningen avgörande för att hantera klimatförändringarna. Att tillgodose energibehoven samtidigt som utsläppen av växthusgaser minskas är en central utmaning för EU och dess medlemsstater.

05

Uppbyggnad av ”en motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik” utgör därför en central prioritering för Europeiska kommissionen. Strategin för en energiunion, med dess fem aspekter, utgör ramen för att uppnå denna prioritering (se ruta 2). För att genomföra denna strategi har kommissionen under 2016 lagt fram flera viktiga lagförslag och icke lagstiftande initiativ inom energi och klimatförändringar, först och främst paketet Ren energi för alla i EU3. Förslagen kommer att debatteras i rådet och i parlamentet under 2017 och 2018. Utifrån en finansiell utgångspunkt har EU åtagit sig att använda minst 20 % av sin budget för 2014–2020 till klimatåtgärder, det vill säga runt 212 miljarder euro.

Ruta 2

Fem tätt sammanhängande och ömsesidigt förstärkande aspekter av ramstrategin för en motståndskraftig energiunion

Källa: En ramstrategi för en motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik (COM(2015) 80 final, 25.2.2015).

Aspekten energitrygghet, solidaritet och förtroende inriktas på diversifiering av energikällor, leverantörer och tillförselvägar, samarbete mellan medlemsstater, och mer öppenhet om gasförsörjningskontrakt.

Aspekten en helt integrerad europeisk energimarknad syftar till att möjliggöra ett fritt flöde av energi genom hela EU via adekvat infrastruktur och utan några tekniska eller regleringsmässiga hinder.

Inom ramen för aspekten energieffektivitet ses energieffektivitet ”som en energikälla i egen rätt”, och medlemsstater uppmuntras att prioritera politik för energieffektivitet för att minska beroendet av energiimport, samt minska utsläppen och energiräkningarna.

Inom ramen för aspekten minskad användning av fossila bränslen i ekonomin anges att ”en ambitiös klimatpolitik är en integrerad del av vår energiunion” och målsättningen är att EU ska bli världsledande inom förnybar energi.

Inom ramen för aspekten forskning, innovation och konkurrenskraft stöds genombrott inom koldioxidsnål och ren energiteknik.

06

EU:s åtgärder inom området energi och klimatförändringar omfattar de två kompletterande politiska svaren på klimatförändringar: begränsning respektive anpassning. Begränsning av klimatförändringar avser att hantera orsakerna till klimatförändringar genom att minska eller begränsa utsläpp av växthusgaser och genom att förstärka naturliga sänkor för växthusgaser. Anpassning syftar till att förutse effekterna av klimatförändringar och att vidta tillbörliga åtgärder för att förebygga eller minimera den potentiella skadan.

Denna översiktliga analys syfte och metod

07

Denna översiktliga analys av EU:s åtgärder på området energi och klimatförändringar syftar till att

  • ge en översikt av vad EU gör inom detta område,
  • sammanfatta centralt revisionsarbete som vi och andra högre revisionsorgan inom EU hittills har utfört, och
  • identifiera centrala frågor och utmaningar, som underlag för lagstiftningsdebatten och framtida revisionsarbete.
08

Rapporten är strukturerad enligt följande:

  • I del I beskrivs huvuddelarna av EU:s politik för energi och klimatförändringar; utsläpp av växthusgaser från olika sektorer; den tillhörande sektoriella EU-lagstiftningen; hur denna lagstiftning har genomförts, och vilken finansiering som har tillhandahållits, till stöd för att uppnå EU:s energi- och klimatmål.
  • I del II ges en analys av vad som har granskats inom området energi och klimatförändringar av Europeiska revisionsrätten och medlemsstaternas högre revisionsorgan samt en översikt av deras viktigaste slutsatser. En sammanfattning av Europeiska revisionsrättens alla granskningsrapporter inom området finns tillgänglig på vår webbplats, tillsammans med en förteckning över alla rapporter från högre revisionsorgan som gåtts igenom.
  • I del III belyses de största utmaningarna inför framtiden, för att ge underlag både för lagstiftningsdebatten och för fastställande av potentiella möjligheter och utmaningar för offentlig revision.
09

Denna översiktliga analys är inte en revision: Den är en översikt som till stor del baseras på offentligt tillgängliga uppgifter4. Den grundar sig inte på något nytt revisionsarbete och några nya revisionsresultat eller rekommendationer läggs inte fram. Kommissionens svar på de resultat och rekommendationer som lagts fram i revisionsrättens olika rapporter har offentliggjorts i dessa rapporter, som finns tillgängliga på vår webbplats. Mer utförliga uppgifter om vår metod och våra källor ges i en separat bilaga.

Del I – Energi och klimatförändringar: vad EU gör

10

I del I beskrivs vad EU gör vad gäller energi och klimatförändringar. Den inbegriper information om följande:

  • En översikt över EU:s befogenhet inom området, och över det arbete som utförs på EU-nivå för att begränsa klimatförändringar. I detta avsnitt presenteras EU:s huvudsakliga energi- och klimatmål och en kort beskrivning ges av den underliggande politiska ramen och dess två huvudpelare för att uppnå målen för utsläppsminskningar: EU:s utsläppshandelssystem och ansvarsfördelning.
  • Begränsningsåtgärder inom varje sektor som släpper ut växthusgaser: energiförsörjning, industri, byggnader, transport, jord- och skogsbruk samt avfall. Energiförsörjning och energianvändning står för 79 % av EU:s utsläpp av växthusgaser. Därför läggs mest tonvikt på detta.
  • Anpassning till klimatförändringar, med tonvikt på förväntade förändringar av och inverkan på samhället och miljön.
  • Annan politik till stöd för genomförandet av EU:s åtgärder på området energi och klimatförändringar, det vill säga forskning och innovation, offentlig och privat finansiering av begränsning av och anpassning till klimatförändringar, och åtgärder för förbättring av politiskt beslutsfattande och genomförande av politiken.

EU:s befogenhet inom området energi och klimatförändringar

11

Energi och klimatförändringar utgör två områden där EU och medlemsstaterna har delad befogenhet5. Detta innebär att både EU och medlemsstaterna får lagstifta och anta rättsligt bindande lagar. Medlemsstaterna kan utöva sin egen befogenhet såvida EU inte har formulerat och genomfört politik och strategier för energi eller klimatförändringar6.

12

Målen för EU:s energipolitik fastställs i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt7, där det anges att målet för EU:s energipolitik ska vara att i en anda av solidaritet mellan medlemsstaterna

  • garantera att energimarknaden fungerar,
  • garantera energiförsörjningen i unionen,
  • främja energieffektivitet och energibesparingar samt utveckling av nya och förnybara energikällor, och
  • främja sammankopplade energinät.
13

I fördraget fastställs också att åtgärder som genomförs inom ramen för EU:s energipolitik inte får ”påverka en medlemsstats rätt att bestämma villkoren för utnyttjandet av dess energikällor, dess val mellan olika energikällor eller energiförsörjningens allmänna struktur”. Detta är dock föremål för avvikelser. Mer specifikt kan det inom ramen för EU:s miljöpolitik vidtas åtgärder som väsentligt påverkar en medlemsstats val mellan olika energikällor och den allmänna strukturen hos dess energiförsörjning8.

14

EU:s befogenhet inom området klimatförändringar härrör från dess befogenhet inom området miljöpolitik. Målen för EU:s miljöpolitik, som fastställs i fördraget, inbegriper följande9:

  • Att bevara, skydda och förbättra miljön.
  • Att skydda människors hälsa.
  • Att utnyttja naturresurserna varsamt och rationellt.
  • Att främja åtgärder på internationell nivå för att lösa regionala eller globala miljöproblem, särskilt för att bekämpa klimatförändringen.
15

I fördraget anges också att EU:s miljöpolitik bör vila på principerna om försiktighet, förebyggande, hejdande av miljöförstöring vid källan, och på principen om att ”förorenaren betalar”10. Som en allmän princip ska miljöskyddskraven integreras i utformningen och genomförandet av unionens politik och verksamhet, särskilt i syfte att främja en hållbar utveckling11.

16

Inom både energi och klimatförändringar har EU, beroende på det exakta ämnet, befogenhet att agera på internationell nivå. EU får till exempel förhandla eller ingå internationella avtal med tredje parter antingen på egen hand eller tillsammans med medlemsstaterna12.

Internationella klimatavtal

17

Klimatförändringar kan inte hanteras genom åtgärder från länder eller regioner som agerar på egen hand. EU erkänner detta13. EU och dess medlemsstater står endast för runt 12 % av de globala utsläppen av växthusgaser14 och de har därför intagit en ledande roll i förhandlingarna om internationella klimatavtal inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC)15, däribland Kyotoprotokollet och Parisavtalet.

18

Kyotoprotokollet antogs 1997 och trädde i kraft 2005. I protokollet sätts ett mål, för 37 länder och Europeiska unionen, om att minska utsläppen av växthusgaser med 5 % över perioden 2008–2012 jämfört med 1990 års nivå. Europeiska unionen åtog sig att minska sina utsläpp med 8 % istället för 5 %16. Enligt Kyotoprotokollet i dess ändrade lydelse från Doha 2012 har EU och dess medlemsstater åtagit sig att minska sina utsläpp av växthusgaser med 20 % fram till 2020 jämfört med 1990 års nivåer.

19

Inom ramen för Parisavtalet kom regeringar överens om att hålla den globala ökningen av genomsnittlig temperatur under detta århundrade till ”klart under” 2° C över förindustriella nivåer, med en målsättning att begränsa den till 1,5° C. Signatärerna av Parisavtalet, inbegripet EU och varje medlemsstat, lämnade in närmare uppgifter om hur de skulle bidra till detta mål17. Enligt UNFCCC kommer dessa bidrag inte att räcka för att begränsa den globala temperaturökningen till under 2° C18. Signatärerna kom därför överens att återsamlas vart femte år för att rapportera till varandra om vilka framsteg de gjort och för att fastställa mer ambitiösa mål i enlighet med vad som krävs enligt vetenskapen. Signatärerna medgav klimatförändringarnas negativa påverkan och inbegrep även bestämmelser i Parisavtalet om anpassning till klimatförändringar.

Ruta 3

Parisavtalet: ett globalt åtagande

Parisavtalet utgör ett globalt åtagande för begränsning av klimatförändringar: Det har 2015 undertecknats av 195 stater, det vill säga alla medlemmar i UNFCCC förutom Nicaragua och Syrien. De står för 99,75 % av de globala utsläppen.

USA står för 18 % av de globala utsläppen, vilket innebär att de har de näst största utsläppen efter Kina (20 %). I juni 2017 meddelade USA:s president att landet avsåg att dra sig ur avtalet. De återstående 147 länderna som hade ratificerat avtalet fram till juni 2017 låg bakom 66 % av de globala utsläppen och översteg därmed det tröskelvärde på 55 % som krävdes för att avtalet skulle träda ikraft.

20

Före Pariskonferensen hade utvecklade länder redan åtagit sig att tillhandahålla 100 miljarder US-dollar varje år till 2020 till stöd för utvecklingsländers ansträngningar för begränsning av och anpassning till klimatförändringar. Utvecklade länder bekräftade detta i Parisavtalet och åtog sig att höja stödnivån från och med 202519.

EU:s ram för energi och klimat

EU:s energi- och klimatmål

21

EU har, för att uppfylla sina skyldigheter enligt Kyotoprotokollet och Parisavtalet, satt upp olika egna mål för begränsning av klimatförändringar. Dessa mål inbegriper direkta, kvantifierade minskningar av utsläpp av växthusgaser, såväl som specifika mål för förnybar energi och förbättrad energieffektivitet (se ruta 4).

Ruta 4

EU:s mål och syften avseende minskning av växthusgaser, förnybar energi och energieffektivitet

  • Till 202020:
  • Minskning på 20 % av utsläppen av växthusgaser (från 1990 års nivåer).
  • Andel på 20 % av förnybar energi inom den slutliga energiförbrukningen.
  • Preliminärt mål för förbättring av energieffektivitet med 20 % jämfört med prognoser för framtida energiförbrukning.
  • Till 203021:
  • Minskning på minst 40 % av utsläppen av växthusgaser (från 1990 års nivåer).
  • Andel på minst 27 % av förnybar energi inom den slutliga energiförbrukningen. Detta krav är bindande på EU-nivå.
  • Preliminärt mål för förbättring av energieffektivitet med minst 27 % jämfört med prognoser för framtida energiförbrukning. Detta mål ska ses över 2020 med beaktande av en EU-nivå på 30 %22.
  • Fram till 205023: EU har för avsikt att minska utsläppen av växthusgaser inom EU med mellan 80 % och 95 % jämfört med 1990 års nivåer.
22

År 2014 hade EU redan lyckats minska sina utsläpp av växthusgaser med mer än 20 % under 1990 års nivåer24. År 2015 ökade dock utsläppen med 0,7 % jämfört med 2014.

23

Aktuella tendenser, prognoser och mål, med de utsläppsminskningar som krävs för att uppnå målen, visas i figur 1. Den visar att 2030 och 2050 års mål och syften avseende minskning av utsläpp av växthusgaser inte kommer att uppnås utan väsentliga ytterligare ansträngningar. För att uppnå 2030 års mål måste ansträngningar för årliga utsläppsminskningar öka med hälften under nästa årtionde. Den mest väsentliga förändringen kommer dock att krävas bortom 2030, när takten för utsläppsminskningen kommer att behöva överträffa historiska nivåer med tre till fyra gånger för att uppnå 2050 års mål.

Figur 1

Mål och syften avseende tendenser, prognoser och minskningsmål för utsläpp av växthusgaser i EU

Källa: Europeiska miljöbyrån, Trends and projections in Europe 2016 – Tracking progress towards Europe’s climate and energy targets.

24

För att uppnå dessa mål och syften har EU fastställt delmål för utsläppsminskningar inom sektorer som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem. Inom sektorer som inte omfattas av EU:s utsläppshandelssystem fördelar EU ansträngningen mellan medlemsstater genom att fastställa bindande nationella mål för minskningar av utsläpp av växthusgaser – detta kallas ”ansvarsfördelning”. Denna politik – EU:s utsläppshandelssystem och ansvarsfördelning – beskrivs i följande avsnitt.

25

För att följa upp de framsteg som gjorts vad gäller minskning av EU:s utsläpp av växthusgaser rapporterar Europeiska kommissionen och medlemsstaterna årligen sina antropogena25 utsläpp av växthusgaser till UNFCCC. EU har även inrättat ett internt system för utsläppsrapportering26. Detta system är uppbyggt kring EU:s inventering av växthusgaser, en sammanställning av inventeringar i medlemsstater som upprättas av kommissionen. Europeiska miljöbyrån (EEA) genomför, i samarbete med Eurostat och kommissionens gemensamma forskningscentrum, årliga kvalitetskontroller av medlemsstaternas inventeringar. Enligt UNFCCC bör internationella experter från länder utanför EU åtminstone vart femte år granska EU:s inventeringar av växthusgaser.

26

EU-medlemsstaterna (se figur 2) släppte under 2015 ut ungefär 4,6 gigaton koldioxidekvivalenter27.

Figur 2

Utsläpp 2015 per medlemsstat

(% av totala utsläpp av växthusgaser i EU, exklusive LULUCF, inklusive internationell luft- och sjöfart. Total summa: 4,6 gigaton koldioxidekvivalenter)

Källa: EEA greenhouse gas – data viewer (Europeiska miljöbyråns uppgifter om växthusgaser), Europeiska miljöbyrån, 2017.

EU:s utsläppshandelssystem

Syfte och centrala funktioner
27

EU införde 2005 EU:s utsläppshandelssystem för att minska utsläppen av växthusgaser28. EU:s utsläppshandelssystem var det första multinationella29 och flersektoriella systemet för handel av utsläppsrätter för utsläpp av växthusgaser. Det begränsar utsläppen från kraftverk, större energiintensiva industrianläggningar och, sedan 2012, luftfartsutsläpp från flygningar inom EES. Dessa sektorer står för cirka 45 % av EU:s utsläpp av växthusgaser.

28

EU:s utsläppshandelssystem är känt som ett system med ”utsläppstak och handel med utsläppsrätter”30. Inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem fastställs en gräns för de sammantagna årliga utsläppen av växthusgaser: ett ”tak” för de totala utsläppen under ett kalenderår. Utsläppsrätter, som representerar rätten att släppa ut ett ton koldioxidekvivalenter auktioneras antingen ut av regeringar eller delas ut gratis till anläggningar som utsläppen härrör från. Utsläppsrätterna kan saluföras fritt på marknaden. Varje år måste operatörer överlämna ett antal utsläppsrätter som motsvarar deras rapporterade utsläpp av växthusgaser31.

29

Den första etappen (2005–2007) av EU:s utsläppshandelssystem var av pilotformat. Under den andra etappen (2008–2012) delades de flesta av utsläppsrätterna ut gratis. Under den tredje, och nuvarande, etappen (2013–2020) minskas det fastställda taket på EU-nivå årligen med en så kallad linjär reduktionsfaktor på 1,74 %. Målet är att minska utsläppen av växthusgaser inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem med 21 % under 2005 års32 nivåer fram till 2020. Därför uppmuntras genom EU:s utsläppshandelssystem en minskning av utsläpp av växthusgaser på ett förutsägbart sätt.

30

Enligt principen om att förorenaren betalar bör alla utsläppsrätter inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem auktioneras ut. Men eftersom inte alla länder i världen prissätter utsläpp av växthusgaser i samma utsträckning som EU kan EU:s utsläppshandelssystem, i teorin, påverka EU-industrins internationella konkurrenskraft negativt. Som ett resultat kan vissa företag komma att välja att flytta till länder med färre begränsningar av utsläpp av växthusgaser, och sålunda släppa ut växthusgaser annorstädes. Detta fenomen benämns ”koldioxidläckage”. Sektorer som kan bevisa33 att de är utsatta för en risk för koldioxidläckage, såsom stålindustrin, får ett antal gratis utsläppsrätter34. Inom kraftsektorn, som fysiskt sett inte kan flytta, auktioneras nästan alla utsläppsrätter ut35.

Pris på utsläppsrätter i EU:s utsläppshandelssystem
31

En central del av EU:s utsläppshandelssystem är koldioxidpriset. Att sätta ett absolut tak för utsläpp leder till en minskad tillgång. Ett begränsat utbud och en flexibel efterfrågan bör skapa en prissignal för utsläppsrätter för koldioxid. I ett välfungerande system skulle marknadsaktörer investera i utsläppsminskningar på det mest kostnadseffektiva sättet36. I teorin kommer de med lägre kostnader för att minska utsläpp att göra detta, och sedan kan de sälja sina överflödiga utsläppsrätter till andra som har högre kostnader. Med ett tak som sänks kommer tillgången i systemet att minska över tid, vilket kommer att driva upp koldioxidpriset och göra dyrare investeringsalternativ för utsläppsminskningar mer bärkraftiga.

32

Företag kommer att investera i koldioxidsnål teknik så länge sådana investeringar är billigare än att köpa utsläppsrätter på marknaden. Därmed behöver marknadspriset på utsläppsrätter i EU:s utsläppshandelssystem vara tillräckligt högt för att motivera beslut om investeringar i koldioxidsnål teknik36. Därför utgör marknadspriset på utsläppsrätter i EU:s utsläppshandelssystem, och inte bara minskningen av utsläpp, ett stöd för omställningen till en koldioxidsnål ekonomi. De modeller som användes av kommissionen 2011 påvisade en prisutveckling från 40 euro per ton koldioxidekvivalenter 2020, till 100 euro 2030 och 250 euro 205037. Efter att ha legat på 30 euro i början av etapp två minskade dock priset på utsläppsrätter till runt 5 euro i början av 2017 (se figur 3). Detta är klart under det prisintervall på 36–72 euro som, enligt högnivåkommissionen för koldioxidpriser, måste uppnås fram till 2020 om temperaturmålen i Parisavtalet ska uppnås38. Priset sjönk eftersom tillgången på utsläppsrätter var högre än efterfrågan. Faktum är att det i slutet av 2015 fortfarande fanns ett överskott på 1,8 miljarder utsläppsrätter, vilket motsvarar ett års EU-utsläpp från sektorn som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem39. Detta överskott berodde på den ekonomiska nedgången efter krisen 2008, såväl som på politik för bättre energieffektivitet eller mer förnybar energi (se punkt 168).

Figur 3

Historiska priser för utsläppsrätter i EU:s utsläppshandelssystem (euro/ton koldioxidekvivalenter)

Källa: Månatligt genomsnitt av sju futurekontrakt för utsläppsrätter (analys från Europeiska revisionsrätten baserad på uppgifter från Quandl).

33

För att återställa en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan beslutade kommissionen att senarelägga auktioneringen av 900 miljoner utsläppsrätter från 2014–2016 till 2019–2020 och inrättade en permanent marknadsstabilitetsreserv för lagring av en del av överskottet av utsläppsrätter utanför koldioxidmarknaden från och med 2019.

34

Även med dessa åtgärder, tillsammans med kommissionens lagförslag40 om den fjärde etappen (2021–2030) för EU:s utsläppshandelssystem, kommer överskottet av utsläppsrätter åtminstone att vara till ungefär 203041.

Ansvarsfördelningsbeslutet och föreslagen lagstiftning

35

Utsläppsminskningarna för de sektorer som inte omfattas av EU:s utsläppshandelssystem regleras genom ansvarsfördelningsbeslutet från 2009. Dessa sektorer inbegriper transport (förutom luftfart och internationell sjöfart), jord- och skogsbruk, byggnader och avfall, såväl som industrisektorer som inte omfattas av EU:s utsläppshandelssystem. Utsläppen från dessa sektorer står för runt 55 % av de totala utsläppen i EU.

36

Nationella utsläppsmål för 2020 har fastställts på grundval av BNP per capita. De rikare medlemsstaterna är skyldiga att minska sina utsläpp med 20 % till 2020 jämfört med 2005 års nivåer. De mindre rika medlemsstaterna tillåts öka sina utsläpp fram till 202042. Detta beror på att återhämtningen av deras ekonomiska tillväxt förväntas leda till högre utsläpp. Kommissionen har dock noterat att de fastställda målen innebär en begränsning av deras utsläpp jämfört med prognostiserade tillväxttakter under oförändrade förhållanden. En minskningsinsats krävs sålunda av alla medlemsstater43. Medlemsstaterna är ansvariga för att fastställa och genomföra nationell politik och nationella åtgärder för begränsning av utsläpp från de sektorer som omfattas av ansvarsfördelningsbeslutet44.

37

År 2020 förväntas dessa nationella mål bidra till hälften av EU:s mål för utsläppsminskningar på 20 %, medan den andra halvan förväntas komma från sektorerna inom EU:s utsläppshandelssystem. Enligt kommissionen, som övervakar efterlevnaden, är EU på god väg att uppnå minskningarna från sektorerna inom ramen för ansvarsfördelningsbeslutet45.

38

En ersättning av ansvarsfördelningsbeslutet har diskuterats i Europaparlamentet och rådet sedan 2016. Kommissionens förslag inbegriper bindande årliga minskningar av växthusgaser för medlemsstater, för att minska utsläpp från de sektorer som inte omfattas av EU:s utsläppshandelssystem med 30 % till 2030 jämfört med 2005.

Källor till utsläpp av växthusgaser: energisektorns betydelse

39

Energiproduktion, huvudsakligen från omvandling och förbränning av fossila bränslen, och energianvändning, inom alla ekonomiska sektorer, står för 79 % av utsläppen av växthusgaser (se figur 4). Andra utsläpp av växthusgaser kommer från industriella processer utöver energianvändning (se punkterna 8084), jordbruksmetoder (se punkterna 103110) eller avfallshantering (se punkterna 111113). Dessa procentandelar är i stort sett oförändrade sedan 1990.

40

De 79 % som bokförts för energi inbegriper el- och värmeproduktion såväl som förbränning av bränslen inom industrin, byggnader, transport och jordbruk. Förändringar i det sätt som vi producerar el och värme på och i hur vi använder energi i vår ekonomi är därför centrala för att minska utsläppen av växthusgaser46.

Figur 4

2015 års utsläpp av växthusgaser i EU per källa

*Inbegripet energianvändning inom internationell sjöfart och luftfart.

**Exklusive LULUCF.

Källa: EEA greenhouse gas – data viewer (Europeiska miljöbyråns uppgifter om växthusgaser), Europeiska miljöbyrån, 2017.

41

Eftersom utsläpp av växthusgaser främst orsakas av produktion och användning av energi kan energieffektivitet ha en väsentlig bidra till minskningen av utsläpp av växthusgaser. Dessutom minskar behovet av investeringar i och import av energi, och därmed sparar konsumenter pengar. Energieffektivitet har beskrivits som det snabbaste och minst kostsamma sättet att hantera utmaningar vad gäller energitrygghet, miljö och ekonomi47. Av detta skäl har EU lagstiftat om en rad åtgärder som berör flera sektorer som släpper ut växthusgaser48 och fastställt egna mål för energieffektivitet för 2020 och 2030.

42

EU har fastställt ett eget icke bindande mål om att förbättra energieffektiviteten med 20 % till 2020 jämfört med prognoser för framtida förbrukning av primärenergi (se punkt 21)49. Medlemsstaterna har själva beslutat om sina preliminära nationella mål för energieffektivitet som, i teorin, tillsammans bör nå upp till det mål på 20 % som satts för EU som helhet. Enligt Europeiska miljöbyrån skulle de dock resultera i en besparing på 17,7 % av förbrukningen av primärenergi till 2020, och därmed inte nå upp till EU-målet på 20 %50.

43

EU:s energieffektivitetsmål för 2030 är att förbättra energieffektiviteten med ”minst 27 %” på EU-nivå jämfört med prognoser för framtida energiförbrukning. Detta mål ska ses över 2020 ”med siktet inställt på 30 %”. Kommissionen föreslog 2016 att målet utökas till 30 % och att det görs bindande på EU-nivå51.

44

Alla ekonomiska sektorer, såsom industri, transport och jordbruk, använder energi. Ett annat sätt att se på utsläpp av växthusgaser är att analysera utsläpp per sektor (se figur 5) och inte per källa (se figur 4). På grundval av detta producerar energiförsörjningssektorn, huvudsakligen el- och värmeproduktion52, 29 % av de totala utsläppen, vilket gör den till de enskilt största producenten av utsläpp av växthusgaser. Den följs av transportsektorn (26 % av utsläppen), industrisektorn (19 %) och byggnadssektorn (12 %).

Figur 5

2015 års utsläpp av växthusgaser i EU per sektor

*Inbegripet internationell sjöfart och luftfart.

**Exklusive LULUCF.

Källa: EEA greenhouse gas – data viewer (Europeiska miljöbyråns uppgifter om växthusgaser), Europeiska miljöbyrån, 2017.

45

I följande avsnitt presenteras de åtgärder som EU vidtagit för att minska utsläpp av växthusgaser inom dessa sektorer. För varje sektor visar ett litet stapeldiagram till höger hur dessa utsläpp förhåller sig till varandra.

Energiförsörjning

Översikt av energiförsörjningssektorn

46

År 2015 släpptes 29 % av växthusgaserna ut av energiförsörjningssektorn, huvudsakligen från produktionen av el och värme. I EU producerades el och värme från fem huvudsakliga källor: förnybar energi, kol, kärnkraft, gas, och olja.

47

Medlemsstaterna har mycket varierande energimixer, vilket förklarar varför de står inför olika utmaningar vad gäller försörjningstrygghet och minskad användning av fossila bränslen (se figur 6).

Figur 6

Huvudsakliga källor till produktion av el och värme i EU och medlemsstaterna 2015

(ordnade i fallande mängd el- och värmeproduktion)

(% av total mängd, baserad på ton oljeekvivalenter)

Källa: Eurostat, 2017.

48

Under de senaste tio åren har det skett en snabb tillväxt av användningen av förnybar energi för produktion av el och värme i hela EU (se figur 7). Andelen gas ökade fram till 2010 och har minskat sedan dess. Andelen kärnenergi har hållit sig relativt stabil. Användning av kol och olja har minskat. Denna tillväxt av förnybara energikällor utgjordes till stor del av den 387-faldiga ökningen av användning av vindenergi mellan 1990 och 2015. Relativt sett ökade användningen av solenergi mest: Den ökade med mer än 7 750 gånger mellan 1990 och 2015.

Figur 7

Utveckling av energimixen för el och värme i EU-28, 1990–2015

Källa: Eurostat, 2017.

49

I EU produceras el genom förnybara energikällor, kärnklyvning eller förbränning av fossila bränslen. De främsta förnybara energikällorna för el är vatten-, vind- och solkraft.

50

Den viktigaste källan för produktion av värme är gas, följt av kol och förnybara energikällor. De främsta förnybara energikällorna för värme är fasta biodrivmedel53, såsom träpellets, sågspån eller torkad gödsel, och förbränning av förnybart avfall54, såsom livsmedelsavfall.

51

Medan el kan transporteras över långa sträckor är detta svårare med värme som, om den transporteras alls, vanligtvis endast distribueras lokalt genom rörledningar med varmvatten i mindre orter och städer. Därför har el- och värmeproduktion mycket olika produktions- och distributionsprofiler. På grund av dessa skillnader innebär utfasningen av fossila bränslen skilda utmaningar för elsektorn respektive värmesektorn.

52

Energikällor varierar stort med avseende på hur mycket utsläpp av växthusgaser som de ger upphov till (se figur 8). Som ett resultat är en förändring av energiförsörjningssektorn mot en utfasning av fossila bränslen för energiproduktion mycket viktig för att minska utsläppen. I följande punkter beskrivs dessa energikällor kortfattat. De som orsakar de största utsläppen av växthusgaser presenteras först.

Figur 8

Producerad el och värme samt koldioxid som släppts ut per olika energikällor över 22 EU-medlemsstater* 2015

*Bulgarien, Kroatien, Cypern, Litauen, Malta och Rumänien är ej inbegripna (inga uppgifter finns tillgängliga).

Källa: CO2 emissions from fuel combustion OECD (koldioxidutsläpp från förbränning av bränslen inom OECD) (preliminär utgåva från 2017), Internationella energiorganet, 2017; Eurostat; analys från Europeiska revisionsrätten.

Kol
53

Kol stod 2015 för runt 25 % av produktionen av el och värme i EU, vilket utgör en nedgång från 90 % under tidigt 1950-tal55. Det används fortfarande i omfattande utsträckning i vissa medlemsstater eftersom det är billigare och mer lättillgängligt än andra fossila bränslen såsom naturgas och olja56. Det gör det möjligt för medlemsstater som utvinner och använder det att minska sitt beroende av import57.

54

Kol ger upphov till mer koldioxidutsläpp per producerad energienhet än andra fossila bränslen. År 2015 producerades en fjärdedel av EU:s el och värme från kol, men koldioxidutsläpp från kol utgjorde 72 % av EU:s totala koldioxidutsläpp från produktion av el och värme (se figur 8).

Olja och gas
55

Runt 22 % av EU:s el och värme produceras från olja och naturgas. År 2015 importerade EU 89 % av sin olja och 69 % av sin naturgas58. Nationella regeringar bibehåller kontrollen över olje- och gasreserver på sina territorier.

56

För att begränsa utsläppen av växthusgaser från gas och kol har EU stött utvecklingen av teknik för avskiljning och lagring av koldioxid (CCS)59. Denna teknik är dock i nuläget kostsam och befinner sig endast i ett tidigt utvecklingsskede60.

Kärnenergi
57

Kärnkraft produceras genom kärnklyvning, en process som inte släpper ut några växthusgaser vid produktion av el61. Kärnenergi stod 2015 för 22 % av produktionen av el och värme i EU. Den utgjorde 47 % av EU:s koldioxidsnåla el.

58

År 2017 finns det 129 kärnreaktorer i drift i 14 EU-länder. Det finns ytterligare 90 reaktorer som har stängts ned. Av dessa har tre avvecklats helt. Över 50 av EU:s reaktorer som för närvarande är i drift kommer uppskattningsvis att stängas ned till slutet av 2025. En väsentlig marknad för avveckling av kärnkraftverk håller därför på att utvecklas i Europa62.

59

Enligt en rapport från kommissionen som baseras på medlemsstaternas uppgifter uppgår den uppskattade kostnaden för hanteringen av använt bränsle och radioaktivt avfall till ungefär 400 miljarder euro, och de flesta medlemsstater har inte specificerat sina metoder för deponering av medelaktivt avfall, högaktivt avfall och använt kärnbränsle, såsom val av plats eller anläggningsprojektering63.

60

Medlemsstaterna har infört olika slags politik för kärnenergi. Vissa medlemsstater, såsom Tjeckien, Ungern och Förenade kungariket, planerar att bygga nya kärnkraftverk, medan andra minskar sitt beroende av kärnkraft – Tyskland beslutade till exempel 2011 att fasa ut kärnenergi fram till 2022 som en del av sin energiomställningspolitik, och Frankrike har beslutat att minska sitt beroende av kärnenergi.

61

EU hanterar kärnenergi ur flera synvinklar, varav vissa faller under Euratomfördraget:

  • I lagstiftningen om kärnsäkerhet fastställs ett ramverk för säkerställande av kärnsäkerhet, för till exempel kärntekniska anläggningar64 och för hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle65.
  • Lagstiftning om kärnämneskontroll säkerställer att kärnämnen endast används för de syften som deklarerats av deras användare.
  • Kärnforskning, inbegripet ett större bidrag till den internationella termonukleära experimentreaktorn (Iter) syftar till att demonstrera den framtida möjligheten för kärnfusion66 som en bärkraftig energikälla.
  • Kärnkraftsavveckling: EU ger finansiellt stöd till avvecklingen av åtta Sovjetdesignade kärnreaktorer av den första generationen i Litauen, Bulgarien och Slovakien.
Förnybar energi
62

År 2020 bör 20 % av EU:s slutliga energiförbrukning härröra från förnybara energikällor67 (se punkt 21). Detta mål inbegriper användning av förnybara energikällor inom alla tänkbara sektorer, det vill säga inom produktion av el och värme men även inom transport. Figur 9 visar de bindande nationella målen för alla medlemsstater, på grundval av deras relativa välstånd, och de framsteg som gjorts sedan 2005. År 2015 härrörde 16,7 % av EU:s slutliga bruttoförbrukning av energi från förnybara energikällor.

Figur 9

EU-andel och nationell andel av förnybar energi av slutlig bruttoförbrukning 2005 och 2015 samt mål för 2020 (procent)

Källa: Anpassad från Second Report on the State of the Energy Union (andra rapporten om tillståndet i energiunionen), Europeiska kommissionen, 2017.

63

2030 års mål med en andel på 27 % av förnybar energi inom den slutliga energiförbrukningen inbegriper inte mål för enskilda medlemsstater68.

64

Tillväxten över hela världen av, och investeringar i, förnybar elproduktion har lett till en väsentlig minskning av kostnaden för många förnybara energikällor under det senaste årtiondet. Kostnaden för exempelvis energi från solceller eller vindkraft som levereras till det allmänna elnätet föll med 85 % respektive 65 % mellan 2009 och 201569. En ytterligare minskning förväntas70. Som ett resultat kan flera tekniker för förnybar energi nu konkurrera med traditionella energikällor för produktion av el (se figur 10).

Figur 10

Förnybara energikällors konkurrenskraft jämfört med icke-förnybara sådana för elproduktion

*Metod som används för att jämföra kostnaden för energi från olika källor genom att beakta de totala ägarkostnaderna för ett kraftverk och produktionen vid verket under dess livstid.

**Grundlastkraftkällor är kraftverk som på ett lönsamt sätt kan producera den elkraft som krävs för att tillfredsställa minimiefterfrågan. Topplastkraftkällor används vid topplast, till exempel på morgonen eller på kvällen, eller när alternativa energikällor inte är tillgängliga (t.ex. vindkraftparker när vindhastigheten är låg eller när verken genomgår underhåll), men de har högre bränslekostnader.

Källa: Anpassat från European Energy Markets Observatory, 2015 and Winter 2015/2016 Dataset (Europeiska energimarknadsobservatoriet – uppgifter för 2015 och vintern 2015/2016), artonde upplagan, Capgemini, 2016, s. 37 (BNE, Eurelectric-Capgemini-analys, EEMO18).

Inre energimarknaden och försörjningstrygghet

65

Den inre energimarknaden är det reglerings- och infrastruktursystem som, när det inrättats fullt ut, bör möjliggöra ett fritt flöde av och en gränslös handel med gas och el inom hela EU. Den syftar till att på ett kostnadseffektivt sätt ge resultat inom ramen för EU:s energipolitiska mål om att tillhandahålla överkomlig, konkurrenskraftigt prissatt, hållbar och trygg energi71. Den skulle även kunna vara till nytta för utvecklingen av koldioxidsnåla energikällor: På en öppen energimarknad skulle förnybar energi kunna flöda över gränser och göras tillgängliga på en mer permanent basis, där intermittens tidigare kan ha utgjort ett problem.

66

För att utveckla en inre energimarknad är det nödvändigt att både inrätta regler för hur gas- och elmarknaderna fungerar och att säkerställa att adekvat infrastruktur finns på plats för detta ändamål. Den rättsliga ramen för avreglering av nationella, ofta statligt ägda och monopoliserade, energimarknader har successivt utvecklats (se ruta 5). Mer utförliga regler håller på att fastställas i riktlinjer och nätföreskrifter72, genom vilka gemensamma tekniska standarder fastställs.

Ruta 5

Utarbetande av de tre energipaketen för genomförande av den inre energimarknaden

Avregleringen av el- och gasmarknaden inleddes med ett första lagstiftningspaket 1996 för el och 1998 för gas73.

Det andra lagstiftningspaketet74 syftade till att göra det möjligt för nya leverantörer att träda in på medlemsstaternas el- och gasmarknader och för konsumenter att välja sina leverantörer75.

Efter att ha konstaterat att en inre energimarknad ännu inte hade uppstått76 antog EU ett omfattande tredje paket 2009, som inbegrep

  • uppdelning av energiproduktion och drift av överföringsnät,
  • nya bestämmelser för säkerställande av nationella tillsynsmyndigheters oberoende,
  • inrättande av byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer), en EU-byrå för främjande av samarbete mellan europeiska energitillsynsmyndigheter77,
  • skapande av det europeiska nätverket av systemansvariga för överföringssystemen för el (Entso-E) och det europeiska nätverket av systemansvariga för överföringssystemen för gas (Entso-G) för förbättring av gränsöverskridande samarbete,
  • utarbetande av tioårsplaner för nätverksutveckling av Entso-E och Entso-G för att utöka informationen om investeringar i överföringssystem för el och gas.

År 2016 offentliggjorde kommissionen ett paket med lagstiftande och icke lagstiftande initiativ – paketet Ren energi för alla i EU.

67

Medlemsstaterna är ansvariga för genomförandet av lagstiftningen och riktlinjerna. Kommissionen övervakar genomförandet och har befogenhet att inleda överträdelseförfaranden, som kan leda till att ett fall tas upp i Europeiska unionens domstol.

68

Planen var att den inre energimarknaden skulle vara fullbordad senast 201478. Trots väsentliga framsteg i vissa regioner i EU har den inre energimarknaden ännu inte uppnåtts79. Kommissionen erkände detta och utfärdade 201580 en ”ramstrategi för en motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik” (se punkt 5) och, 2016, ett paket med lagstiftande och icke lagstiftande initiativ – paketet Ren energi för alla i EU81. Såväl strategin för en energiunion som 2016 års paket rör inte bara utvecklingen av den inre energimarknaden utan för även samman flera politikområden – dessa behandlas i de relevanta avsnitten i denna översiktliga analys.

69

Utvecklingen av inre marknader för el och gas utgör grunden för att på ett kostnadseffektivt sätt trygga energiförsörjningen82, eftersom de öppnar upp möjligheter för större diversifiering av försörjningen genom att skapa flexibel handel inom och mellan medlemsstater. EU:s lagstiftning om avbrott i el- och gasförsörjningen håller på att uppdateras. Förslag inbegriper en övergång från en nationell till en regional, gränsöverskridande metod vid hantering av avbrott i försörjningen83.

70

Lämplig infrastruktur är precis lika nödvändigt som marknadsstrukturer och ändamålsenlig lagstiftning för den inre energimarknadens funktion och förbättring av försörjningstryggheten. Detta inbegriper infrastruktur mellan och inom medlemsstater. EU fastställde ett mål för kapaciteten för gränsöverskridande sammanlänkningar för el84 till att vara minst 10 % av den installerade elproduktionskapaciteten i en given medlemsstat85 senast 2020 och minst 15 % senast 203086. Sammanlänkningar kan främja sammankoppling av nationella energimarknader, vilket bör förbättra försörjningstryggheten och minska energipriser. EU stöder utvecklingen av gränsöverskridande infrastruktur, till exempel genom att kräva harmoniserade tillståndsförfaranden, genom att underlätta kostnadsfördelning mellan olika medlemsstater, och genom att delfinansiera utvalda infrastrukturprojekt87.

71

I en utvärdering från 2017 som gjorts av kommissionen dras slutsatsen att framsteg har gjorts. Det belyses dock att flera problem kvarstår vad gäller genomförandet av den inre energimarknaden, såsom följande88:

  • Flaskhalsar förekommer fortfarande på grund av bristande eller underutnyttjad infrastruktur för el och gas. Elsammanlänkningar och, i relevanta fall, interna ledningar, behöver till exempel fortfarande förbättras i sydvästra Europa, såsom i Spanien och Frankrike, och i nordliga och östeuropeiska länder såsom Tyskland, Polen och Tjeckien.
  • Nationella gaspriser i grossistledet närmade sig varandra mellan 2013 och 2015, medan prisskillnaderna på elmarknaden i grossistledet förblev väsentliga89.

Omställning till en koldioxidsnål energiproduktion

72

Omställningen till en koldioxidsnål energiförsörjningssektor kräver väsentliga ytterligare förändringar av energiproduktionen90. Inom ramen för den nuvarande politiska ramen91 förutspås framtidens energimix att förändras (se figur 11), med en stark nedgång för EU:s inhemska produktion för alla fossila bränslen (kol92, olja och gas) och ett steg mot förnybar energi. Ytterligare produktionskapacitet för förnybar energi krävs därför.

Figur 11

Prognos för EU:s energiproduktion per bränsletyp

Källa: Europeiska kommissionen, EU Reference Scenario 2016 (referensscenario för EU 2016), 2016 (simulering med en Primes-modell).

73

Tillväxten av förnybara energikällor kommer främst att behöva ske inom elsektorn, eftersom potentialen för utökad användning av förnybara energikällor för värme för närvarande är mer begränsad93. Den grundliga omställningen av energisystemet innebär flera utmaningar. För det första, att öka och integrera vissa intermittenta former av förnybara energikällor, främst vind- och solkraft, i ett elsystem där tillgång och efterfrågan konstant måste balanseras och där lagringslösningar för närvarande är begränsade, innebär tekniska utmaningar. En annan utmaning är decentraliseringen av energiproduktionen, framför allt från förnybara energikällor, i ett elnät och en marknad som bygger på tydlig uppdelning mellan producenter, distributörer och konsumenter94.

74

Dessutom skapar sjunkande priser i grossistledet och överkapacitet inom produktionen föga incitament för att investera i ny kapacitet och nya nät. Ytterligare investeringar kommer att behöva göras i produktion med förnybara energikällor, men gällande lagstiftning säkerställer inte tillräckliga incitament för privata investeringar i ny produktionskapacitet och nya nät95.

75

Om inte statliga ingripanden på elmarknaden utformas med omsorg, oavsett hur välmenande de är, kan detta ytterligare snedvrida energimarknadens funktion och kan leda till högre kostnader, eller illojal konkurrens. I likhet med andra sektorer är statligt stöd därför endast tillåtet under vissa omständigheter inom EU, och medlemsstater måste följa de riktlinjer för statligt stöd som utfärdats av kommissionen, i synnerhet inom sektorn för förnybar energi där nivån av offentligt stöd fortfarande är betydande. Från och med 2017 har en öppen och konkurrensutsatt anbudsprocess krävts för att bevilja eventuellt stöd till infrastruktur för förnybar energi96.

76

För att kompensera för förnybara energikällors intermittens, och eftersom lagring av el97 eller lösningar för efterfrågestyrning98 ännu inte är vanligt förekommande, bibehåller medlemsstater viss konventionell elproduktionskapacitet för att hindra eventuell elbrist när, till exempel, efterfrågan är stor men det råder brist på vind och sol. Elleverantörer kan erbjudas betalningar för att hålla ej intermittent elproduktion (såsom produktionsanläggningar med kol eller gas) tillgänglig. Dessa betalningar, benämnda ”kapacitetsmekanismer”, riskerar att snedvrida konkurrensen om de inte utformas korrekt99.

77

EU:s energiföretag har medgett att el som produceras från kol ger upphov till mer utsläpp av växthusgaser än el som produceras från andra källor (se punkt 54). I april 2017 åtog sig allmännyttiga elföretag från alla medlemsstater – förutom Polen och Grekland – att inte investera i nybyggnation av koleldade kraftverk efter 2020100 i syfte att bidra till tillhandahållandet av ren energi för alla i Europa. Förenade kungariket har också meddelat sin avsikt att stänga alla koleldade kraftverk senast 2025 och att fylla ut kapacitetsluckan med huvudsakligen nya gas- och kärnkraftverk.

78

Stängningen av kärn- (se punkt 58) och kolkraftverk samt kolgruvor, som ofta är viktiga regionala arbetsgivare, kan skapa sociala utmaningar. Kommissionen101 överväger hur en strukturell omställning i kolregioner och koldioxidintensiva regioner kan stödjas på bästa sätt, i överensstämmelse med regler för statligt stöd genom att, till exempel, ge vägledning om hur befintliga fonder kan användas och utbyte av bästa praxis102.

79

För att ta itu med många av dessa utmaningar föreslog kommissionen i november 2016 en rad lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder. Pågående debatter i parlamentet och rådet rör exempelvis regler för att ytterligare stärka den inre energimarknaden103 inbegripet mer regionalt samarbete mellan medlemsstater, vissa aspekter av lagring av el104 (vilket debatteras för första gången på EU-nivå) och utarbetande av integrerade nationella energi- och klimatplaner som är avsedda att förbättra EU:s energi- och klimatstyrning105.

Industri

80

Direkta utsläpp från industrin stod 2015 för 19 % av EU:s utsläpp av växthusgaser. Indirekta utsläpp på grund av användning av el och värme bokförs i energiförsörjningskategorin.

81

Ungefär hälften av industrisektorns utsläpp orsakas av förbränning av bränslen. Återstoden släpps ut inom ramen för industriella processer, såsom vid cement- tillverkning, och inom användning i produkter.

82

Stora och energiintensiva industrianläggningar inbegrips i EU:s utsläppshandelssystem, som utgör den huvudsakliga ramen för EU:s begränsningsåtgärder för denna sektor (se punkt 27). Runt två tredjedelar av de industriella utsläppen av växthusgaser omfattas av EU:s utsläppshandelssystem. Resten omfattas av ansvarsfördelning (se punkterna 3538). Inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem måste företag beakta koldioxidpriset och har, i teorin, sålunda incitament att minska sina utsläpp. I praktiken delas en avsevärd mängd utsläppsrätter ut gratis till sektorer som är utsatta för internationell konkurrens. Nivån av gratis utsläppsrätter kommer långsamt att sänkas över tid allteftersom globala klimatåtgärder minskar riskerna för ”koldioxidläckage” (se punkt 30).

83

Utsläpp från industrin påverkas också av EU:s åtgärder inom andra områden, såsom åtgärder för energieffektivitet106 och standarder för luftkvalitet107. Stora företag är till exempel skyldiga att genomföra energibesiktningar, åtminstone vart fjärde år, för att hitta sätt att minska sin energiförbrukning108. Direktivet om industriutsläpp har, genom att fastställa utsläppsgränser för utsläpp av icke-växthusgaser och miniminivåer för tekniska standarder för installationer, även indirekt bidragit till minskningar av koldioxid109.

84

Utsläpp från användning av produkter består huvudsakligen av fluorerade gaser. Dessa infördes för att ersätta de ozonnedbrytande klorofluorkarboner som användes inom många industritillämpningar och i konsumenttillämpningar såsom kylskåp och luftkonditioneringsapparater. I dag står fluorerade gaser för runt 2,7 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser. Utsläppen av dessa gaser steg med 66 % mellan 1990 och 2015. Eftersom dessa gaser har en hög global uppvärmningspotential110 har EU lagstiftat om att sätta ett mål för minskning av utsläppen av dessa till två tredjedelar av 2014 års nivåer till 2030.

Byggnader

85

Energiproduktion och förbränning av bränslen på plats för värme eller matlagning i byggnader står för 12 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser. Dessutom förbrukar byggnader el, för till exempel belysning, IT, uppvärmning och, i allt högre grad, kylning. De utsläpp av växthusgaser som uppstår till följd av detta bokförs i energiförsörjningssektorn. Totalt förbrukar byggnader 40 % av den totala energin i EU111.

86

Runt 75 % av alla byggnader i EU är inte energieffektiva112. EU har därför infört flera åtgärder för att åstadkomma energibesparingar i byggnader, såsom en gemensam certifiering av byggnaders energiförbrukning113, mål för renoveringen av offentliga byggnader114 och en standard för ”nära-nollenergibyggnad”, som är obligatorisk för nya offentliga byggnader från och med 2019, och för alla byggnader som konstrueras från och med 2021112. Investeringar i byggnaders energi-effektivitet möter vissa hinder, såsom skilda incitament för byggnaders ägare och hyresgäster, höga initiala kostnader och ofta långa perioder för återvinning av investeringen. Under 2016 har kommissionen föreslagit en översyn av lagstiftningen om byggnader115.

87

Utöver byggnaders energieffektivitet har EU:s åtgärder inriktats på energieffektiva hushållsprodukter116. Kommissionen har, i samarbete med medlemsstaterna117, tagit fram obligatoriska minimikrav för vissa produkter118 rörande deras energiförbrukning och infört obligatorisk märkning för att informera konsumenter119. Enligt kommissionen förväntas denna politik för produkteffektivitet bespara EU ungefär den mängd energi som motsvarar Italiens årliga förbrukning av primärenergi och stå för nästan hälften av energieffektivitetsmålet på 20 % till 2020120.

Transport

Transportsektorn och dess koldioxidutsläpp

88

Transportsektorn står för närvarande för 26 % av EU:s utsläpp av växthusgaser121. Runt tre fjärdedelar av transportutsläppen kommer från vägtransport, och i synnerhet från bilar (se figur 12).

*Inbegripet internationell sjöfart och luftfart

Figur 12

EU:s utsläpp av växthusgaser inom transportsektorn 2015

Källa: EEA greenhouse gas – data viewer (Europeiska miljöbyråns uppgifter om växthusgaser), Europeiska miljöbyrån, 2017; analys från Europeiska revisionsrätten.

89

Utsläppen från andra sektorer har i allmänhet minskat sedan 1990 medan utsläppen från transportsektorn inte har gjort det. Väsentligt mer växthusgaser släpps för närvarande ut än 1990. Efter en nedåtgående trend mellan 2007 och 2013 började trenden återigen stiga 2014 och 2015 på grund av högre efterfrågan på transport kopplad till den ekonomiska återhämtningen.

Vägtransport

90

EU har fastställt standarder för koldioxidutsläpp för bilar och skåpbilar som saluförs i EU (se ruta 6). Nya bilar måste ha ett märke med uppgifter om koldioxidutsläpp122.

Ruta 6

Gränsvärden för koldioxidutsläpp från bilar

EU har fastställt mål som stegvis sänks för de genomsnittliga koldioxidutsläppen från alla bilar och skåpbilar som tillverkas av en given tillverkare123. I slutet av 2020 får utsläpp från nya bilar inte överskrida 95 gram per kilometer. Detta är 40 % lägre än 2007 års genomsnittliga utsläpp. För skåpbilar är 2020 års mål satt till 147 gram koldioxid per kilometer, 19 % lägre än 2012 års genomsnittliga utsläpp. Dessa mål har uppnåtts tidigare än vad som förväntades

Det nuvarande provningsförfarande som används för att fastställa utsläppen för deras fordonsflotta och för att övervaka framstegen mot målen underskattar dock de verkliga utsläppen med ungefär en tredjedel124. Ett nytt förfarande kommer att användas från och med september 2017125.

91

Tunga fordon, såsom lastbilar, bussar och långfärdsbussar, stod för 14 % av alla fordon på vägarna i EU under 2015 och gav upphov till runt 26 % av koldioxidutsläppen från vägtransport i EU: 4 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser126. Till skillnad från skåpbilar omfattas tunga fordon inte av några standarder för koldioxidutsläpp. EU:s strategi för 2014127 syftar till att fastställa sätt för att övervaka de utsläpp som tunga fordon producerar128, inte sätt för att minska dem. Kommissionen129 anser att denna strategi är ett avgörande första steg mot framtida insatser. Därför har kommissionen föreslagit ny lagstiftning för övervakning och rapportering av koldioxidutsläpp från nya tunga fordon som släpps ut på EU-marknaden130.

Luft-, sjö-, och flodtransporter samt multimodala transporter

92

Luftfarten stod 2015 för 3,4 % av EU:s utsläpp av växthusgaser. Runt 3,1 % av dessa utsläpp härrörde från flygningar mellan länder inom och utanför EES131, och resten från flygningar inom EES. De globala utsläppen från internationell luftfart förväntas 2020 vara runt 70 % högre än 2005. Prognosen för 2050 är att de återigen skulle kunna öka, med upp till sju gånger jämfört med 2005 års nivåer132.

93

Utsläpp från flygningar inom EES omfattas sedan 2012 av EU:s utsläppshandelssystem (se punkt 27). Flygningar mellan länder inom och utanför EES omfattas av ett avtal som nåddes inom Internationella civila luftfartsorganisationen (Icao) i oktober 2016, enligt vilket stora lufttrafikföretag133 kommer att behöva kompensera för en del av sina utsläpp genom att förvärva internationella koldioxidkrediter134. Deltagande i detta system kommer att blir obligatoriskt 2027. Icao har också infört en standard för certifiering av koldioxidutsläpp för luftfartyg.

94

Sjötransporter och transporter på inre vattenvägar stod 2015 för 3,3 % av EU:s utsläpp av växthusgaser, varav merparten härrörde från internationell sjöfart, det vill säga mellan hamnar som är belägna i och utanför EU135. Internationella sjötransporter står för ungefär 2,1 % av de globala utsläppen av växthusgaser och en ytterligare ökning i intervallet 50–250 % förväntas till 2050136. Dessa utsläpp redovisas inte i EU:s minskningsmål och är för närvarande inte internationellt reglerade.

95

Medan fartygs bränsleförbrukning är känd saknas fortfarande rapporterings- och verifieringsförfaranden137. För att ta itu med detta problem, och för att skapa utrymme för möjliga åtgärder för utsläppsminskningar i ett senare skede, har EU infört ett system för övervakning, rapportering och verifiering av växthusgaser som släpps ut av fartyg138. Parallellt med detta har EU även samarbetat med Internationella sjöfartsorganisationen (IMO), som 2016 träffade ett globalt avtal om ett system för övervakning, rapportering och verifiering av växthusgaser inom sjöfarten139.

96

Sjö- och järnvägstransport släpper ut väsentligt mindre växthusgaser per passagerare eller per ton av frakt än luft- eller vägtransport (se figur 13). Därför kan en kombination av användning av sjö- och järnvägstransport med luft- och vägtransport också bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. EU stöder kombinationen av transportsätt genom åtgärder för att undanröja restriktioner140 och genom finansieringsåtgärder141. År 2015 genomfördes dock fortfarande 76 % av godstransporterna på väg142 (se även punkt 173).

Figur 13

Genomsnittliga omvandlingsfaktorer för utsläpp för frakttransport i koldioxidekvivalenter, 2016

Källa: Europeiska revisionsrätten, baserat på: Greenhouse gas reporting – Conversion factors 2016 (rapportering av växthusgaser – omvandlingsfaktorer 2016), ministeriet för näringsliv, energi och industristrategi, Förenade kungariket, 2016.

Förnybara bränslen

97

EU har även vidtagit åtgärder för att minska utsläpp som orsakas av alla transportsätt genom att uppmuntra användningen av förnybara bränslen, huvudsakligen biodrivmedel och el. År 2020 måste 10 % av all energi som använd inom transport komma från förnybara källor143. EU uppmuntrar även användningen av andra former av alternativa bränslen med låga utsläpp, såsom vätgas och gasol (LPG). EU har fastställt gemensamma standarder för infrastruktur för alternativa bränslen, såsom laddnings- och tankstationer, och kräver att medlemsstaterna tar fram en infrastrukturpolitik144.

98

Biodrivmedel145 står för runt 70 % av den förnybara energi som används inom transport146. De framställs från biomassa, såsom biologiskt nedbrytbara jordbruks- eller skogsbruksprodukter, eller från hushålls- eller industriavfall. I princip föreligger en potential för biodrivmedel att släppa ut mindre växthusgaser än fossila bränslen, eftersom mängden koldioxid som släpps ut vid förbränningen av biodrivmedel fångades in från atmosfären när ursprungsmaterielen odlades, och eftersom den olja som annars hade förbränts fortfarande ligger i marken.

99

I början av 2000-talet ledde höga råoljepriser till ett förnyat intresse för biodrivmedel. Biodrivmedel förväntades minska beroendet för oljeimporterande länder, leda till nya exportmöjligheter för utvecklingsländer och bidra till att minska utsläppen av växthusgaser147. Av dessa skäl fastställde EU minimikrav för andelen förnybara källor inom transportsektorn (se punkt 97). Detta ledde till investeringar i produktionskapacitet för biodrivmedel. Biodrivmedel utgör dock endast ett verkningsfullt sätt att minska utsläppen av växthusgaser om de utsläpp som undviks genom att inte förbränna fossila bränslen inte uppvägs av utsläpp av växthusgaser under biodrivmedlens produktionslivscykel, under odlingen, transporten och omvandlingen av råvarorna, eller genom förändringar av markanvändningen. Om till exempel ett skogsbeklätt område avverkas för att göra plats för produktion av biodrivmedel förloras skogens förmåga att binda kol.

100

Sådan förändrad markanvändning kan vara direkt eller indirekt. Om till exempel en skog avverkas för att göra plats för odling av råvaror för biodrivmedel är förändringen av markanvändningen direkt. Om befintlig jordbruksmark övergår till odling för biodrivmedel, och alla övriga omständigheter är oförändrade, skulle det innebära en minskning av livsmedelsproduktion. Detta skulle sålunda kunna göra det nödvändigt att avverka mer skog för att göra plats för livsmedelsproduktion, vilket kan beskrivas som en indirekt förändring av markanvändningen (se figur 14).

Figur 14

Direkt och indirekt förändring av markanvändning

Källa: Europeiska revisionsrätten.

101

Frågor kring förändrad markanvändning för odling av biodrivmedel och den resulterande lagstiftningsdebatten begränsade utvecklingen av biodrivmedel148. Under 2013 skedde den första minskningen av förbrukning av biodrivmedel sedan genomförandet av det första direktivet om biodrivmedel 2003. Debatten fick EU att fastställa hållbarhetskriterier som biodrivmedel måste uppfylla för att räknas med i målet på 10 % förnybara bränslen inom transport. Till exempel medräknas inte biodrivmedel som odlas på röjda marker som tidigare bestod av våtmarker eller skog. Kriterierna täcker dock inte indirekt förändring av markanvändning, även om förmågan att binda kol för den avverkade skogen förloras i båda fall om jordbruksytan ska förbli oförändrad. Detta beror på att utsläpp från indirekt förändring av markanvändning inte kan observeras direkt utan endast kan åskådliggöras genom modeller. För att ta med dessa indirekta effekter i beräkningen sätts ett tak på andelen biobränslen från livsmedelsgrödor inom ramen för målet på 10 %149.

102

Biodrivmedel som framställs direkt från livsmedel eller fodergrödor benämns första generationens eller konventionella biodrivmedel. Biodrivmedel som framställs från avfall, jordbruksavfall, icke-livsmedelsgrödor eller alger benämns avancerade biodrivmedel. Avancerade biodrivmedel konkurrerar inte direkt med livsmedels- och fodergrödor om mark. Biodrivmedel från avfall, såsom använd matolja, finns redan kommersiellt tillgängliga. Vissa andra produktionsprocesser för avancerade biodrivmedel, såsom användning av halmrester, befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium150.

Jord- och skogsbruk

103

EU:s jordbrukssektor stod 2015 för 11 % av utsläppen av växthusgaser. Utsläppen från jordbruken minskade med 20 % mellan 1990 och 2013, bland annat till följd av en minskning av antalet kreatur och förbättring av praxis för jordbruksförvaltning151. Sedan 2014 har utsläppen återigen ökat.

*Inbegripet internationell sjöfart och luftfart

**Exklusive LULUCF

104

Utsläpp av växthusgaser från jordbruket består huvudsakligen av dikväveoxid och metan, vilka båda är mer potenta växthusgaser än koldioxid152. Utsläpp härrör huvudsakligen från matsmältningsprocessen hos kreatur och markförvaltning inom jordbruk (se figur 15).

Figur 15

Utsläpp av växthusgaser från jordbruket per källa, 2015

*”Övrigt” inbegriper följande: kalkning, tillförsel av urea, risodling, förbränning på platsen av jordbruksavfall, andra kolhaltiga gödselmedel.

Källa: EEA greenhouse gas – data viewer (Europeiska miljöbyråns uppgifter om växthusgaser), Europeiska miljöbyrån, 2017.

105

EU reglerar huvudsakligen jordbrukssektorn genom den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP). Skogsbrukspolitik förblir medlemsstaternas befogenhet, även om viss finansiering för skogsbruksåtgärder finns tillgänglig inom ramen för GJP. Alla mottagare av direktstöd inom ramen för GJP måste iaktta tvärvillkoren153. Vissa av dessa regler gagnar miljön och är även inriktade på klimatförändringar, till exempel genom att främja bibehållande av organiskt material i jorden. Jordbrukare mottar ytterligare stöd – ”miljöanpassningsstöd” – om de uppfyller frivilliga åtaganden som bidrar till miljö- och klimatmålen154.

106

Genom GJP finansieras även åtgärder för landsbygdsutveckling, varav vissa inriktas på klimatförändringar, inbegripet investeringar i förnybar energi eller skogsbruksåtgärder till stöd för koldioxidlagring.

107

Det finns lösningar för att minska utsläppen inom jordbrukssektorn, såsom mer effektiv användning av gödselmedel eller olika metoder för uppfödning av kreatur155. En allmän uppfattning som oftast inte ifrågasätts är dock att sådana lösningar är mer kostsamma än begränsningsåtgärder inom andra sektorer156. Enligt kommissionen kan jordbruket realistiskt sett endast förväntas bidra i relativt begränsad omfattning utsläppsminskningarna157. Kommissionen har föreslagit en integrering av en del av potentialen för koldioxidlagring i mark och växtlighet i förordningen om ansvarsfördelning för 2030 (se punkt 38).

108

Inom klimatpolitik har konceptet LULUCF (markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk) utarbetats för att beakta lagrings- och utsläppspotentialen för denna markbaserade sektor (se ruta 7). Under 2015 tog LULUCF-sektorn upp tillräckligt med koldioxid för att kompensera för runt 7 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser. Den tog med andra ord upp tillräckligt med koldioxid för att kompensera för den totala mängden utsläpp av växthusgaser från Spanien. Men sedan 2008 har sektorns lagringskapacitet minskat som en följd av faktorer såsom äldre skogar.

Ruta 7

Naturlig upptagning av växthusgaser av mark, hav och atmosfären

Mark binder, eller lagrar, för närvarande runt en tredjedel av årliga globala bruttoutsläpp av koldioxid. Hav binder en liknande mängd. Återstoden ackumuleras i atmosfären. Tillväxt av exempelvis skog och gräsmarker leder till en ackumulering av kol i grenar, löv, rötter och jord. Detta kol återomvandlas till växthusgaser när växter brinner, dör och bryts ned eller när de används som bränsle.

109

Fram till dags dato har LULUCF-sektorns förmåga att lagra växthusgaser inte beaktats i beräkningarna om framsteg mot EU:s minskningsmål för 2020 för utsläpp av växthusgaser. Detta beror delvis på att sektorns inverkan på utsläpp av växthusgaser är mycket svårare att bedöma än andra sektorers inverkan. Samtidigt påverkas sektorns lagringskapacitet av beslut som fattas inom andra sektorer. Till exempel skulle en ökning av användningen av biomassa för produktion av förnybar energi kunna minska utsläppen inom energiförsörjningssektorn men samtidigt leda till en minskning av förmågan att binda kol (se punkt 100).

110

Som ett första steg mot att inbegripa LULUCF-verksamheter i dess minskningsåtaganden om koldioxid har EU upprättat bokföringsregler, baserade på FN:s regler för rapportering inom ramen för Kyotoprotokollet158. I juli 2016 lade kommissionen fram ett förslag om hur sektorn skulle kunna medräknas mot minskningsmålen för 2030 för utsläpp av växthusgaser159. Detta skulle innebära att utsläpp från andra sektorer skulle kunna kompenseras för genom lagringskapaciteten för LULUCF upp till vissa gränser160. Tillämpningen av denna flexibilitetsmekanism skulle potentiellt kunna täcka bristande resultat 2030 vad gäller mål inom ramen för förordningen om ansvarsfördelning med grovt hugget två procentenheter161.

Avfall och den cirkulära ekonomin

111

Återstoden av EU:s utsläpp av växthusgaser härrör från avfall, som står för 3 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser. Utsläppen från avfall minskade med 42 % mellan 1990 och 2015.

*Inbegripet internationell sjöfart och luftfart

**Exklusive LULUCF

112

EU:s åtgärder inom avfallsområdet, för det mesta genom lagstiftning, inbegriper minskning av utsläpp av växthusgaser direkt genom minskning av utsläpp från deponering162 och indirekt genom förebyggande av avfall och genom återvinning av material som annars skulle ha utvunnits och bearbetats. Genom bättre avfallshantering undviks utsläpp inom andra sektorer av ekonomin, såsom energiförsörjning, jordbruk, tillverkning och transport. I exempelvis Frankrike innebar återvinning av avfall en besparing på motsvarande 5 % av nationella utsläpp av växthusgaser under 2014163.

113

Ett koncept som stöder förebyggande och återvinning av avfall är den ”cirkulära ekonomin”164. Exempelvis kan utformningen av en produkt anpassas för att underlätta återanvändning eller återvinning, dels genom olika materialval och standardisering av komponenter, dels genom att man ser till att den uttjänta produkten är lätt att demontera.

Anpassning

Förväntade förändringar av temperatur och nederbörd

114

Anpassning till klimatförändringar utgörs av förfarandet för anpassning till faktiska eller förväntade klimatförändringar och dessas följder165. År 2016 var världen i genomsnitt redan 1,1 °C varmare än före industrialiseringen. Även om målet i Parisavtalet – att hålla den globala temperaturhöjningen under detta århundrade till väl under 2 °C – uppnås är anpassning till klimatförändringar nödvändigt. Scenariot med en ökning på 2 °C är ett globalt genomsnitt: även om det uppnås kommer temperaturer att öka med mycket mer än 2 °C i vissa regioner (se figur 16). Under vintern skulle temperaturer kunna öka med i genomsnitt 5–8 °C i vissa delar av Skandinavien. Under sommaren skulle temperaturerna kunna öka med i genomsnitt 3–4 °C i merparten av Spanien och i norra Skandinavien166.

Figur 16

Säsongsvisa temperaturförändringar, i °C, för 2071–2100, jämfört med 1961–1990 (scenariot med en global ökning på 2 °C)

Källa: Anpassad från Climate Impacts in Europe (klimatpåverkan i Europa), JRC:s Peseta II-projekt, 2014. Uppgifter från Dosio och Paruolo 2011 samt Dosio m.fl. 2012167.

115

Förändringar av nederbördsmönster (avseende regn såväl som snö) skulle också kunna vara väsentliga (se figur 17). Nederbörd under vintern skulle kunna öka med mer än 25 % i vissa delar av Centraleuropa och Skandinavien. Nederbördsnivåerna under sommaren skulle kunna minska med mer än 50 % i merparten av Medelhavskusten i EU.

Figur 17

Förändringar av säsongsvis nederbörd, i %, för 2071–2100, jämfört med 1961–1990 (scenariot med en global ökning på 2 °C)

Källa: Climate Impacts in Europe (klimatpåverkan i Europa), JRC:s Peseta II-projekt, 2014. Uppgifter från Dosio och Paruolo 2011 samt Dosio m.fl. 2012167.

116

Dessa förändringar av nederbördsnivåer kommer att öka risken för översvämningar och markerosion i många delar av Europa. Det årliga antal översvämningar som kräver utbetalningar från försäkringar har tredubblats sedan 1980 (10 stycken 1980 till 38 stycken 2015 och 29 stycken 2016)168. En höjning av den globala genomsnittliga havsnivån kommer att leda till mer frekventa och allvarligare översvämningar i kustområden. Stormar kommer att bli mer destruktiva169.

117

Markerosion, i kombination med vattenbrist och högre temperaturer som ökar avdunstningen, ökar riskerna för ökenspridning. Studier visar att upp till 44 % av Spanien, 33 % av Portugal, och nästan 20 % av Grekland och Italien löper stor risk för erosion170. Dessa medlemsstater kommer att utstå ökad temperatur och lägre nederbörd (se figur 16 och figur 17). Tolv EU-medlemsstater har förklarat att de är påverkade av ökenspridning171.

Inverkan av klimatförändringar på samhället

118

Klimatförändringar kommer även att ha omfattande konsekvenser för samhället, exempelvis konsekvenser för människors hälsa. Allvarliga hälsorisker och dödsfall kan komma att uppstå till följd av extrema väderförhållanden såsom stormar och översvämningar, perioder av extrem hetta eller kyla, eller mer utbredda sjukdomar. Från 1980 till 2013 orsakades till exempel två tredjedelar av alla dödsfall på grund av naturfenomen i EU av värmeböljor172.

119

Klimatförändringar kommer även att påverka centrala ekonomiska sektorer. Detta sker redan i dagsläget173. Jordbruket kommer att påverkas av vattentillgång, temperatur, nya skadegörare och invasiva arter. Även om skördarna skulle kunna öka i områden i norr skulle produktionen i söder kunna minska med 30 %174. Effekter på den marina miljön kommer att påverka fiskerinäringen175. Skogsbrukssektorn kommer att erfara förändringar av omfånget av trädarter, en förhöjd risk för skogsbränder och en ökad förekomst av skadeinsekter. Kortare snösäsonger eller torka och värmeböljor kommer att påverka turismen.

120

Ekonomisk verksamhet, och därmed arbetstillfällen, skulle kunna förskjutas ekonomiska sektorer emellan. Även om nettoeffekterna förblir osäkra skulle arbetstillfällen kunna skapas inom områden såsom förstärkning eller konstruktion av översvämnings- och kustskydd samt inom förnybar energi176.

121

Mönster för energiefterfrågan kommer att ändras: Det kommer att vara en mindre efterfrågan på uppvärmning under vintern, och större efterfrågan på kylning under sommaren. Energiproduktionskapacitet skulle kunna begränsas av, till exempel, mindre vattenkraftskapacitet eller lägre kapacitet för kylning av kärnkraftverk.

122

Extrema väderförhållanden, såsom översvämningar, torka och stormar, och gradvisa förändringar, såsom en höjning av havsnivån, skulle kunna leda till att fler människor migrerar både inom Europa och till Europa177. Exempelvis har flera rapporter178 visat att en nyligen inträffad treårig torka i Syrien var en bidragande faktor till utbrottet av det syriska inbördeskriget. Det föreligger en risk för bristande förberedelse inför migration som orsakas av klimatförändringar179.

Anpassningsstrategier på EU-nivå och nationell nivå

123

Eftersom effekterna av klimatförändringar varierar väsentligt mellan EU:s regioner och även inom medlemsstater är det troligt att de flesta anpassningsinitiativ kommer att ske på regional eller lokal nivå. Vissa effekter av klimatförändringar överskrider dock enskilda medlemsstaters gränser – ett flodområde som översvämmas till följd av klimatförändringar skulle exempelvis kunna omfatta territoriet för mer än ett land.

124

Jämfört med tidiga åtgärder inom begränsning antogs grunden för EU:s åtgärder inom anpassningsområdet, EU:s strategi för anpassning till klimatförändringar, först 2013180. Denna uppmuntrar medlemsstater och städer att vidta åtgärder, snarare än att kräva att de gör detta. Exempelvis anges att medlemsstaterna bör anta en nationell anpassningsstrategi senast 2017, och börja genomföra den senast 2020. Vissa städer inledde ett frivilligt åtagande på grundval av initiativet borgmästaravtalet. Kommissionen erbjuder stöd, till exempel genom dess europeiska plattform för klimatanpassning, Climate-Adapt, som gör det möjligt för användare att få tillgång till och utbyta uppgifter, god praxis och information om förväntade klimatförändringar i Europa.

125

Kommissionen övervakar och utvärderar de nationella anpassningsstrategierna och kommer att överväga att lägga fram ett förslag om ett rättsligt bindande instrument 2017 om medlemsstaternas åtgärder bedöms vara otillräckliga181. I april 2017 hade 22 medlemsstater antagit en nationell anpassningsstrategi182.

126

Anpassning behandlas även, i varierande utsträckning, i EU:s sektoriella lagstiftning. Exempelvis behandlas i ramdirektivet om vatten183 aspekter av vattenkvaliteten och vattenkvantiteten. Därmed inriktas det indirekt på problem rörande torka. I översvämningsdirektivet184 behandlas förebyggande av översvämningar. I fågeldirektivet185 och habitatdirektivet186, bland andra, behandlas skydd av biologisk mångfald.

Stöd till EU:s åtgärder inom energi- och klimatpolitik

127

Tre centrala och övergripande teman stöder EU:s åtgärder inom energi- och klimatpolitik, nämligen följande:

  • Forskning och innovation.
  • Finansiering.
  • Evidensbaserat beslutsfattande och genomförande.

Forskning och innovation

128

Att uppnå målen för energi och klimatförändringar över hela världen, och att ställa om EU till ett koldioxidsnålt samhälle, kommer att vara beroende av utveckling av ny teknik inom en rad sektorer såsom energiförsörjning och transport187. För de flesta av dessa sektorer finns koldioxidsnåla alternativ ännu inte tillgängliga, och än mindre till konkurrensmässiga kostnadsnivåer.

129

EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020, är EU:s huvudsakliga finansieringsinstrument för forskning och innovation188. Som en del av sitt åtagande att använda minst en euro av fem till klimatåtgärder (se punkt 133) har EU åtagit sig att avsätta minst 35 % av finansieringen inom ramen för Horisont 2020 – 27 miljarder euro från 2014 till 2020 – till forskning om begränsning av och anpassning till klimatförändringar. Utöver detta har det genom initiativ såsom den integrerade strategiska EU-planen för energiteknik (SET-planen) fastställts mål på europeisk nivå i syfte att sänka kostnaden och förbättra prestandan för viktig koldioxidsnål teknik, så att denna blir mer konkurrenskraftig gentemot konventionella energikällor, samt för att påskynda utfasningen av fossila bränslen i EU:s energisystem.

130

Inom flera energirelaterade områden har Europa ett ”genomförandeunderskott” och har svårt att få ut lovande innovationer på marknaden189. Nya omvälvande affärsmodeller och tjänster, innovation inom samhället samt nya politiska och finansiella mekanismer kommer att krävas för att kommersialisera nya tekniker190.

131

Försök gjordes att behandla detta inom ramen för flera initiativ. I kommissionens initiativ från 2016 om att påskynda innovationen för ren energi fastställdes exempelvis en rad åtgärder för att förbättra regelverket samt den ekonomiska och investeringsmässiga miljön för innovationer inom teknik och system för ren energi191. I initiativet betonades kopplingarna till kommissionens agenda för tillväxt och sysselsättning samt till EU:s konkurrenskraft190. Det föreslogs vidare att framtida EU-finansieringar skulle inriktas på

  • utfasning av fossila bränslen i byggnaderna i EU fram till 2050: från nära-nollenergibyggnader till plusenergiområden,
  • ett stärkt EU-ledarskap inom förnybar energi,
  • utveckling av integrerade energilagringslösningar, och
  • elektromobilitet och ett mer integrerat transportsystem i städer.

Offentlig och privat finansiering av begränsning av och anpassning till klimatförändringar

132

Omfattningen av EU:s ekonomiska kostnader för klimatförändringar förblir osäker, men det är troligt att de kommer att vara väsentliga (se ruta 8 för några uppskattningar).

Ruta 8

Exempel på uppskattningar av EU:s ekonomiska kostnader för klimatförändringar

Begränsning:

Mellan 2021 och 2030 behöver, varje år, 1 115 miljarder euro investeras inom följande sektorer för att uppnå EU:s mål för 2030:

  • 736 miljarder euro i transportsektorn.
  • 282 miljarder euro i bostads- och tjänstesektorerna.
  • 78 miljarder euro i nätet, i produktion och i industriella värmepannor. 19 miljarder euro i industrin192.

Anpassning:

I ett scenario med oförändrade förhållanden (business-as-usual) förväntas klimatförändringarna göra hushållen i EU som helhet 190 miljarder euro fattigare varje år fram till 2080 jämfört med nuvarande förhållanden, vilket motsvarar nästan 2 % av EU:s aktuella BNP, om inga offentliga anpassningsåtgärder vidtas193. Att skjuta upp anpassningen, eller att inte agera alls, skulle kunna öka den totala kostnaden för klimatförändringarna väsentligt194.

133

Finansiering kommer att behövas från både offentliga och privata källor. EU-budgetens relativt ringa storlek gör det endast möjligt att finansiera en bråkdel av detta arbete direkt genom denna. För att säkerställa samstämmighet vad gäller lagstiftningsåtgärder och för att använda EU-budgeten på bästa sätt har EU beslutat att införliva, eller ”integrera”, klimathänsyn i all politik och i alla finansieringsinstrument. Detta inbegrep fastställande av ett mål att använda minst en euro av fem, det vill säga runt 212 miljarder euro, till klimatrelaterade åtgärder i EU:s budgetram för 2014–2020.

134

EU agerar även internationellt, särskilt genom finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer (se punkt 20). Under 2015 gav exempelvis EU, EIB och EU:s medlemsstater 17,6 miljarder euro för att hjälpa utvecklingsländer att hantera klimatförändringen195.

135

Vidare använder EU sig i utökad omfattning av finansiella instrument för att locka privata investeringar, både från EU:s budget196 och utifrån, genom till exempel Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi)197 och flera offentlig-privata partnerskap med industrin198. EIB har även avsatt minst 25 % av sin låneportfölj för koldioxidsnål och klimattålig tillväxt.

136

Den privata sektorns investeringar behöver inte endast ske inom begränsningar, utan skulle även kunna inbegripa anpassningsåtgärder, både för att bygga upp motståndskraft mot klimatförändringens konsekvenser och för att dra nytta av nya affärsmöjligheter som den skapar199.

Evidensbaserat beslutsfattande och genomförande

137

På samma sätt bör beslutsfattare i den offentliga sektorn, vid utformning av ny politik, vederbörligen bedöma de troliga effekterna av olika politiska alternativ. Kommissionen avser att fatta politiska beslut på ett öppet, transparent sätt, med bästa tillgängliga bevis som underliggande grund och med ett omfattande deltagande av intressenter200. Den utarbetar till exempel konsekvensbedömningar201, som är obligatoriska för alla initiativ med väsentliga ekonomiska, miljömässiga eller sociala konsekvenser202, och genomför utvärderingar av genomförandet av politik.

138

I konsekvensbedömningar förlitar sig kommissionen i hög grad på uppgifter och modellering för att jämföra politiska alternativ. Uppgifter tillhandahålls av Europeiska miljöbyrån (EEA), Eurostat, eller via flera initiativ som finansieras av EU såsom kommissionens klimatavdelning, Copernicus, eller portalen Climate-Adapt203. Flera modeller kan användas för att, till exempel, simulera försörjning, efterfrågan, och priser för energi; utsläpp av växthusgaser från diverse sektorer; och sociala och ekonomiska följder. Inom kommissionen står det gemensamma forskningscentrumet (JRC) för sådan modelleringskapacitet.

139

Alla sådana modeller har, även om de är värdefulla, vissa begränsningar som deras användare måste vara medvetna om204. Beroende på vilken modell som används inbegriper dessa

  • resultatens känslighet för individuella antaganden, till exempel diskonto vid beräkning av avkastning på investeringar,
  • en begränsad detaljnivå såsom effekterna för enskilda hushåll205, och
  • svårigheten att beakta framtida tekniska genombrott, förändringar i samhället och de sammanlänkade effekterna av klimatförändringar206.
140

Trots sådana begränsningar är de flesta överens om att politiska beslut bör vara välgrundade genom en korrekt användning av en rad olika modeller och scenarier.

Del II – Vad Europeiska revisionsrätten och EU-medlemsstaternas högre revisionsorgan gör på området energi och klimatförändringar

EU:s högre revisionsorgans roll inom energi och klimatförändringar

141

Högre revisionsorgan genomför oberoende, extern revision av förvaltning av offentliga finanser. De spelar en nyckelroll för att främja transparens, redovisningsskyldighet, effektivitet och ändamålsenlighet inom offentlig förvaltning. Högre revisionsorgan genomför inte endast revision av finansiella räkenskaper och den finansiella förvaltningens laglighet och korrekthet, utan bedömer även om den ekonomiska förvaltningen varit sund – sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet – för hela omfattningen av den statliga verksamheten inom offentlig förvaltning207.

142

Högre revisionsorgan i EU-medlemsstaterna och Europeiska revisionsrätten, här kollektivt benämnda EU:s högre revisionsorgan, avfattar rapporter med anknytning till energi och klimatförändringar. De samarbetar inom området energi och klimatförändringar, i synnerhet inom ramen för Intosais208 och Eurosais209 arbetsgrupper för miljörevision och inom ramen för kontaktkommittén för högre revisionsorgan i Europeiska unionen. Samarbetet inbegriper utarbetande av revisionsstandarder, riktlinjer, utbyte av revisionsmetoder och rapporter. De genomför även vissa revisioner tillsammans210.

143

Denna rapport ger en sammanfattning av EU:s högre revisionsorgans arbete inom energi och klimatförändringar under de senaste fem åren. Den omfattar 269 rapporter från EU:s högre revisionsorgan som behandlar energi och klimat mellan 2012 och mars 2017211. Den inbegriper en översikt av var EU:s högre revisionsorgan har genomfört effektivitetsrevisioner och belyser, om så är möjligt, framträdande resultatmönster. En förteckning över EU:s högre revisionsorgans revisioner och en sammanfattning av de 41 rapporter från Europeiska revisionsrätten som ingår i denna analys finns att tillgå på revisionsrättens webbplats. Analysen följer strukturen för del I av denna översiktliga analys: Den inleds med revisioner inom energisektorn och EU:s utsläppshandelssystem, följt av revisioner inom andra sektorer som släpper ut växthusgaser, revisioner av anpassning till klimatförändringar samt revisioner av horisontella och övergripande ämnen. Slutligen identifieras även områden där revisionsarbete har genomförts i mindre omfattning.

Översikt av EU:s högre revisionsorgans arbete inom energi och klimatförändringar

144

Analysen av granskningsrapporter från EU:s högre revisionsorgan påvisar följande:

  • EU:s högre revisionsorgan täckte in ett brett spektrum av olika ämnen inom området energi och klimatförändringar.
  • De genomförde, i genomsnitt, ungefär 50 revisioner per år med anknytning till energi och klimatförändringar, vilket motsvarar ungefär två revisioner årligen per högre revisionsorgan i EU.
  • Fördelningen av granskningsrapporterna mellan EU:s högre revisionsorgan varierar. Majoriteten av de högre revisionsorganen svarade i samband med vår undersökning att energi och klimatförändringar har låg prioritet i deras arbetsplan.
  • Energirevisioner låg bakom den största andelen av rapporterna inom området energi och klimatförändringar (38 % – se figur 18).
  • Begränsningsrelaterade revisioner, det vill säga granskningar på områden som energi, EU:s utsläppshandelssystem och andra sektorer som släpper ut växthusgaser (190 rapporter) är fyra gånger vanligare än revisioner som rör anpassning (53 rapporter).

Figur 18

EU:s högre revisionsorgans granskningsrapporter om energi och klimatförändringar

Antal rapporter, per ämne (procent av rapporter)

Källa: Rapporter från EU:s högre revisionsorgan (januari 2012–mars 2017).

Energi

145

De flesta energirevisioner omfattar förnybar energi och energieffektivitet och något färre rör energimarknaden och energiförsörjningstrygghet samt kärnenergi (se figur 19). Följande avsnitt kommer att behandla granskningsresultat i vart och ett av dessa områden efter varandra, och inleds med den inre energimarknaden och försörjningstrygghet.

Figur 19

EU:s högre revisionsorgans granskningsrapporter om energi

Antal rapporter per ämne

Källa: Rapporter från EU:s högre revisionsorgan (januari 2012–mars 2017).

Inre energimarknaden och försörjningstrygghet
146

Målet med den inre energimarknaden är att möjliggöra ett fritt flöde av och handel med gas och el inom hela EU (se punkt 65). En fungerande inre energimarknad utgör grunden för försörjningstryggheten för energi EU. I EU:s högre revisionsorgans granskningsrapporter har följande problem noterats:

  • Framsteg har gjorts, men EU:s mål om fullbordande av den inre energimarknaden har inte uppnåtts, med kvarstående skillnader vad gäller det sätt som medlemsstater genomför EU:s rättsliga ram och förvaltar sina marknader.
  • Energiinfrastrukturen är ännu inte utformad för helt integrerade marknader, och ger inte ändamålsenlig försörjningstrygghet.
  • Samarbetsproblem mellan medlemsstater vad gäller gränsöverskridande infrastruktur orsakar fortfarande problem.
147

År 2015 konstaterade Europeiska revisionsrätten212 att framsteg vad gäller förening av marknader i Europa hade gjorts, men att problem återstod med genomförandet av EU:s rättsliga ram. Viktiga skillnader213 i hur medlemsstater organiserade sina energimarknader höll tillbaka framstegen mot fullbordandet av EU:s inre energimarknad. De innebar även att viktiga skillnader i priser i grossistledet kvarstod.

148

Nationella högre revisionsorgan hade liknande resultat: De högre revisionsorganen i Bulgarien (2013)214 och Frankrike (2015)215 offentliggjorde till exempel rapporter som angav att energihandelsförhållanden fortfarande inte liknade de som råder på en fri marknad, eller att de utlovade fördelarna med en öppen energimarknad fortfarande inte hade förverkligats för små- och medelstora företag eller för hushåll.

149

Europeiska revisionsrättens revision från 2015 visade även att energiinfrastruktur, inom och mellan medlemsstaterna, i allmänhet inte var utformad för helt integrerade marknader, och därför inte gav ändamålsenlig försörjningstrygghet för energi.

150

Vår revision från 2015 visade även att elsammanlänkningsmålet (se punkt 70) mellan medlemsstater ofta inte hade uppfyllts och att uppbyggd infrastruktur inte alltid utnyttjades fullt ut. Vi konstaterade också att, utöver den begränsade tillgången av fysiska sammanlänkningar mellan Spanien och Frankrike, integreringen av Spanien och Portugal i EU:s inre energimarknad erfordrade förbättringar av de interna elnätssystemen, både i Spanien och i Frankrike.

151

Utveckling av infrastruktur för gränsöverskridande samarbete kräver samarbete mellan angränsande medlemsstater. I vår revision från 2015 återfinns ett antal bra exempel, såsom den baltiska energimarknadens sammanlänkningsplan, ett samarbete mellan flera medlemsstater och kommissionen216.

152

Men det finns även exempel på när infrastrukturproblem i en medlemsstat leder till problem i ett angränsande land. Det polska högre revisionsorganet217 konstaterade till exempel 2014 att oplanerade elflöden från Tyskland genom Polen till de tjeckiska och slovakiska näten destabiliserade det polska energinätet, och därmed begränsade dess kapacitet att ta emot elimport.

153

En av de få revisioner från EU:s högre revisionsorgan som beaktade energiomställning (se punkterna 7279) på ett omfattande sätt var det tyska högre revisionsorganets revision från 2016218 om åtgärder för genomförandet av energiomställningen i Tyskland. Revisionen visade att förbundsministeriet för ekonomi och energi saknade en översikt över den totala kostnaden för energiomställningen, att olika regeringsnivåer inte var samordnade och att åtgärder som tilldelades stöd valdes ut utan att deras kostnadseffektivitet beaktades. Samtidigt som den välkomnade det faktum att regeringen offentliggjorde en övervakningsrapport, tillsammans med en oberoende utvärdering, behandlades mål och utvärdering av överkomlighet och frågor om försörjningstrygghet inte i tillräcklig utsträckning. Vid revisionen konstaterades att den tyska energiomställningen inte kunde genomföras utan beaktande av EU:s inte energimarknad.

Förnybar energi
154

På global nivå (makronivå) har de senaste åren kännetecknats av en snabb tillväxt inom industrier för förnybar energi och fallande kostnader för till exempel vind- och solkraft. På mikronivå, nationell nivå och EU-nivå noterades trots detta i EU:s högre revisionsorgans rapporter om förnybar energi

  • investeringshinder,
  • bristande kostnadseffektivitet, och
  • problem med övervakning och utvärdering.
155

I EU:s högre revisionsorgans rapporter identifierades hinder som hämmade investeringar i förnybar energi, inom följande områden:

  • Regelverk: I flera rapporter, inbegripet vår revision från 2014223, framhölls institutionella och rättsliga hinder och upprepade revideringar av nationella rättsliga ramar, inbegripet retroaktiva ändringar av bidragssystem, som investeringshinder. År 2012 underströk det italienska högre revisionsorganet219 stora variationer mellan de rättsliga ramarna i olika regioner, och det polska högre revisionsorganet220 konstaterade problem med förseningar i utarbetandet av nya regler för produktion av förnybar energi221.
  • Utmaningar vad gäller integrering av el från förnybara energikällor på marknaden: I en revision som gjordes av det svenska högre revisionsorganet 2016222 belystes utmaningarna inom elmarknaden. Där konstaterades att det förväntade låga elpriset inte ger marknadsaktörerna incitament att investera i den kapacitet som krävs för att upprätthålla effektbalansen i elnätet med en ökad andel intermittent förnybar energi. Vår revision från 2014 påvisade problem för producenter av förnybar energi att skaffa tillstånd för nätanslutning.
  • Begränsat utnyttjande av EU-budgeten för förnybar energi: Även om medlemsstaterna huvudsakligen finansierar förnybar energi med nationella medel skulle ett lågt utnyttjande av EU-medel kunna hämma investeringar. I vår rapport från 2014 konstaterades ett svagt utnyttjande av EU-medel för projekt inom förnybar energi jämfört med, till exempel, projekt inom energieffektivitet. I de fall där EU-medel utnyttjades fann vi att de granskade projekten gav resultat såsom planerat och att de flesta av dem var tillräckligt mogna och redo att genomföras223. Mellan 2013 och 2015, kom de italienska219 och rumänska224 högre revisionsorganen fram till liknande resultat om det begränsade utnyttjandet av EU-medel för förnybara energikällor.
156

Åtgärdernas kostnadseffektivitet och nivån av offentligt stöd var återkommande teman i granskningsrapporterna om förnybar energi (se exempel i ruta 9). År 2014 konstaterade vi att kostnadseffektivitet inte hade varit den vägledande principen vid planering och genomförande av projekt inom förnybar energi. Vi uppdagade även fall där mer offentlig finansiering har tillhandahållits än vad som var nödvändigt för att projekt skulle vara ekonomiskt bärkraftiga.

Ruta 9

Exempel på högre revisionsorgans rapporter som belyser bristande kostnadseffektivitet och en hög nivå av offentligt stöd för projekt inom förnybar energi

  • År 2016 uppdagade det tyska högre revisionsorganet225 att marknadsincitamentprogram för värmeproduktion genom förnybar energi finansierade ineffektiv teknik och teknik som redan var etablerade på marknaden. Vidare beaktades inom ramen för detta program inte huruvida sökande faktiskt behövde finansiellt stöd.
  • År 2014 uppdagade det tjeckiska högre revisionsorganet226 att den höga nivån av finansiellt driftsstöd som gavs till solcellsinstallationer ledde till en återbetalningsperiod på ungefär sju år, trots att inmatningspriserna för förnybar el skulle ligga på samma nivå i mer än 20 år.
  • Det cypriotiska högre revisionsorganet227 konstaterade att installationer för förnybar energi, mellan 2008 och 2013, hade finansierats trots att deras interna avkastning översteg en fastställd tröskel, vilket ledde till överdriven finansiering.
  • År 2014 konstaterade det danska högre revisionsorganet228 att eftersom kostnaden för byggnation av solkraftverk sjönk och elpriserna (inklusive skatter) steg mottog dessa kraftverk alltför mycket stöd.
  • År 2014 fann det brittiska högre revisionsorganet229 belägg för att tidiga kontrakt för förnybar energi hade tilldelats utan konkurrensutsättning, till priser som kan komma att ge högre avkastning för uppdragstagare än vad som krävs för att trygga investeringar.
157

Bristande övervakning och utvärdering av program för förnybar energi var ett annat tema som identifierades i flera revisioner från högre revisionsorgan. Det tyska högre revisionsorganet uppdagade till exempel 2016 att program saknade mål, vilket ledde till att deras resultat inte kunde övervakas230. På liknande vis konstaterades 2014 i en revision från det tjeckiska högre revisionsorganet och en revision från Europeiska revisionsrätten231 att mål- och resultatindikatorer som fastställts för de granskade programmen var otydliga och/eller inte baserade på pålitliga referensuppgifter.

Energieffektivitet
158

I revisioner av energieffektivitet konstaterade EU:s högre revisionsorgan

  • förseningar med att uppnå mål och inleda program,
  • bristande kostnadseffektivitet, och
  • brister i övervakning och utvärdering av program.
159

Förseningar och tillhörande risker vad gäller att uppnå EU-mål eller nationella mål rapporterades av flera högre revisionsorgan mellan 2013 och 2015. De portugisiska232 och de slovakiska233 högre revisionsorganen rapporterade till exempel förseningar av genomförandet av åtgärder för energieffektivitet i offentliga byggnader. De tjeckiska234 och de danska235 högre revisionsorganen beräknade att deras länder inte skulle uppnå sina mål för energieffektivitet. Det slovakiska högre revisionsorganet (2015), det bulgariska högre revisionsorganet (2015), det rumänska högre revisionsorganet (2014) och det portugisiska högre revisionsorganet (2013)236 om förseningar av lanseringen av program för energieffektivitet på grund av komplicerade nationella föreskrifter, och en brist på tillgänglig personal för att förvalta programmen.

160

I vår revision från 2012237 uppdagade vi att kostnadseffektiviteten ofta hade förbisetts när åtgärder för energieffektivitet valdes ut för offentlig finansiering. Dessa problem fortsattes att uppmärksammas i revisioner av renoveringsåtgärder för offentliga byggnader av det polska högre revisionsorganet (2015), det slovakiska högre revisionsorganet (2015) och det rumänska högre revisionsorganet (2014)238. I motsats till detta drogs i en slovakisk granskningsrapport från 2017 slutsatsen att användningen av nationella medel och EU-medel för renovering av bostadsbyggnader varit kostnadseffektiv239.

161

Brister i övervakning och utvärdering av program för energieffektivitet konstaterades av det tyska högre revisionsorganet (2016), det slovakiska högre revisionsorganet (2015), det polska högre revisionsorganet (2015), det slovenska högre revisionsorganet (2013) och det portugisiska högre revisionsorganet (2013). Åtgärder hade exempelvis undermåligt definierade mål240 eller så fanns inga pålitliga indikatorer för mätning av huruvida målen uppnåtts241.

Kärnenergi
162

De flesta av EU:s högre revisionsorgans rapporter om kärnenergi handlade om kostnaderna för drift och underhåll eller avveckling av kärnkraftverk242. EU:s högre revisionsorgan konstaterade

  • väsentliga ökade kostnader och osäkerheter,
  • en brist på adekvata reserveringar för kostnader eller underskott i finansieringen, och
  • förseningar.
163

År 2016 genomförde vi en revision243 för att utvärdera vilka framsteg som gjorts inom ramen för tre EU:s stödprogram för kärnkraftsavveckling i Litauen, Bulgarien och Slovakien sedan vår senaste revision 2011. Vi konstaterade att framsteg hade gjorts inom områdena låg radioaktivitet, såsom turbinhallar, men att avvecklingen av reaktorbyggnaderna ännu inte hade inletts. Många avvecklingsprojekt har varit föremål för förseningar och ökade kostnader.

164

Vi uppdagade att de tre medlemsstaterna står inför finansiella utmaningar, i synnerhet Litauen med ett finansieringsunderskott 2015 på 1,56 miljarder euro fram till att avvecklingen är slutförd. Åtaganden för framtida kostnader hade inte bokförts korrekt i de tre medlemsstaterna.

165

Vad gäller frågan om slutförvaring konstaterades i vår revision att de totala uppskattade kostnaderna för de tre avvecklingsprogrammen skulle dubblas om kostnaden för slutförvaring av högaktivt avfall och använt kärnbränsle togs med i beräkningen. Diskussioner om möjliga lösningar för slutförvaring befann sig endast på ett konceptstadium trots att sådana lösningar tar flera årtionden att genomföra.

166

Andra rapporter från EU:s högre revisionsorgan visar liknande resultat för ökade kostnader och osäkerheter. I en revision från 2014 från det franska högre revisionsorganet244 konstaterades att kostnaden för kärnenergi, mellan 2010 och 2013, hade ökat från 50 euro/MWh till 60 euro/MWh. Denna ökning på 21 % berodde på ökande underhållskostnader som ett resultat av förlängningen av livslängden för vissa kärnkraftverk. I rapporten konstaterades även ökade framtida kostnader och den stora osäkerhet som är kopplad till avvecklingskostnader och slutförvaring av kärnavfall underströks. År 2016 uppskattade det franska högre revisionsorganet de totala underhållskostnaderna för franska kärnkraftverk till 100 miljarder euro under perioden 2014–2030245. Det brittiska högre revisionsorganet rapporterade 2015 om ökade kostnader och osäkerheter vad gäller kostnadsuppskattning inom kärnkraftsavveckling246.

EU:s utsläppshandelssystem

167

Nästan alla av EU:s högre revisionsorgans revisioner med anknytning till EU:s utsläppshandelssystem som offentliggjordes efter 2012 rörde etapp två av systemet, som löpte från 2008 till 2012. Endast en rapport från ett högre revisionsorgan247 har behandlat den tredje etappen av EU:s utsläppshandelssystem, som löper från 2013 till 2020. I dessa rapporter från högre revisionsorgan ifrågasattes

  • systemets ändamålsenlighet, på grund av ett överskott av utsläppsrätter och det resulterande låga priset på desamma,
  • bristen av bra motiveringar av nationellt stöd som ges till energiintensiva företag som sägs vara utsatta för en risk för koldioxidläckage, och
  • specifika aspekter av genomförandet.
168

Under flera år har priset på utsläppsrätter i EU:s utsläppshandelssystem varit väsentligt lägre än vad som förväntats (se punkt 32). I en samarbetsrevision från 2012, där sju högre revisionsorgan deltog248, uppdagades att dessa låga priser hämmade ändamålsenligheten för EU:s utsläppshandelssystem. De tyska249 och franska250 högre revisionsorganen drog en liknande slutsats 2014. De låga priserna för utsläppsrätter i EU:s utsläppshandelssystem minskade incitamentet för företag att investera i renare teknik för att minska utsläpp på lång sikt. Låga priser visade sig huvudsakligen vara en följd av ett överutbud av utsläppsrätter251, men även av tillväxten inom energieffektivitet252 eller politik för förnybar energi253. År 2014, konstaterade det tyska högre revisionsorganet, när detta undersökte senareläggningen av utsläppsrätter för att ta itu med denna obalans på marknaden inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem (se punkt 33), att dessa åtgärder inte skulle erbjuda någon långsiktig lösning254.

169

Två granskningsrapporter från EU:s högre revisionsorgan behandlade ”kompensationsstöd” som beviljas av vissa medlemsstater till företag med anledning av risken för ”koldioxidläckage” (se punkt 30). I en svensk rapport från 2012 om EU:s utsläppshandelssystem och klimatrelaterade skatter255 drogs slutsatsen att Sveriges regering, dess myndigheter, och dess riksdag inte hade något underlag för att bedöma huruvida de olika industrisektorerna faktisk var utsatta för en risk av koldioxidläckage. Vid undersökning av kompensation som betalats till elintensiv industri i Tyskland konstaterades i en rapport från 2016 från det högre revisionsorganet256 att det ansvariga ministeriet inte hade undersökt huruvida höga elkostnader faktiskt uppmuntrade företag att flytta eller huruvida sådana kostnader kompenserades av vinster vad gäller energieffektivitet.

170

EU:s högre revisionsorgan utvärderade även genomförandet av EU:s utsläppshandelssystem, och åskådliggjorde problem rörande följande:

  • Ändamålsenligheten hos de mekanismer genom vilka utsläpp minskas genom investeringar i länder utanför EU (Luxemburg, 2014; Tyskland, 2014; Portugal, 2011)257.
  • Momsbedrägeri som påverkade handel med utsläppsrätter åtminstone 2008 och 2009 (samarbetsrevision från Danmark, Finland, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Sverige, 2012; Tyskland, 2014; Portugal, 2011)258. Sedan den perioden har minst 22 medlemsstater börjar använda sig av metoden för omvänd betalningsskyldighet för att bekämpa skattebedrägeri. I teorin bör detta även minska risken för momsbedrägeri som påverkar EU:s utsläppshandelssystem.
  • Skyddsåtgärder som syftar till att skydda marknadens integritet som inte var tillräckligt robusta och system för övervakning och rapportering av utsläpp som inte var harmoniserade eller hade brister (Europeiska revisionsrätten, 2015)259.

Transport

171

Oro uttrycktes i relevanta revisioner av transport över minskningen av utsläpp av växthusgaser inom transportsektorn direkt, eller så behandlades koldioxidsnåla transportsätt, eller en övergång till sådana transportsätt. Trots att revisioner av transportsätt med höga koldioxidutsläpp, såsom väg- och lufttransport, skulle kunna påvisa viktiga lönsamhetsfrågor260, ansågs sådana rapporter inte vara relevanta såvida de inte direkt behandlade energi- eller klimatförändringsfrågor. Förutom revisioner av biodrivmedel hittade vi endast en revision av transportsätt med höga koldioxidutsläpp med en sådan direkt koppling, nämligen en rapport om utsläpp från bilar från det maltesiska högre revisionsorganet261.

172

I de relevanta revisionerna från EU:s högre revisionsorgan konstaterades följande:

  • Övergången från transport av varor från väg till järnväg och/eller sjöfart/inre vattenvägar var inte på väg att uppnås.
  • Problem med utformningen av och ändamålsenligheten i politiken för biodrivmedel.
173

Flera rapporter från EU:s högre revisionsorgan (Tjeckien, 2017 och 2014; Österrike, 2015) visade att det den nödvändiga övergången för transport av varor från väg till transportsätt som släpper ut mindre koldioxid såsom järnväg och/eller sjöfart/inre vattenvägar inte är på väg att uppnås262. År 2015263 och 2016264 konstaterade vi att både transport på inre vattenvägar och järnväg misslyckades med att konkurrera med vägtransport. Vi konstaterade också, 2016265, ineffektiva och ohållbara investeringar i hamnar.

174

System för biodrivmedel granskades av flera av EU:s högre revisionsorgan (Europeiska revisionsrätten, 2016; Frankrike, 2016 och 2012; Bulgarien, 2015; Portugal, 2014; Polen, 2014; Slovakien, 2014)266. I vår rapport från 2016 fann vi brister i kommissionens förfaranden för erkännande och tillsyn av frivilliga system för certifiering av hållbara biodrivmedel267. Underliggande statistik var otillförlitlig eftersom inget hindrade medlemsstater från att inbegripa biodrivmedel vars hållbarhet inte var verifierad i sin statistik.

175

Under 2014 och 2015 hade medlemsstaters högre revisionsorgan (Bulgarien, Portugal och Polen)268 konstaterat att mellanliggande nationella mål för biodrivmedel269 inte hade uppnåtts. En rapport från 2016 från Frankrike redovisade att målet för biodiesel skulle kunna uppnås, men det uttrycktes tvivel om huruvida målet för bioetanol skulle uppnås270. De högre revisionsorganen i Slovakien (2014) och Frankrike (2012) belyste den begränsade effekten av biodrivmedel för energioberoende271 eller för totala minskningar av utsläpp av växthusgaser272.

Jord- och skogsbruk

176

Med undantag av en revision från Europeiska revisionsrätten 2012273 knöt alla de analyserade rapporterna från EU:s högre revisionsorgan inom sektorn jord- och skogsbruk, och med en potentiell koppling till utsläpp och lagring av växthusgaser, endast an till skogsbruk. Vi hittade inga rapporter om utsläpp av växthusgaser från jordbruk.

177

De högre revisionsorganen i Belgien (2016) och Rumänien (2014) samt Europeiska revisionsrätten (2015) uppdagade flera problem med anknytning till avskogning, såsom icke-systematisk kompensation för avskogad mark, eller inadekvata insatser mot olaglig avverkning274. I en rapport från 2014 från Europeiska revisionsrätten275 drogs slutsatsen att EU-finansiering för förebyggande av skogsbränder och återställande av skadade skogar inte hade förvaltats väl.

178

I andra rapporter behandlades skogsbruksåtgärders kostnadseffektivitet. År 2017 kritiserade det portugisiska högre revisionsorganet urvalet av projekt och kvaliteten på förhands- och efterhandsutvärderingar276. År 2016 uppdagade det litauiska högre revisionsorganet höga förvaltningskostnader, låga utnyttjandegrader och förseningar277. År 2015 underströk det franska högre revisionsorganet bristen på samordning mellan skogsbruksprogram278.

Avfall och den cirkulära ekonomin

179

Rapporter från EU:s högre revisionsorgan om avfall omfattade huvudsakligen

  • genomförandet och verkställandet av avfallslagstiftning samt
  • ändamålsenligheten hos hanteringen av kommunalt avfall.
180

Flera rapporter från EU:s högre revisionsorgan (Portugal, 2015; Litauen, 2013; Rumänien, 2013; Europeiska revisionsrätten, 2012; och en gemensam rapport 2012 från åtta nationella högre revisionsorgan)279 identifierade problem med anknytning till undermåligt eller försenat genomförande av avfallslagstiftning, i synnerhet med avseende på deponering.

181

Flera rapporter, varav de flesta utgivits nyligen (Frankrike, 2017; Lettland, 2017 och 2015; Estland, 2016; Slovenien, 2015; Förenade kungariket, 2014; Litauen, 2013), inriktades på ändamålsenligheten hos hanteringen av kommunalt avfall, såsom avfall från hushåll, institutioner och småföretag280. I revisionerna hittades brister i styrningen av hanteringen av kommunalt avfall, såsom en brist på tillbörlig struktur eller tillsyn av huruvida målen uppnås samt låga återvinningsgrader.

182

I revisionsrättens rapport från 2016 om matsvinn281 drogs slutsatsen att de åtgärder som hittills har vidtagits inte har varit tillräckliga och att EU:s strategi mot matsvinn måste förstärkas och samordnas bättre.

Anpassning

183

Runt 20 % av EU:s högre revisionsorgans rapporter behandlade anpassning till klimatförändringar. Av dessa behandlade en tredjedel översvämningar (se ruta 10 för vidare detaljer om resultat).

Ruta 10

Exempel på granskningsresultat som rör förebyggande av, skydd mot och insatser vid översvämningar:

  • Uppsplittring av ansvaret för översvämningsfrågor och brist på samordning mellan olika regerings- och myndighetsnivåer (Bulgarien, 2016; Tyskland, 2016; Italien, 2015)282.
  • Otillräckliga begränsningar inom stadsplanering i översvämningsdrabbade områden (Slovenien, 2014; Frankrike, 2012)283
  • Förseningar av genomförandet av planer, program eller projekt för översvämningshantering (Bulgarien, 2016; Irland, 2015; Italien, 2015; Polen, 2015; Slovenien, 2014)284
  • Beredskapsplaner för att varna för översvämningar saknas eller är inaktuella (Rumänien, 2014; Frankrike, 2012)285.
  • Undermåligt underhåll av infrastruktur för förebyggande av översvämningar (Europeiska revisionsrätten, 2014; Förenade kungariket, 2014; Slovenien, 2014; Polen, 2013 och 2012)286.
184

Andra revisioner behandlade frågor såsom vattenförsörjning och vattenkvalitet287, åtgärder för förebyggande och hantering av katastrofer288 och biologisk mångfald.

185

Medlemsstaternas anpassningsstrategier behandlades 2012 i en samarbetsrevision av nio högre revisionsorgan inom och utanför EU289. I revisionen drogs slutsatsen att regeringarna inte var tillräckligt förberedda inför de förväntade effekterna av klimatförändringar. EU har sedan dess antagit en strategi för anpassning till klimatförändringar, som uppmuntrar alla medlemsstater att anta omfattande anpassningsstrategier (se punkt 124).

Revisioner inom övergripande ämnen

186

Ungefär 10 % av revisionerna gällde övergripande frågor som kan påverka olika ekonomiska sektorer eller områden för energi- och klimatåtgärder. Fyra kluster framträdde:

  • Klimat- och energiforskning.
  • Finansiering av begränsning och anpassning, inklusive skatter.
  • Metarevisioner/översikter, eller revisioner av hela energi- och klimatförändringsområdet.
  • Evidensbaserat beslutsfattande och genomförande.
187

Sex av EU:s högre revisionsorgans rapporterade specifikt om energi- och klimatforskning. År 2014 belyste det franska högre revisionsorganet290 att tekniska genombrott behövdes för att energiomställningen ska lyckas, men att ingen befintlig mogen teknik verkade finnas tillgänglig för att säkra försörjningstryggheten för energisystemet 2030, och att det inte fanns några garantier för några framtida genombrott skulle bli tekniskt och ekonomiskt tillgängliga. Tre rapporter (Danmark, 2013; Sverige, 2012; Finland, 2011)291 rörde allmänna forskningsprogram eller särskilda projekt. De högre revisionsorganen betonade vanligtvis i sina rapporter vikten av forskning och innovation för klimat och energi, men angav att dess potential inte hade undersökts fullt ut och att det saknades full förståelse av den. Tre andra revisioner (Förenade kungariket, 2017 och 2012; Polen, 2015)292 gällde ”ren kolteknik” och belyste ineffektiva upphandlingsförfaranden och ineffektivt stöd för utvecklingen av sådan teknik.

188

Vissa revisioner (till exempel Lettland, 2017; Europeiska revisionsrätten, 2013 och 2016; Nederländerna, 2014; Spanien, 2012) gällde finansieringen av investeringar över sektorer såsom infrastruktur inom energi och transport i medlemsstater, inom och utanför EU293. Till exempel noterade vi i vår rapport från 2016294 att det fanns en allvarlig risk för att målet att använda minst en femtedel av EU:s budget till klimatåtgärder mellan 2014 och 2020 inte skulle uppnås. Vi konstaterade att det förelåg en bättre fokuserad finansiering av klimatåtgärder inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden, men ingen väsentlig övergång mot klimatåtgärder inom områden jordbruk, landsbygdsutveckling eller fiske. Vi konstaterade även att skyndsamma insatser krävs inom forskningsområdet eftersom bidraget från forskningsfinansiering släpar efter i betydande grad.

189

Vissa revisioner behandlade klimatrelaterade skatter eller effekterna av förändringar av skattesystemet på gröna investeringar. Det svenska högre revisionsorganet295 konstaterade exempelvis att regeringens och myndigheternas rapportering inte gav en fullgod bild av kostnaderna och effekterna av klimatrelaterade skatter. Det belyste även begränsningar för modeller som används av regeringen för att skapa modeller för ekonomiska konsekvenser. I en fransk granskningsrapport från 2016296 konstaterades att skatteförmåner och stöd som ges till miljömässigt ogynnsam verksamhet uppväger stöd som ges till hållbar verksamhet.

190

Vissa högre revisionsorgan utarbetade revisioner om landets nationella strategier för klimatförändringar297. De högre revisionsorganen i Nederländerna (2015), Frankrike (2014), Sverige (2013) och Finland (2012) offentliggjorde metarevisioner och översyner där deras nationella resultat inom området energi och klimatförändringar sammanställdes298.

191

Vissa granskningsresultat har haft anknytning till de uppgifter och metoder som används av staten för att utforma och genomföra politik. I vår revision från 2016 om försörjningstrygghet för energi299 belystes exempelvis frågor rörande modelleringsverktyg för efterfrågan på gas. I rapporten från det svenska högre revisionsorganet från 2012 belystes även begränsningar av de ekonomiska modeller som används av landets regering300.

Områden där begränsat revisionsarbete har genomförts

192

EU:s högre revisionsorgan har granskat en rad ämnen inom området energi och klimatförändringar, och har kommit fram till många relevanta resultat. Vissa områden inom energi och klimat har dock, hittills, inte omfattats av revisioner i större utsträckning:

  • Anpassning (se punkt 144).
  • EU:s och nationella inventeringar av växthusgaser samt markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF).
  • Tredje etappen av EU:s utsläppshandelssystem (se punkt 167).
  • Utsläpp från vägtransporter (se punkt 171).
  • Utsläpp från jordbruket (se punkt 176).
193

Vi genomförde en enkät bland EU:s 28 högre revisionsorgan om de utmaningar de mötte vid revision av energi och klimat. De vanligaste frågorna som togs upp var: låg prioritering av energi- och klimatämnen, oklara politiska mål och därför inadekvata kriterier för revision samt en brist på expertis.

194

Anpassning till klimatförändringar har granskats mycket mer sällan än begränsning av klimatförändringar (se punkt 144). Av de rapporter som behandlar anpassning handlade en tredjedel om översvämningar. Vissa rapporter behandlade vattenunderskott i dricksvattensystem eller i specifika bevattningssystem, men inga hade behandlat förhållandet mellan vattenbrist och klimatförändringar. Vi hittade inte heller några revisioner som inriktades på anpassning inom specifika sektorer såsom jordbruk, infrastrukturplanering, hälsa, eller biologisk mångfald. Det fanns några tidiga revisioner om medlemsstaters beredskap för anpassning omkring 2012, men inga sedan det i EU:s anpassningsstrategi från 2013 rekommenderades att medlemsstater upprättar anpassningsstrategier.

195

På frågan om varför anpassning inte hade varit föremål för fler revisioner svarare EU:s högre revisionsorgan så här:

  • Anpassning är fortfarande en nyligen inrättat politik.
  • Anpassningsåtgärder består ofta av småskaliga, utspridda projekt. Ifall dessa projekt finansieras av kommuner kan de högre revisionsorganen sakna adekvat befogenhet att genomföra en revision.
  • Anpassningsåtgärder är ofta komplexa att granska, på grund av deras sektorsöverskridande/gränsöverskridande och långsiktiga karaktär.
  • Vissa medlemsstaters högre revisionsorgan bedömde att risken med koppling till anpassning var låg.
196

Mål för minskning av utsläpp använder EU:s och nationella inventeringar av utsläpp av växthusgaser som en referens (se punkt 26). Dessa inventeringar används även för att kontrollera huruvida medlemsstaternas utsläpp ligger i linje med ansvarsfördelningsbeslutet (se punkt 35) och de internationella åtagandena inom ramen för UNFCCC (se punkt 18). De skulle även kunna spela en viktig roll i framtiden inom ramen för Parisavtalet. Vi hittade en revision från EU:s högre revisionsorgan från 2009301 som hade behandlat dem direkt. Det estniska högre revisionsorganet granskade landets nationella åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser och drog slutsatsen att det förelåg en risk att Estlands utsläpp skulle kunna vara högre än vad som redovisats av flera skäl:

  • En brist på uppgifter och metodologiska brister, alla sektorer och föroreningar hade inte inbegripits.
  • Den metod som användes för att beräkna mängden växthusgaser som absorberas av skogar var felaktig.
  • Följderna av förändrad markanvändning hade inte utvärderats.
197

Det rumänska högre revisionsorganet302 granskade inte dessa inventeringar direkt under 2011, utan hänvisade till en UNFCCC-rapport från 2010 där problem med bristande efterlevnad hade identifierats i Rumäniens växthusgasinventering. Som ett resultat har Rumänien stängts av från att delta i det internationella system för handel med utsläppsrätter som upprättades inom ramen för Kyotoprotokollet. Litauen303 stod inför liknande problem under första halvåret 2012. Det portugisiska högre revisionsorganet304 konstaterade 2011 brist på överensstämmelse mellan de beräkningsmetoder för utsläpp som används av de portugisiska myndigheterna och de som erfordras enligt Kyotoprotokollet.

198

Enligt EU:s högre revisionsorgan hade revisionsarbetet rörande EU:s och nationella inventeringar av utsläpp av växthusgaser samt markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk varit begränsat på grund av den begränsade finansiella betydelsen av dessa inventeringar och bristen på teknisk expertis.

Del III – Huvudsakliga utmaningar

199

I del I av denna översiktliga analys beskrevs vad EU gör inom området energi och klimatförändringar, och i del II belystes resultat som EU:s högre revisionsorgan hade kommit fram till inom detta område. Baserat på detta arbete identifierade vi sju områden där vi ser större utmaningar som rör energi och klimatförändringar. Inom varje område kartlägger vi utmaningarna för att ge ett sammanhang till aktuella överväganden om större omvandlingar som håller på att ske, för att stimulera debatten bland intressenter och för att identifiera potentiella möjligheter och risker inför framtida revisioner.

1. Energistyrning och hantering av klimatförändringar

200

EU har fastställt egna klimat- och energirelaterade mål för åren 2020 och 2030 respektive 2050 som handlar om att minska utsläppen av växthusgaser, förbättra energieffektiviteten och att öka andelen förnybar energi (se punkt 21). Det har även fastställt egna mål om att utveckla en fungerande inre energimarknad, tillhandahålla försörjningstrygghet, och att integrera förnybara energikällor. Många framsteg har gjorts (se punkt 22). Aktuella prognoser visar att mer framsteg behövs för att nå målen för 2030 och 2050 (se punkt 23).

201

EU:s mål kan endast uppnås genom en blandning av rättsliga och andra åtgärder på EU-nivå samt på nationell, regional och lokal nivå. Inom både energi och klimatförändringar har EU och medlemsstaterna delad befogenhet (se punkt 11) och behöver samarbeta i en anda av solidaritet och förtroende305. Medlemsstater bibehåller exklusiv befogenhet inom vissa områden, såsom energimixen i deras nationella energiförsörjning.

202

Energi och klimatförändringar behöver behandlas tillsammans. Energiproduktion och energiförbrukning står för 79 % av EU:s utsläpp av växthusgaser (se punkt 39). Dessutom kan val som görs i en medlemsstat påverka situationen i andra medlemsstater och huruvida de övergripande EU-målen uppnås. Ändamålsenliga styrningssystem behövs i EU för att hantera och övervaka energi- och klimatåtgärder, för att minska risker, för att undvika överlappningar samt för att säkerställa framsteg, samtidigt som kostnadseffektiva lösningar hittas.

203

EU och de nationella regeringarna har åtagit sig att minska utsläppen av växthusgaser (se punkt 19). Inventeringar av växthusgaser spelar en central roll inom övervakning av framsteg vad gäller mål för minskning av utsläpp av växthusgaser (se punkt 26). EU, medlemsstaternas myndigheter och UNFCCC verifierar dessa inventeringar, som ofta inbegriper komplexa uppskattningar.

204

Spårning av till vilken utsträckning finansiella åtaganden som behandlar energiomställningen och klimatförändringar efterlevs är utmanande. EU har gjort ett åtagande om att använda minst en femtedel av sin budget till klimatåtgärder mellan 2014 och 2020 (se punkt 133). Europeiska revisionsrättens revision från 2016 visade att det fanns en allvarlig risk för att detta mål inte skulle uppnås (se punkt 188). De utvecklade länderna har åtagit sig att tillhandahålla 100 miljarder US-dollar varje år fram till 2020 till stöd för utvecklingsländers ansträngningar att anpassa sig till och begränsa klimatförändringar (se punkt 20), även om ansvaret för att uppnå detta mål inte har fördelats.

205

Offentlig revision kan spela en viktig roll för att säkerställa offentlig redovisningsskyldighet angående uppnåendet av statliga mål och åtaganden. Sådana revisioner kan spela en central roll för att upprätthålla medborgares förtroende för deras regeringar och för EU. EU:s högre revisionsorgans roll har dock, hittills, varit begränsad när det gäller revision av vissa viktiga styrningssystem och övervakningsförfaranden för energi och klimat, såsom inventeringar av växthusgaser (se punkterna 196197).

2. Evidensbaserad politik

206

Beslutsfattande och genomförande av politik bör grundas på bästa tillgängliga uppgifter, modelleringsverktyg och analys (se punkt 137). Detta utgör en utmaning inom ämnen rörande energi och klimatförändringar på grund av deras komplexitet, hur relativt nya vissa uppgifter är, och den förändringstakt som uppstår som följd av både energiomställningar och klimatförändringar.

207

Europeiska kommissionen förlitar sig på en bred palett av uppgifter, modelleringstekniker och konsekvensanalyser till stöd för utvärdering av alternativa politiska val för energi och klimat (se punkt 138). Tidigare revisioner har belyst problem med insamling av uppgifter (se punkterna 157 och 161), modeller och konsekvensanalyser (se punkt 191).

208

Uppgifter, analyser och modeller som är tillförlitliga kvarstår som viktiga verktyg för utvärdering av politiska alternativ för energi och klimat, och kommer att behövas för de integrerade nationella energi- och klimatplaner som medlemsstaterna skulle behöva utarbeta inom ramen för den föreslagna förordningen om styrningen av energiunionen (se punkt 79), om nuvarande förslag godkänns.

3. Energiomställningen

209

Energiproduktion och energiförbrukning står för 79 % av EU:s utsläpp av växthusgaser (se punkt 39). Under de senaste årtiondena har EU gjort framsteg mot att göra sin energisektor mer hållbar, överkomlig och trygg. Men omställningen av EU:s energisektor till koldioxidsnåla energikällor är långt ifrån genomförd och står fortfarande inför många utmaningar.

210

En väsentlig minskning av energiproduktion från fossila bränslen förväntas, tillsammans med en fortsatt tillväxt av förnybar energiproduktion (se punkt 48). Energiproduktion från förnybara källor hjälper till att begränsa klimatförändringar och, genom att minska importberoendet, förbättrar den EU:s försörjningstrygghet. Samtidigt innebär integreringen av förnybar energiproduktion i energisystemet utmaningar. Grundliga förändringar krävs fortfarande inom elsystemet för hantering av utmaningar såsom variationer i energiproduktion från intermittenta förnybara energikällor, lagring, decentraliserad energiproduktion och mer dynamisk hantering av efterfrågan (se punkterna 7376). Energiinfrastrukturen inom och mellan medlemsstater är fortfarande inte helt utformad för integrerade marknader (se punkterna 6871). På liknande vis kommer transportsektorn att behöva genomgå förändringar i energianvändning, genom byte till mindre koldioxidintensiva transportsätt och genom användning av biodrivmedel och alternativa drivmedel, såsom el (se punkt 98). Åtgärder för energieffektivitet skulle kunna omvandla energisystemet ytterligare (se punkterna 4243).

211

Infrastrukturinvesteringar kommer att behöva baseras på en långsiktig förståelse för deras påverkan av klimatet och för annan påverkan. Kol är till exempel den energikälla som släpper ut den största relativa mängden växthusgaser (se figur 8). Investeringar i eventuella nya kolgruvor och koleldade kraftverk skulle binda energiföretagen till att använda dessa tillgångar i årtionden, utan säkerhet att ändamålsenlig och effektiv teknik kommer att vara tillgänglig för avskiljning eller för begränsning av utsläppen av växthusgaser (se punkt 56). Dessutom skulle sådana investeringar leda till ytterligare överkapacitet på en mättad marknad (se punkt 74), och därmed leda till ytterligare svårigheter att locka till sig investeringar i förnybar energikapacitet.

212

Befintliga tillgångar kan komma att behöva avvecklas tidigare än vad som förutsetts – och bli vad som är känt som ”strandade tillgångar” på grund av ett höjt koldioxidpris eller en förändring av klimat- eller energilagstiftning. Sådana investeringar, i till exempel kol- eller kärnkraftverk, är ofta koncentrerade till vissa regioner som kan vara mycket beroende av den ekonomiska verksamhet och de arbetstillfällen som uppstår (se punkt 77). Detta skapar ett behov av planering för sociala anpassningar, när stängningar av etablerade energiindustrier krävs för stödja energiomställningen.

213

Förutom dess effekter för begränsning av klimatförändringar kan energiomställningen erbjuda fördelar inom områden såsom förbättring av luftkvalitet och minskning av importberoende. Vidare måste tillväxt genom gröna arbetstillfällen beaktas.

4. Ändamålsenlig användning av forskning och innovation

214

Att uppnå långsiktiga energi- och klimatmål kommer att kräva att ny teknik utvecklas och används inom flera sektorer (se punkterna 128129). Forskning och innovation måste därför spela en nyckelroll i omvandlingen av EU till ett koldioxidsnålt samhälle genom att tillhandahålla kostnadsmässigt konkurrenskraftig koldioxidsnål teknik med bättre prestanda. Många framsteg har gjorts, inom till exempel förnybar energiteknik, men det finns fortfarande stor potential för ytterligare utveckling. Kraftsektorn kommer att erfordra bättre och mer kostnadseffektiv energilagring och teknik för avskiljning av koldioxid för till exempel gaseldade kraftverk (se punkterna 5657). Att uppnå betydande minskningar av utsläpp inom transport kommer att kräva utveckling av alternativa drivmedel (se punkterna 97102), men fordon som drivs med sådana drivmedel har fortfarande tekniska begränsningar, såsom begränsad räckvidd, och höga kostnader.

215

Det tar ofta många år för en ny teknik att bli användbar i industriell skala. Därför kommer omfattande framsteg för utvecklingen av den teknik som behövs för att minska utsläppen mellan 2030 och 2050 att behöva göras under det nästa årtiondet. Det är för närvarande inte säkert att sådana framtida tekniska genombrott kommer att vara både tekniskt möjliga och brett och ekonomiskt tillgängliga till 2030 (se punkt 187). EU är fortfarande ett större centrum för innovationer och investeringar i forskning och utveckling inom begränsning av klimatförändringar. Investeringar över hela världen i förnybar energi har lett till minskade kostnader och en väsentlig tillväxt. Inom vissa områden har EU dock fortfarande ett ”genomförandeunderskott” och har svårt att kommersialisera lovande, energirelaterade innovationer (se punkt 130).

216

Energiinnovationer är beroende av bidrag från en lång rad av intressenter, från företag och konsumenter till lokala, regionala och nationella myndigheter och EU-institutioner. Marknadens utformning och offentliga myndigheter spelar en central roll för att skapa en miljö som möjliggör innovationer. Offentlig finansiering spelar ofta en relativt liten roll i detta, men kan fortfarande vara central inom vissa områden såsom innovationer som befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium. Europeiska revisionsrättens revision från 2016 visade att det planerade målet att använda 35 % av budgeten för Horisont 2020 till klimatåtgärder riskerar att inte uppnås (se punkt 188).

5. Planering för och hantering av anpassning

217

Konsekvenserna av klimatförändringar erfars redan. Klimatförändringar kommer att påverka EU-medborgare på många sätt, inbegripet ökad förekomst av torka och översvämningar, skogsbränder och så vidare, konsekvenser för livsmedelsproduktionen, skador på privat och offentlig infrastruktur och behov av bättre skydd, förändrade hälsorisker, konsekvenser för sysselsättning, migration och så vidare (se punkterna 118122). EU och medlemsstaterna behöva planera för anpassning. Parisavtalet är det första internationella avtal som erkänner behovet av anpassning till klimatförändringar (se punkt 19). År 2013 hade EU redan utarbetat en anpassningsstrategi och uppmanat medlemsstaterna att utarbeta sina egna nationella strategier (se punkt 124).

218

Modeller för klimat, miljö, samhället och ekonomi kan användas för att beskriva och förutse konsekvenserna av klimatförändringar. Detta är en viktig men utmanande uppgift (se punkterna 138139)306. En höjning av havsnivån eller ökenspridning i vissa regioner skulle exempelvis kunna utlösa befolkningsförflyttningar inom och till Europa (se punkt 122). Det kommer att vara en stor utmaning för EU och medlemsstaterna att korrekt förutse och planera anpassningar som kan minska behovet av insatser i senare skeden för att svara på händelser, vilket kostar mer och sätter oförutsedd press på offentliga budgetar.

6. Finansiering

219

För att uppnå EU:s klimat- och energimål för 2030 har kommissionen uppskattat att ungefär 1 115 miljarder euro i investeringar kommer att behövas årligen under perioden 2020–2030: främst inom transport och inom bostads- och tjänstesektorn (se ruta 8). Dessa investeringar i begränsning av klimatförändringar kommer att behövas från både offentliga och privata källor. I händelse av reglerings- eller marknadsmisslyckanden kan stater intervenera, såsom de har gjort inom förnybar energi (se punkt 75), för att hjälpa till att bidra till den globala tillväxten av denna nya industri med den efterföljande betydande minskningen av kostnader för förnybar energi (se punkt 64). Ett mer robust koldioxidpris skulle också vara ett kraftfullt verktyg, med potentialen att stimulera fler privata investeringar i koldioxidsnåla tillgångar och energieffektivitet (se punkt 32).

220

Kostnaderna för anpassning till klimatförändringar är svåra att förutse (se ruta 8), och ännu svårare är det att förutse de troliga fördelarna med anpassningsinvesteringar, vilket utgör utmaningar för de traditionella utvärderingarna inom effektivitetsrevision, lönsamhetsanalys och resultatövervakning. Anpassning kräver långsiktig planering och beslut om viktig infrastruktur, såsom infrastruktur för vattenförsörjning, bevattningssystem och översvämningsskydd. I frånvaro av rätt incitament kan marknadskrafter och konventionella lönsamhetsanalyser komma att inte leda till optimala investeringar för sådana långsiktiga anpassningsåtgärder. Offentlig finansiering kan komma att behöva uppbådas i stor skala för att överbrygga marknadsmisslyckanden. Men företag i den privata sektorn bör även investera väsentligt i anpassning, eftersom det ligger i deras långsiktiga intresse att vara motståndskraftiga mot klimatförändringar och att utforska de tillhörande nya affärsmöjligheterna (se punkt 136).

221

Inom energisektorn är en stor utmaning som EU och de respektive medlemsstaterna står inför avvecklingen av kärnkraftverk. I EU har redan 90 kärnkraftverk stängts ned, men har ännu inte avvecklats. Ytterligare 50 reaktorer som för närvarande är i drift kommer uppskattningsvis att stängas ned till slutet av 2025. Enligt kommissionen uppgår den totala kostnaden för hanteringen av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall till ungefär 400 miljarder euro (se punkt 59).

222

Vid en revision som Europeiska revisionsrätten nyligen gjorde om kärnkraftsavveckling i tre EU-medlemsstater konstaterades att de totala uppskattade kostnaderna skulle dubblas om kostnaden för slutförvaring av högaktivt avfall och använt kärnbränsle togs med i beräkningen (se punkt 163). Enligt en rapport från kommissionen har koncepten för deponering av medelaktivt avfall, högaktivt avfall och använt kärnbränsle, såsom val av plats eller anläggningsprojektering, inte specificerats i de flesta av medlemsstaterna (se punkt 59).

223

Avveckling av kärnkraftverk och deponering av kärnavfall är därför en brådskande och kostsam utmaning för EU och dess medlemsstater. Det innebär dock även många affärsmöjligheter och sysselsättningspotential (se punkt 58).

7. Involvering av EU-medborgare

224

Omställningen till en koldioxidsnål ekonomi kommer att påverka alla sektorer av ekonomin och samhället. Den kommer att påverka hur medborgare lever, reser, konsumerar, planerar och investerar. År 2014 stod direkta utsläpp från hushåll för 24 % av utsläppen av växthusgaser307. Konsumtionsval påverkar många andra källor till utsläpp av växthusgaser. Integreringen av medborgaren i energiomställningen ses nu som avgörande, både för förståelse och stöd av samt betalning för den nödvändiga omställningen, men även för uppmuntrande av aktivt deltagande. Detta kommer att kräva förändringar av beteende, till exempel både i hur energi produceras och förbrukas. EU-medborgare kan direkt minska EU:s utsläpp genom att till exempel köpa energieffektiva hem, använda energieffektiva produkter (se punkterna 8587), producera förnybar energi (se punkterna 6264), och genom att använda hållbara transporter (se punkterna 90 och 96).

225

Medborgare kan engageras på individuell och lokal nivå, stadsnivå, regional, nationell eller europeisk nivå, men lokala myndigheter är ofta de som är närmast. De besitter stora möjligheter att engagera fler medborgare genom bottom-up-åtgärder och rörelser såsom ”borgmästaravtalet för klimat och energi” (se punkt 124).

Denna översiktliga analys antogs av avdelning I vid dess sammanträde den 21 juni 2017.

För revisionsrätten

Klaus-Heiner Lehne
ordförande

Bilaga

Bilaga – metod

Denna översiktliga analys grundas på följande:

  • Dokumentationsanalys av direktiv, förordningar, beslut, strategier, konsekvensbedömningar, utvärderingar och studier från EU, relevant EU-rättspraxis samt i tillämpliga fall, publicerad akademisk forskning.
  • Intervjuer med 21 generaldirektorat vid kommissionen308, inbegripet det gemensamma forskningscentrumet (JRC), såväl som med Europeiska miljöbyrån (EEA), Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och sekretariatet för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC).
  • Informationsbesök till Tyskland, Spanien och Polen.
  • Samverkan med EU:s 28 högre revisionsorgan:
    • Insamling av mer än 650 rapporter från högre revisionsorgan om effektivitetsrevisioner som behandlar energi, klimatpolitik och investeringar med anknytning till begränsning och anpassning som offentliggjorts sedan 2010. Urval av de mest relevanta rapporterna309 för djupgående läsning: 269 rapporter från EU:s högre revisionsorgan, inbegripet de från Europeiska revisionsrätten, som offentliggjorts mellan januari 2012 och mars 2017310.
    • Enkätundersökning bland högre revisionsorgan om vad de har granskat och om vilka utmaningar de möter. Alla högre revisionsorgan svarade. Resultaten presenterades vid sammanträdet i kontaktkommittén för högre revisionsorgan i oktober 2016.
    • Seminarium i januari 2017 med högre revisionsorgan, inbegripet presentation av preliminära resultat och överväganden om utmaningarna och möjligheterna för revisorer inom energi och klimatförändringar.
    • Hänvisningarna till enskilda rapporter från högre revisionsorgan kontrollerades med dessa högre revisionsorgan och de nödvändiga korrigeringarna gjordes.
  • Användning av en expert inom ekonomi rörande energi och klimatförändringar.
  • Utkastet översändes till kommissionen för en kontroll av uppgifterna. De utmaningar som presenterades i del III diskuterades med tjänstemän på hög nivå vid generaldirektoraten för energi, klimatpolitik och forskning. Deras kommentarer beaktades.

Ordlista och förkortningar

Anpassning till klimatförändringar: Förfarandet för anpassning till faktiska eller förväntade klimatförändringar och deras följder.

Ansvarsfördelning: Utsläppsminskningarna för de sektorer som inte omfattas av EU:s utsläppshandelssystem regleras genom beslutet om ansvarsfördelning från 2009. Dessa sektorer inbegriper transport (förutom luftfart och internationell sjöfart), jord- och skogsbruk, byggnader och avfall, såväl som de industrisektorer som inte omfattas av EU:s utsläppshandelssystem.

Antropogena utsläpp: Utsläpp som härrör från mänsklig verksamhet, i motsats till de som uppstår naturligt utan mänsklig påverkan.

Avskiljning och lagring av koldioxid (CCS): En uppsättning tekniker som syftar till att avskilja, transportera och lagra koldioxid som släpps ut från kraftverk och industrianläggningar. Målet med CCS är att hindra koldioxid från att nå atmosfären genom att lagra den i lämpliga geologiska formationer.

Begränsning av klimatförändringar: Mänskliga insatser för att minska källorna till växthusgaser eller öka kapaciteten hos sänkor för växthusgaser.

Energipriser för slutkunder och i grossistledet: Energipriser för slutkunder är de priser som betalas av den slutliga konsumenten av energin. Dessa inbegriper skatter, andra pålagor och rabatter som varierar mellan medlemsstater. Energipriser i grossistledet är priser som betalas till energiimportörer eller energiproducenter av leverantörer som säljer energiprodukterna till slutkonsumenter.

Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES): EES sörjer för fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital inom den europeiska inre marknaden. Området inbegriper alla EU-medlemsstater samt Island, Liechtenstein och Norge.

Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC): Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) är ett internationellt miljöavtal som förhandlades fram vid världstoppmötet i Rio de Janeiro 1992. Målet med UNFCCC är att stabilisera koncentrationerna av växthusgaser i atmosfären på en nivå som förhindrar farlig mänsklig påverkan på klimatsystemet. En sådan nivå bör uppnås inom en tidsram som är tillräcklig för att låta ekosystem anpassa sig naturligt till klimatförändringar, för att säkerställa att livsmedelsproduktion inte hotas samt för att möjliggöra att ekonomisk utveckling fortskrider på ett hållbart sätt. UNFCCC är också benämningen på det sekretariat inom Förenta nationerna som ska stödja tillämpningen av konventionen.

Förnybar energi: Energi som genereras från förnybara resurser, som byggs upp igen på naturlig väg under ett mänskligt tidsperspektiv, såsom solljus, vind, biomassa och geotermisk värme.

Global uppvärmningspotential (GWP-faktor): Relativt mått på hur mycket värme ett ton av en specifik växthusgas fångar i atmosfären jämfört med den mängd värme som fångas av en liknande massa koldioxid.

Inmatningspriser: priser som för en given period garanterar kontinuerliga slutkundspriser för operatörer av kraftverk som drivs med förnybara energikällor.

Intermittens: Energikällor som inte producerar energi kontinuerligt på grund av en viss faktor som inte direkt kan kontrolleras beskrivs som intermittenta. Vindkraftverk producerar till exempel ingen energi när det inte blåser. Solkraftverk producerar ingen energi på natten, eller när solen skyms av ett tjockt molntäcke.

Internationell luftfart/internationell sjöfart: Med internationell luftfart/sjöfart avses i denna rapport flyg/sjöfart mellan en flygplats/hamn i EU och en i ett land utanför EU. Åtskillnaden görs eftersom utsläppen från internationell luftfart/sjöfart bokförs separat från utsläpp från luftfart/sjöfart inom EU i inventeringar av växthusgaser.

Koldioxidekvivalent: Denna enhet används för att samla alla volymer av alla växthusgaser i ett enskilt tal. Den står för den mängd koldioxidutsläpp som, under en given period, skulle orsaka samma klimatuppvärmning som en utsläppt mängd av en given växthusgas eller blandning av växthusgaser.

Kostnadseffektivitet: Förhållandet mellan använda resurser och uppnådda resultat. Hög kostnadseffektivitet är ett krav när det gäller EU:s utgifter.

Markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF): LULUCF infördes i Kyotoprotokollet 1997 och definieras av Förenta nationernas sekretariat för klimatförändringar som en sektor för inventering av utsläpp och upptag av växthusgaser som kan hänföras till markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk direkt orsakade av människor.

Mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC): Det ledande internationella vetenskapliga organet för bedömning av klimatförändringar. Det inrättades av Förenta nationernas miljöprogram (Unep) och Meteorologiska världsorganisationen (WMO) 1988 för att förse världen med en tydlig vetenskaplig ståndpunkt om den nuvarande kunskapsnivån inom klimatförändringar och om deras potentiella miljömässiga och socioekonomiska effekter.

Nationellt fastställt bidrag: Inom ramen för Parisavtalet ska alla parter, på frivillig basis, föreslå nationella mål för minskning av utsläpp av växthusgaser genom ”nationellt fastställda bidrag”. Parterna kommer regelbundet att föra en positiv dialog för att bedöma de gemensamma ansträngningarna för framsteg mot det långsiktiga målet och uppdatera sina nationella fastställda bidrag.

Partskonferensen: Det högsta beslutsfattande organet inom Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC). Alla stater som är parter till konventionen är representerade vid partskonferensen, vid vilken de granskar genomförandet av konventionen och alla andra rättsliga instrument som partskonferensen antar samt fattar de beslut som krävs för att främja ett ändamålsenligt genomförande. Både EU och EU:s medlemsstater är parter till konventionen och deltar vid partskonferensens möten.

Sammanhållningspolitik: EU:s politik som syftar till att förbättra ekonomisk, territoriell och social sammanhållning inom EU genom att minska utvecklingsgapet mellan de olika regionerna. Sammanhållningspolitiken genomförs via tre huvudsakliga fonder: Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Europeiska socialfonden (ESF) och Sammanhållningsfonden (SF). Tillsammans med Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF) utgör dessa fonder de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna).

Strandade tillgångar: Tillgångar som har fått utstå oförutsedda eller förtida stängningar, nedskrivningar eller omräkning till skulder.

Sänka: En process, aktivitet eller mekanism genom vilken en växthusgas avlägsnas från atmosfären.

Växthusgaser: Gaser som fungerar som en filt i jordens atmosfär, som fångar värme och som värmer upp jordens yta genom vad som är känt som ”växthuseffekten”. De huvudsakliga växthusgaserna är koldioxid (CO2), metan (CH4), dikväveoxid (N2O) och fluorerade gaser (HFC-föreningar, PFC-föreningar, SF6 och NF3).

Slutnoter

1 Meteorologiska världsorganisationen, WMO Statement on the State of the Global Climate in 2016 (meddelande från WMO om det globala klimatets tillstånd 2016), 2017.

2 Mellanstatliga panelen för klimatförändringar, Intergovernmental Panel on Climate Change’s Fifth Assessment Report (femte utvärderingsrapporten från den mellanstatliga panelen för klimatförändringar), 2009.

3 Europeiska kommissionen, Ren energi för alla i EU, COM(2016) 860 final, 30.11.2016.

4 Översiktliga analyser behandlar breda teman och utgår från revisionsrättens undersökningar och samlade kunskap och erfarenhet samt fungerar som en viktig grund för samråd och dialog med berörda parter och för vårt framtida revisionsarbete. De gör det möjligt för oss att lämna synpunkter på frågor som inte nödvändigtvis i sig är föremål för revision, men som trots detta är viktiga för det offentliga ansvarsutkrävandet och för vårt revisionsuppdrag.

5 Artikel 4 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

6 Artikel 2.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

7 Artikel 194 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

8 Artikel 192.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Sådana åtgärder ska antas med konsensus i rådet.

9 Artikel 191.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

10 Artikel 191 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

11 Artikel 11 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

12 Artiklarna 3.2 och 216 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

13 Europeiska unionens råd, Förberedelser inför den 21:e sessionen i partskonferensen (COP 21) för FN:s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) och den 11:e sessionen i partsmötet för Kyotoprotokollet (CMP 11), Paris 2015, 2015; Europeiska kommissionen, meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: Vägen efter Paris: en bedömning av Parisavtalets konsekvenser som åtföljer förslaget till rådsbeslut om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Parisavtalet som antagits inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar, COM(2016) 110 final, 2016.

14 Climate Analytics, Paris Agreement ratification tracker (uppföljning av ratificeringen av Parisavtalet).

15 Under 2015 var till exempel EU del av en koalition av utvecklade länder och utvecklingsländer som förordade den höga ambition som formade Parisavtalet. Se även Oberthür, S., Groen, L., Explaining goal achievement in international negotiations: the EU and the Paris Agreement on climate change (förklaring av hur mål uppnås i internationella förhandlingar: EU och Parisavtalet om klimatförändringar), Journal of European Public Policy, volym 24, publicerad online 22.2.2017.

16 Rådets beslut av den 25 april 2002 om godkännande, på Europeiska gemenskapens vägnar, av Kyotoprotokollet till Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar, och gemensamt fullgörande av åtaganden inom ramen för detta (2002/358/EG), 2002.

17 I sina nationella fastställda bidrag.

18 I dess uppdatering från april 2016 av den sammanfattande rapporten om Aggregate effect of the intended nationally determined contributions (INDCs) (samlad effekt av de planerade nationella fastställda bidragen) (FCCC/CP/2016/2), gjorde UNFCCC uppskattningen att den samlade utsläppsnivå, på global nivå, som genomförandet av dessa planerade nationella fastställda bidrag skulle leda till, förväntas bli 36 % högre 2030 jämfört med den utsläppsnivå som är tillåtlig enligt scenariot för 2° C.

19 Målet kvantifieras inte i Parisavtalet. 100 miljarder US-dollar anges i beslutet från den 21:a partskonferensen (COP21-beslutet) (FCCC/CP/2015/L9).

20 Europeiska kommissionen, 20 20 by 2020: Europe’s climate change opportunity (mot 20–20 till 2020 – Europas möjligheter i samband med klimatförändringarna) (2020 års klimat- och energipaket), KOM(2008) 30 slutlig, 23.1.2008.

21 Europeiska kommissionen, En klimat- och energipolitisk ram för perioden 2020-2030, COM(2014) 15 final, 22.1.2014.

22 I ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030 anges att 2030 års mål för energieffektivitet kommer att ses över 2020, med beaktande av ett mål på 30 % (Europeiska rådets slutsatser av den 23-24 oktober 2014, EUCO 169/14). Kommissionen föreslog i november 2016 ett mål för energieffektivitet i EU på 30 % för 2030.

23 Europeiska kommissionen, Färdplan för ett konkurrenskraftigt utsläppssnålt samhälle 2050, KOM(2011) 112 slutlig, 8.3.2011. Europeiska rådet och Europaparlamentet godkände denna metod som föreslogs av kommissionen i februari 2013 respektive mars 2013.

24 23 % 2014 och 22 % 2015 (källa: Europeiska miljöbyrån, Trends and projections in Europe 2016 – Tracking progress towards Europe’s climate and energy targets (tendenser och prognoser i Europa 2016 – uppföljning av framsteg mot Europas klimat- och energimål), 1.12.2016).

25 Utsläpp som orsakas eller produceras av människor.

26 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 av den 21 maj 2013 om en mekanism för att övervaka och rapportera utsläpp av växthusgaser och för att rapportera annan information på nationell nivå och unionsnivå som är relevant för klimatförändringen (EUT L 165, 18.6.2013, s. 13).

27 En enhet som används för jämförelse av den globala uppvärmningspotentialen för utsläpp av diverse växthusgaser genom användning av koldioxids globala uppvärmningspotential som en referens. Källa: Approximated EU greenhouse gas inventory: proxy greenhouse gas estimates for 2015 (ungefärlig inventering av växthusgaser i EU: ungefärliga uppskattningar av växthusgaser för 2015), Europeiska miljöbyråns rapport nr 23/2016, 8.11.2016.

28 Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).

29 EU samt Island, Liechtenstein och Norge.

30 Andra instrument såsom en direkt koldioxidskatt syftar också till att minska utsläppen av växthusgaser men har skilda effekter och egenskaper. Enligt kommissionen är de främsta fördelarna med ett system med utsläppstak och handel med utsläppsrätter, jämfört med andra instrument såsom en direkt koldioxidskatt, att det garanterar en minskning av utsläppsvolymen i absoluta tal, auktioner ger regeringar en ytterligare inkomstkälla, det är mer förutsägbart än nationella skattesystem och det är kostnadseffektivt.

31 Sedan 2008 åläggs, i händelse av bristande överensstämmelse, en straffavgift på 100 euro per ton överskjutande utsläpp, plus skyldigheten att betala för mellanskillnaden i utsläppsrätter.

32 År 2005 används som referensår för sektorerna inom utsläppshandelssystemet eftersom detta är det första året för vilket jämförbara uppgifter om övervakning, rapportering och verifiering finns tillgängliga för alla anläggningar som omfattas av systemet. Detta är skälet till att denna referens skiljer sig från den referens som används för de andra målen för minskning av utsläpp av växthusgaser (år 1990).

33 Dessa sektorer har identifierats av EU genom beaktande av deras handelsintensitet (dvs. hur utsatta de är för internationell konkurrens) och andelen kostnader för utsläpp av växthusgaser i deras produktionsprocesser.

34 Kommissionens beslut 2011/278/EU av den 27 april 2011 om fastställande av unionstäckande övergångsbestämmelser för harmoniserad gratis tilldelning av utsläppsrätter enligt artikel 10a i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (EUT L 130, 17.5.2011, s. 1).

35 Detta är förenligt med kommissionens förordning (EU) nr 1031/2010 av den 12 november 2010 om tidsschema, administration och andra aspekter av auktionering av utsläppsrätter för växthusgaser i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen, som säkerställer ett harmoniserat förfarande för auktionering av utsläppsrätter (EUT L 302, 18.11.2010, s. 1).

36 Europeiska kommissionen, EU Climate Policy explained (en förklaring av EU:s klimatpolitik), 2015.

37 Europeiska kommissionen, Impact assessment (konsekvensbedömning) som medföljer kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén Färdplan för ett konkurrenskraftigt utsläppssnålt samhälle 2050, KOM(2011) 112 slutlig, 8.3.2011.

38 Carbon pricing leadership coalition, Report of the High-Level Commission on carbon prices (rapport från högnivåkommissionen för koldioxidpriser), 2017.

39 Europeiska miljöbyrån, Trends and projections in the EU ETS in 2016 (EU:s utsläppshandelssystem 2016: tendenser och prognoser), Europeiska miljöbyråns rapport nr 24/2016, 17.10.2016, s. 77.

40 Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2003/87/EG för att främja kostnadseffektiva utsläppsminskningar och koldioxidsnåla investeringar, COM(2015) 337 final, 15.7.2015.

41 Europeiska miljöbyrån, Trends and projections in the EU ETS in 2016 — The EU Emissions Trading System in numbers (EU:s utsläppshandelssystem 2016: tendenser och prognoser – siffror för EU:s utsläppshandelssystem), Europeiska miljöbyråns rapport nr 24/2016.

42 Detta gäller 13 medlemsstater i omfattningen från en ökning på 1 % för Portugal till en ökning på 20 % för Bulgarien.

43 Kommissionens webbplats: https://ec.europa.eu/clima/policies/effort_en.

44 Detta står i kontrast till sektorer som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem, vilkas utsläpp regleras på EU-nivå.

45 I rapporten drogs följande slutsats: ”Genomförandet av ansvarsfördelningsbeslutet befinner sig fortfarande i ett tidigt skede. Av de uppgifter som hittills har insamlats tycks det icke desto mindre stå klart att målen i ansvarsfördelningsbeslutet har varit effektiva när det gäller att få fram en ny politik och nya åtgärder i medlemsstaterna som främjar effektiva minskningar av utsläppen av växthusgaser inom ansvarsfördelningsbeslutets tillämpningsområde”. (Europeiska kommissionen, Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om utvärdering av genomförandet av beslut nr 406/2009/EG i enlighet med artikel 14 i detta beslut, COM(2016) 483 final, 20.7.2016).

46 Internationella energiorganet, World Energy Outlook Special Report 2015: Energy and Climate Change (särskild rapport om energi i världen – energi och klimatförändringar), OECD/IEA, 2015.

47 Internationella energiorganet, 25 Energy Efficiency Policy recommendations (25 politiska rekommendationer om energieffektivitet), 2011 års uppdatering.

48 Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/27/EU av den 25 oktober 2012 om energieffektivitet (EUT L 315, 14.11.2012).

49 Detta innebär att EU:s förbrukning av primärenergi 2020 bör vara 20 % lägre än den prognostiserade förbrukningen av primärenergi enligt ett scenario med oförändrade förhållanden (business-as-usual). Med ”förbrukning av primärenergi” menas den inhemska bruttoförbrukningen exklusive all annan användning av energibärare än för energi (t.ex. naturgas som inte används till förbränning utan för produktion av kemikalier).

50 Europeiska miljöbyrån, Trends and projections in Europe 2015 – Tracking progress towards Europe’s climate and energy targets, Europeiska miljöbyråns rapport nr 4/2015

51 Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2012/27/EU om energieffektivitet, COM(2016) 761 final, 30.11.2016.

52 El- och värmeproduktion står för 87 % av dessa utsläpp. Resten kommer främst från raffinering av petroleum och tillverkning av fasta bränslen.

53 Detta omfattar organiskt, icke-fossilt material av biologiskt ursprung som kan användas som bränsle för produktion av värme eller el.

54 Avfall som genereras av hushåll, industrin, sjukhus och tjänstesektorn, och som innehåller biologiskt nedbrytbart material som förbränns vid specifika anläggningar.

55 Vid den tidpunkten omfattade det Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland.

56 Se figur 10.

57 43 % av kol och andra fasta bränslen importeras jämfört med 89 % av råolja och 69 % av naturgas (källa: Eurostat, Energy dependence (energiberoende), 2017).

58 Inte endast för produktion av el och värme, utan även för transport, industri byggnader (källa: Eurostat, Energy dependence (energiberoende), 2017).

59 En uppsättning tekniker som syftar till att avskilja, transportera och lagra koldioxid som släpps ut från kraftverk och industrianläggningar. Målet med CCS är att hindra koldioxid från att nå atmosfären genom att lagra den i lämpliga underjordiska geologiska formationer.

60 Enligt kommissionen är ökade FoU-insatser och kommersiell demonstration avgörande under det kommande årtiondet (se Europeiska kommissionen, Klimat, Carbon Capture and Geological Storage [avskiljning och geologisk lagring av koldioxid]).

61 Brytningen, bearbetningen och transporten av kärnbränsle och deponeringen av använt bränsle ger förvisso upphov till utsläpp av växthusgaser, men mycket mindre jämfört med kraftverk som drivs av fossila bränslen (källa: Nuclear Energy Institute, Life-Cycle Emissions Analyses [analyser av utsläpp över en livscykel]).

62 Europeiska kommissionen, Vägledande program om kärnenergi framlagt i enlighet med artikel 40 i Euratomfördraget för yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, COM(2017) 237 final, 12.5.2017. Se även Europeiska kommissionen, Conclusions of the 10th European Nuclear Energy Forum (slutsatser från 10:e Europeiska kärnenergiforumet), Europeiska kärnenergiforumet, 2015.

63 I rapporten påpekas att uppgifterna inte har verifierats av kommissionen, att siffrorna, för vissa medlemsstater, inbegriper kostnaderna för avveckling, och att ytterligare information om kostnader och antaganden bör inbegripas i medlemsstaternas program ”för att man ska kunna konstatera att de rapporterade siffrorna är korrekta och fullständiga”. Europeiska kommissionen, rapport från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om framstegen vid genomförandet av rådets direktiv 2011/70/Euratom och en förteckning över det radioaktiva avfall och det använda kärnbränsle som finns på unionens territorium samt framtidsprognoser, COM(2017) 236 final, 15.5.2017.

64 Rådets direktiv 2014/87/Euratom av den 8 juli 2014 om ändring av direktiv 2009/71/Euratom om upprättande av ett gemenskapsramverk för kärnsäkerhet vid kärntekniska anläggningar (EUT L 219, 25.7.2014, s. 42).

65 Rådets direktiv 2011/70/Euratom av den 19 juli 2011 om inrättande av ett gemenskapsramverk för ansvarsfull och säker hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall (EUT L 199/48, 2.8.2011, s. 48). Se även Europeiska kommissionen, rapport från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om framstegen vid genomförandet av rådets direktiv 2011/70/Euratom och en förteckning över det radioaktiva avfall och det använda kärnbränsle som finns på unionens territorium samt framtidsprognoser, COM(2017) 236 final, 15.5. 2017.

66 Fusion producerar energi genom att slå samman atomer med liten atommassa, såsom väte, vid extremt höga tryck och höga temperaturer.

67 Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG av den 23 april 2009 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och om ändring och ett senare upphävande av direktiven 2001/77/EG och 2003/30/EG (EUT L 140, 5.6.2009, s. 16).

68 Europeiska kommissionen, En klimat- och energipolitisk ram för perioden 2020-2030, COM(2014) 15 final, 22.1.2014. Se även Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor, COM(2016) 767 final, 23.2.2017.

69 Energy Transitions Commission, Better energy, greater prosperity, Achievable paths to low-carbon energy systems (bättre energi, större välstånd – möjliga vägar till koldioxidsnåla energisystem), 2017.

70 Se till exempel Europeiska kommissionen, EU Reference Scenario 2016 – Energy, transport and GHG emissions, Trends to 2050 (referensscenario för EU 2016 – energi, transport och utsläpp av växthusgaser, tendenser till 2050), 2016: De utjämnade kostnaderna för förnybar energi mellan 2015 och 2025 förväntas minska med 29 % för solceller, 12 % för landbaserad vindkraft och 17 % för havsbaserad vindkraft. Se även Irena, The Power to Change: Solar and Wind Cost Reduction Potential to 2025 (möjligheten att förändra – potential för minskning av kostnader för sol- och vindkraft), 2016: Investeringskostnaderna för förnybar energi mellan 2015 och 2025 skulle kunna minska med 43–65 % för energi från solceller som levereras till det allmänna elnätet, 26 % för landbaserad vindkraft och 35 % för havsbaserad vindkraft.

71 Europeiska kommissionen, Utvecklingen mot en inre marknad för energi, COM(2014) 634 final, 13.10.2014.

72 Dessa är baserade på målmodellen för el och målmodellen för gas, vilka fastställer hur marknader bör fungera. Vissa av nätföreskrifterna håller fortfarande på att tas fram.

73 Europaparlamentets och rådets direktiv 96/92/EG av den 19 december 1996 om gemensamma regler för den inre marknaden för el (EGT L 27, 30.1.1997, s. 20) och Europaparlamentets och rådets direktiv 98/30/EG av den 22 juni 1998 om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas (EGT L 204, 21.7.1998, s. 1).

74 Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/54/EG av den 26 juni 2003 om gemensamma regler för den inre marknaden för el - Uttalanden om verksamheter som rör nedläggning och avfallshantering (EUT L 176, 15.7.2003, s. 37) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/55/EG av den 26 juni 2003 om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas (EUT L 176, 15.7.2003, s. 57).

75 Bland annat innebär dessa åtgärder att medlemsstaterna måste säkerställa att tredje parter kan få åtkomst till överförings- och distributionssystem baserat på tariffer som skulle gälla för alla berättigade kunder. De måste också följa EU:s konkurrensregler, genom att säkerställa att ingen part diskrimineras, och inrätta oberoende tillsynsmyndigheter som ansvarar för att säkra faktisk konkurrens och en väl fungerande marknad.

76 Europeiska kommissionen, Inquiry into the European gas and electricity sectors (undersökning av de europeiska gas- och elsektorerna), SEC(2006) 1724 FIN, 10.1.2007.

77 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 713/2009 av den 13 juli 2009 om inrättande av en byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (EUT L 211, 14.8.2009, s. 1).

78 I februari 2011 fastställde Europeiska rådet målet att fullborda den inre energimarknaden senast 2014 och att senast 2015 ta fram sammanlänkningar för att få ett slut på isoleringen av vissa medlemsstaters nät (Europeiska rådet, Slutsatser av den 4 februari 2011).

79 Europaparlamentets resolution av den 13 september 2016 om en ny marknadsmodell för energimarknaderna, 2015/2322(INI); Europeiska kommissionen, En ramstrategi för en motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik, COM(2015) 80 final, 25.2.2015.

80 Se även Europeiska kommissionen, Second Report on the State of the Energy Union (andra rapporten om tillståndet i energiunionen), 1.2.2017.

81 Europeiska kommissionen, Ren energi för alla i EU, COM(2016) 860 final, 30.11.2016.

82 Se Europeiska kommissionen, Europeisk strategi för energitrygghet, COM(2014) 330 final, 28.5.2014; Europeiska kommissionen, En ramstrategi för en motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik, COM(2015) 80 final, 25.2.2015; Europeiska unionens råd, Outcome of the 3429th Council Meeting 14632/15, Transport, Telecommunications and Energy (resultat av rådets 3429:e möte, 14632/15), transport, telekommunikation och energi, 26.11.2015; Europeiska unionens råd, Outcome of the 3472nd Council Meeting 9736/16, Transport, Telecommunications and Energy, 7.6.2016 (resultat av rådets 3472:a möte, 9736/16), transport, telekommunikation och energi); Europaparlamentet, Europaparlamentets resolution av den 13 september 2016 om en ny marknadsmodell för energimarknaderna, (2015/2322(INI)) 13.9.2016.

83 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 994/2010 av den 20 oktober 2010 om åtgärder för att trygga naturgasförsörjningen (EUT L 295, 12.11.2010, s. 1); Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om åtgärder för att trygga gasförsörjningen, COM(2016)52 final, 16.2.2016; Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om riskberedskap inom elsektorn, COM(2016) 862 final, 30.11.2016.

84 Inom gasmarknaden finns det inget direkt sammanlänkningsmål. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 994/2010 av den 20 oktober 2010 (EUT L 295, 12.11.2010) om åtgärder för att trygga naturgasförsörjningen syftar till att säkerställa att det finns alternativa gasleverantörer tillgängliga på alla marknader. Genom denna regel åläggs de medlemsstater som är beroende av en enskild viktig rörledning, underjordisk lagringsanläggning eller någon annan typ av avgörande infrastruktur att säkerställa att efterfrågan under extremt kalla dagar kan tillgodoses även om den huvudsakliga importinfrastrukturen fallerar.

85 Europeiska rådet, Ordförandeskapets slutsatser - Europeiska rådet i Barcelona den 15-16 mars 2002. Målet innebär att varje medlemsstat bör ha elkablar på plats som möjliggör att minst 10 % av den el som produceras av deras kraftverk kan överföras över gränserna till grannländerna.

86 Europeiska rådet, Slutsatser från Europeiska rådets möte 169/14 den 23-24 oktober 2014.

87 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 347/2013 av den 17 april 2013 om riktlinjer för transeuropeiska energiinfrastrukturer (EUT L 115, 25.4.2013).

88 Europeiska kommissionen, Second Report on the State of the Energy Union (andra rapporten om tillståndet i energiunionen), 1.2.2017.

89 Det är vanligt att jämföra energipriser i grossistledet eftersom dessa, i motsats till priserna för slutkunderna, inte inbegriper skatter, andra pålagor eller rabatter.

90 Europeiska kommissionen, Impact Assessment (konsekvensbedömning), SWD(2016) 410 final, 30.11.2016.

91 Detta inbegriper inte den föreslagna energi- och klimatpolitiska ramen fram till 2030.

92 Den 5 april 2017 meddelade branschorganisationen för elindustrin, Eurelectric, sin avsikt att inte investera i nybyggnation av koleldade kraftverk efter 2020. Detta meddelande stöddes inte av dess polska och grekiska medlemsföreningar.

93 Can Oxford save the world (kan Oxford rädda världen?), Oxford Today, volym 29, nr 2, Roger Highfield, 2017.

94 Europeiska kommissionen, Commission Impact Assessment (kommissionens konsekvensbedömning), SWD(2016) 410 final, 30.11.2016; Capgemini, European Energy Markets Observatory (Europeiska energimarknadsobservatoriet), artonde upplagan, 2016.

95 Europeiska kommissionen, Evaluation Report covering the Evaluation of the EU’s regulatory framework for electricity market design and consumer protection in the fields of electricity and gas - Evaluation of the EU rules on measures to safeguard security of electricity supply and infrastructure investment (Directive 2005/89) (utvärderingsrapport om utvärderingen av EU:s regelverk för utformning av elmarknaden och konsumentskydd inom områdena el och gas samt utvärderingen av EU:s bestämmelser om åtgärder för att trygga elförsörjning och infrastrukturinvesteringar [direktiv 2005/89]), SWD(2016) 412 final, 30.11.2016. För behandling av denna fråga har kommissionen lagt fram förslag om utformningen av marknaden.

96 Förutom för små installationer och under vissa exceptionella omständigheter som ska motiveras av medlemsstaten.

97 EU:s lagringskapacitet utgörs nästan uteslutande av vattenkraft lagrad i magasin, huvudsakligen belägna i bergsområden. Andra former av lagring används antingen i minimal utsträckning eller befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium (se Inline, Energy storage technologies – will they be able to flourish within current regulatory frameworks? (tekniker för energilagring – kommer de att kunna utvecklas inom ramen för nuvarande regelverk?), 3.8.2016).

98 Efterfrågestyrning består av en minskning av förbrukningen när det råder brist på tillgången. För närvarande kan dock få enskilda elkunder svara på prisvariationer i realtid och minska sin förbrukning under de tider då efterfrågan är som störst och priserna är höga (se Europeiska kommissionen, Slutrapport om branschutredningen om kapacitetsmekanismer, COM(2016) 752 final, 30.11.2016).

99 I november 2016 lade kommissionen fram ett förslag om egenskaperna hos en ideal kapacitetsmekanism, utformad för undvika snedvridningar av marknaden. Europeiska kommissionen, Slutrapport om branschutredningen om kapacitetsmekanismer, COM(2016) 752 final, 30.11.2016.

100 Eurelectric, European electricity sector gears up for the energy transition (europeiska elsektorn gör sig redo för energiomställningen), 5.4.2017.

101 Europeiska kommissionen, Second Report on the State of the Energy Union (andra rapporten om tillståndet i energiunionen), 1.2.2017.

102 Europeiska kommissionen, Ren energi för alla i EU, COM(2016) 860 final, 30.11.2016.

103 Europeiska kommissionen, Förslag till direktiv om gemensamma regler för den inre marknaden för el, COM(2016) 864 final, 23.2.2017.

104 Regleringsaspekterna av lagring av el har hittills inte tagits upp på EU-nivå. För närvarande finns det tekniska och regleringsmässiga problem att lösa rörande lagringen (se Europeiska kommissionen, Energy storage – the role of electricity [energilagring – rollen för el], SWD(2017) 61 final, 1.2.2017).

105 Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om styrningen av energiunionen, COM(2016) 759 final, 30.11.2016.

106 I synnerhet genom direktivet om energieffektivitet (Direktiv 2012/27/EU av den 25 oktober 2012). Se även Ademe, Energy Efficiency Trends and Policies in Industry (tendenser och policyer inom industrin vad gäller energieffektivitet), september 2015, för ytterligare detaljer.

107 Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU av den 24 november 2010 om industriutsläpp (samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar) (EUT L 334, 17.12.2010, s. 17).

108 Artikel 8 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/27/EU av den 25 oktober 2012 om energieffektivitet (EUT L 315, 14.11.2012, s. 1).

109 I exempelvis Förenade kungariket drog sig nio koleldade anläggningar ur Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/80/EG av den 23 oktober 2001 om begränsning av utsläpp till luften av vissa föroreningar från stora förbränningsanläggningar (EUT L 309, 27.11.2001), och stängdes i praktiken ned i förtid.

110 Global uppvärmningspotential är ett relativt mått på hur mycket värme ett ton av en specifik växthusgas fångar i atmosfären jämfört med den mängd värme som fångas av en liknande massa koldioxid.

111 Europeiska kommissionen, Putting energy efficiency first: consuming better, getting cleaner (prioritering av energieffektivitet: bättre förbrukning, renare energi), 30.11.2016.

112 Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2010/31/EU om byggnaders energiprestanda, COM(2016) 765 final, 30.11.2016.

113 Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (EUT L 153, 18.6.2010, s. 13).

114 Direktivet om energieffektivitet (direktiv 2012/27/EU, EUT L 315, 25.10.2012): 3 % av golvytan i offentliga byggnader som utnyttjas av statliga myndigheter bör renoveras varje år från och med 2014.

115 Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2010/31/EU om byggnaders energiprestanda, COM(2016) 765 final, 30.11.2016. Det omfattar ämnen som, bland annat, inbegriper renoveringsmål, energicertifikat, inspektion, övervakning och styrning av energianvändning samt förekomsten av elektriska laddningsstationer.

116 Såsom matlagningsutrustning, kylskåp, dammsugare, tvättmaskiner och elektronisk utrustning.

117 Genom kommittéförfarandet, det vill säga med stöd från kommittéer av företrädare från EU-länder.

118 Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för att fastställa krav på ekodesign för energirelaterade produkter (EUT L 285, 31.10.2009, s. 10).

119 Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU av den 19 maj 2010 om märkning och standardiserad produktinformation som anger energirelaterade produkters användning av energi och andra resurser (EUT L 153, 18.6.2010, s. 1). Kommissionen har föreslagit en ändring av detta direktiv (Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av en ram för energieffektivitetsmärkning och om upphävande av direktiv 2010/30/EU, COM(2015) 341 final, 15.7.2015).

120 Europeiska kommissionen, Rapport om märkning och standardiserad produktinformation som anger energirelaterade produkters användning av energi och andra resurser, COM(2015) 345 final, 15.7.2015.

121 Denna siffra inbegriper inte fordons elförbrukning, till exempel tåg, eftersom utsläpp som är kopplade till elproduktion bokförs i energiförsörjningssektorn.

122 Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/94/EG av den 13 december 1999 om tillgång till konsumentinformation om bränsleekonomi och koldioxidutsläpp vid marknadsföring av nya personbilar (EUT L 12, 18.1.2000, s. 16).

123 Förordningarna (EU) nr 333/2014 (EUT L 103, 5.4.2014, s. 15) och (EU) nr 253/2014 (EUT L 84, 20.3.2014, s. 38).

124 Det internationella rådet för ren transport (The International Council on Clean Transportation, ICCT) har uppskattat skillnaden mellan uppmätta utsläpp och verkliga sådana till 35 % (ICCT, Quantifying the impact of real-world driving on total CO2 emissions from UK cars and vans (kvantifiering av inverkan av verklig körning baserat på totala koldioxidutsläpp från brittiska bilar och skåpbilar), september 2015). Denna skillnad beror till exempel på att provningar som görs i en laboratoriemiljö inte är representativa för verkliga körförhållanden (t.ex. är ingen extrautrustning inbegripen) såväl som på överskattningen av nyttan av ny teknik. Dessutom kan ett visst mått av tolerans och flexibilitet potentiellt utnyttjas av fordonstillverkare. Detta fick mycket politisk och medial uppmärksamhet 2015, när det upptäcktes att en större europeisk biltillverkare under flera år hade använt programvara för att manipulera sina bilars utsläppsprestanda (se till exempel: Europeiska miljöbyrån, Air quality in Europe — 2016 report (luftkvalitet i Europa – rapport för 2016), 2016 och Europaparlamentets undersökningskommitté för ”Dieselgate”). Debatten handlade mest om utsläpp av kväveoxider (NOx) och andra gaser som är särskilt skadliga för mänsklig hälsa, inte om koldioxid. De båda frågorna är dock sammankopplade, i och med att förfarandena för mätning av utsläpp från bilar underskattar både utsläpp av koldioxid och kväveoxider. Kommissionen föreslog 2016 en skärpning av lagstiftningen (Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om godkännande av och marknadstillsyn över motorfordon och släpfordon till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon, COM(2016) 31 final, 27.1.2016). Kommissionen inledde överträdelseförfaranden gentemot åtta medlemsstater mellan december 2016 och maj 2017.

125 Ett nytt globalt provningsförfarande, det globalt harmoniserade provningsförfarandet för lätta fordon, kommer att införas för att ge mer realistiska och exakta värden för koldioxid och bränsleförbrukning.

126 Lastbilar, dragfordon, motorvagnar, bussar och trådbussar samt specialfordon (källa: Eurostat).

127 Europeiska kommissionen, Strategi för att minska tunga fordons bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, COM(2014) 285 final, 21.5.2014.

128 Att övervaka och certifiera utsläpp för tunga fordon är svårare än för bilar. Den stora variationen av modeller och en hög andel skräddarsydda beställningar gör provning av alla modeller omöjlig. Därför måste utsläpp från lastbilar simuleras. I detta syfte har kommissionen utvecklat ett datorverktyg (Vecto) för beräkning av koldioxidutsläpp från nya fordon.

129 Europeiska kommissionen, Klimat, Minskning av koldioxidutsläpp från tunga fordon.

130 Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om övervakning och rapportering av nya tunga fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning, COM(2017) 279 final.

131 EU samt Island, Liechtenstein och Norge.

132 Europeiska kommissionen, Klimat, Minskning av utsläpp från luftfart.

133 Sådana som släpper ut mer än 10 000 ton koldioxidekvivalenter per år.

134 Certifierad utsläppsminskning (CER) och utsläppsminskningsenhet (ERU). Se UNFCCC, Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar.

135 2,94 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser.

136 Internationella sjöfartsorganisationen, Third IMO Greenhouse Gas Study 2014 (tredje undersökningen från IMO om växthusgaser – 2014).

137 Europeiska kommissionen, Integrera utsläppen från sjöfarten i EU:s politik för minskade utsläpp av växthusgaser, COM(2013) 479 final, 28.6.2013.

138 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/757 av den 29 april 2015 om övervakning, rapportering och verifiering av koldioxidutsläpp från sjötransporter (EUT L 123; 19.5.2015, s. 55).

139 Till skillnad från EU-systemet gäller det globala systemet endast för stora fartyg (10 000 bruttoton) och uppgifter kommer att samlas in anonymt.

140 Såsom skatter, administrativa tillstånd och kvoter. Se rådets direktiv 92/106/EEG av den 7 december 1992 om gemensamma regler för vissa former av kombinerad transport av gods mellan medlemsstaterna (EGT L 368, 17.12.1992, s. 38).

141 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1316/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Fonden för ett sammanlänkat Europa (EUT L 348, 20.12.2013, s. 129).

142 En nedgång från 77 % under 2009. Se Eurostat, Freight transport statistics – modal split (frakttransportstatistik – trafikmedelsfördelningsmodell).

143 Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG av den 23 april 2009 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och om ändring och ett senare upphävande av direktiven 2001/77/EG och 2003/30/EG (EUT L 140, 5.6.2009, s. 16).

144 Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/94/EU av den 22 oktober 2014 om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen (EUT L 307, 28.10.2014, s. 1).

145 Huvudsakligen används bioetanol (framställd från socker och spannmål) för att ersätta bensin, medan biodiesel (huvudsakligen framställd från vegetabiliska oljor) används för att ersätta diesel.

146 Återstoden utgörs av el (Eurostat, Shares (Renewables) (andelar [förnybara energikällor]), 2017).

147 Wandesforde-Smith, G., Kurdusiewicz, I., Bursting the Biofuel Bubble: Comparative Dynamics of Transitions to Freedom from Oil (att spräcka biodrivmedelsbubblan: jämförande dynamik för övergången till ett oberoende av olja), SSRN, mars 2008, ändrad mars 2015, World Energy Council, Biofuels: Policies, Standards and Technologies (biodrivmedel: politik, standarder och teknik), 2010.

148 Europeiska kommissionen, Study on Technical Assistance in Realisation of the 2016 Report on Renewable Energy, in preparation of the Renewable Energy package for the Period 2020–2030 in the European Union (undersökning om tekniskt stöd i samband med framtagandet av 2016 års rapport om förnybar energi, som förberedelse inför åtgärdspaketet för förnybar energi för perioden 2020–2030 i Europeiska unionen), ENER/C1/2014-688, 22.2.2017.

149 Andelen biodrivmedel från grödor som odlas på jordbruksmark och som kan tillgodoräknas när det gäller uppfyllandet av 2020 års mål för förnybar energi begränsades år 2015 till 7 % genom det så kallade Iluc-direktivet (Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/1513 av den 9 september 2015 om ändring av direktiv 98/70/EG om kvaliteten på bensin och dieselbränslen och om ändring av direktiv 2009/28/EG om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor [EUT L 239, 15.9.2015, s. 1]). Kommissionen har 2017 föreslagit att sänka detta tak på 7 % till 3,8 % till 2030 (Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor, COM(2016) 767 final, 23.2.2017).

150 Europeiska kommissionen, State of the Art on Alternative Fuels Transport Systems in the European Union (den senaste utvecklingen inom transportsystem med alternativa bränslen i Europeiska unionen), juli 2015.

151 Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum, An economic assessment of greenhouse gas mitigation policy options for EU agriculture (en ekonomisk utvärdering av politiska alternativ för begränsningar av växthusgaser för EU:s jordbruk), 2016.

152 Europaparlamentet, The Consequences of Climate Change for EU agriculture, Follow-up to the COP21 – UN Paris Climate Change Conference (konsekvenserna av klimatförändringar för EU:s jordbruk, uppföljning av COP21 – FN:s konferens om klimatförändringar i Paris), studie från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling, 2017. Den globala uppvärmningspotentialen över ett spann på 100 år (GWP 100) för koldioxid är 1, medan GWP 100-värdet för metan är 21 och 310 för dikväveoxid. Baserat på siffror från UNFCCC.

153 Tvärvillkor baseras på två huvudsakliga uppsättningar av regler. De lagstadgade förvaltningskraven är krav som väljs ut från befintliga direktiv och förordningar om miljö, livsmedelssäkerhet, växtskydd, djurhälsa och djurskydd. Standarderna för goda jordbruks- och miljöförhållanden är ytterligare regler som endast gäller för mottagare av stöd inom ramen för GJP. Genom dessa införs hållbara metoder med anknytning till jordbruksmark och behandlas skydd av vatten, jorden och kollagret samt bibehållande av markens och landskapets karaktäristiska drag.

154 Miljöanpassningsstöd kompenserar jordbrukare för tre metoder som är gynnsamma för miljön och klimatförändringarna, nämligen följande:

  • Områden med ekologiskt fokus på 5 % av odlingsytan, i syfte att bevara och förbättra den biologiska mångfalden inom jordbruket.
  • Diversifiering av grödor, till gagn för jordmånskvalitet.
  • Bibehållande av permanenta gräsmarker med tillhörande miljöfördelar, i synnerhet koldioxidbindning, och skydd av miljömässigt känsliga gräsmarker (Europeiska kommissionen, Review of greening after one year (översyn av miljöanpassning efter ett år), 2016).

155 Se OECD, Cost-effectiveness of greenhouse gas mitigation measures for agriculture: a literature review (kostnadseffektivitet hos åtgärder för begränsning av växthusgaser inom jordbruket: en litteraturgenomgång), OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers, 1.8.2015; JRC, An economic assessment of GHG mitigation policy options for EU agriculture (en ekonomisk utvärdering av politiska alternativ för begränsning av växthusgaser inom EU:s jordbruk), EcAMPA 1, 2015; JRC, An economic assessment of GHG mitigation policy options for EU agriculture (en ekonomisk utvärdering av politiska alternativ för begränsning av växthusgaser inom EU:s jordbruk), EcAMPA 2, 2016.

156 Europaparlamentet, The Consequences of Climate Change for EU agriculture, Follow-up to the COP21 – UN Paris Climate Change Conference (konsekvenserna av klimatförändringar för EU:s jordbruk, uppföljning av COP21 – FN:s konferens om klimatförändringar i Paris), studie från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling, 2017, s. 10.

157 Se till exempel Europeiska kommissionen, Impact assessment accompanying the document proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council on binding annual greenhouse gas emission reductions by Member States from 2021 to 2030 for a resilient Energy Union and to meet commitments under the Paris Agreement and amending Regulation No 525/2013 of the European Parliament and the Council on a mechanism for monitoring and reporting greenhouse gas emissions and other information relevant to climate change (konsekvensbedömning som medföljer förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om bindande årliga minskningar av medlemsstaternas växthusgasutsläpp 2021–2030 för att skapa en motståndskraftig energiunion och fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 om en mekanism för att övervaka och rapportera utsläpp av växthusgaser och för att rapportera annan information som är relevant för klimatförändringen), SWD(2016) 247 final, 20.7.2016, s. 22.

158 Beslut nr 529/2013/EU om bokföringsregler för utsläpp och upptag av växthusgaser till följd av verksamheter i samband med markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk och om information beträffande åtgärder som rör dessa verksamheter (EUT L 165, 18.6.2013, s. 80)

159 Europeiska kommissionen, Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inbegripande av utsläpp och upptag av växthusgaser från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk i ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030, COM(2016) 479 final, 20.7.2016.

160 Den föreslagna maximala mängden för EU uppgår till 280 miljoner ton koldioxidekvivalenter för perioden 2020–2030, med fastställda gränser för varje medlemsstat (nationella tak är baserade på viktningen av jordbrukssektorn i var och en av dessa medlemsstater).

161 Europeiska kommissionen, Impact assessment accompanying the document proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council on binding annual greenhouse gas emission reductions by Member States from 2021 to 2030 for a resilient Energy Union and to meet commitments under the Paris Agreement and amending Regulation No 525/2013 of the European Parliament and the Council on a mechanism for monitoring and reporting greenhouse gas emissions and other information relevant to climate change (konsekvensbedömning som medföljer förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om bindande årliga minskningar av medlemsstaternas växthusgasutsläpp 2021–2030 för att skapa en motståndskraftig energiunion och fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 om en mekanism för att övervaka och rapportera utsläpp av växthusgaser och för att rapportera annan information som är relevant för klimatförändringen), SWD(2016) 247 final, 20.7.2016, s. 73.

162 Rådets direktiv 1999/31/EG av den 26 april 1999 om deponering av avfall (EGT 182, 16.7.1999, s. 1) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/76/EG av den 4 december 2000 om förbränning av avfall (EUT L 332, 28.12.2000).

163 Ademe, Recycling in France: Results of the environmental assessment (återvinning i Frankrike: resultat från miljöbedömningen), maj 2017.

164 Europeiska kommissionen, Att sluta kretsloppet - en EU-handlingsplan för den cirkulära ekonomin, COM(2015) 614 final, 2.12.2015; Europeiska kommissionen, Rapport om genomförandet av handlingsplanen för den cirkulära ekonomin, COM(2017) 33 final, 26.1.2017.

165 Climate Change 2014: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (klimatförändringar 2014: sammanfattande rapport, bidrag från arbetsgrupp I till den femte utvärderingsrapporten från den mellanstatliga panelen för klimatförändringar), IPCC, 2014.

166 Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum, Climate Impacts in Europe (klimatpåverkan i Europa), JRC:s Peseta II-projekt, 2014. Uppgifter från Dosio och Paruolo 2011 samt Dosio m.fl. 2012.

167 Dosio, A., Paruolo, P. (2011). Bias correction of the ENSEMBLES high-resolution climate change projections for use by impact models: Evaluation on the present climate. (korrigering av missvisningar för ENSEMBLES högupplösta klimatförändringsprognoser för användning inom konsekvensmodeller: utvärdering av det nuvarande klimatet) Journal of Geophysical Research D: Atmospheres, 116(16), DOI: 10.1029/2011JD015934. Dosio, A., Paruolo, P., & Rojas, R. (2012). Bias correction of the ENSEMBLES high-resolution climate change projections for use by impact models: Analysis of the climate change signal. (korrigering av missvisningar för ENSEMBLES högupplösta klimatförändringsprognoser för användning inom konsekvensmodeller: utvärdering av klimatförändringssignalen) Journal of Geophysical Research D: Atmospheres, 117(17), DOI:10.1029/2012JD017968.

168 Munich RE NatCatSERVICE.

169 Kostnaderna för en så kallad hundraårsstorm skulle kunna dubblas till 2080 (källa: Europeiska kommissionen, The climate change challenge for European regions (klimatutmaningen för europeiska regioner), mars 2009).

170 P. Zdruli, Land resources of the Mediterranean: Status, pressures, trends and impacts on future regional development (markresurser vid Medelhavet: ställning, tryck, trender och påverkan avseende framtida regional utveckling), International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies, 2012; och Zdruli, P., Land resources of the Mediterranean: status, pressures, trends and impacts on future regional development (markresurser vid Medelhavet: ställning, tryck, trender och påverkan avseende framtida regional utveckling), Land Degradation & Development 25.4 (2014): 373–384.

171 Bulgarien, Cypern, Grekland, Spanien, Ungern, Italien, Lettland, Malta, Portugal, Rumänien, Slovakien and Slovenien har förklarat sig vara påverkade av ökenspridning inom ramen för Förenta nationernas konvention för bekämpning av ökenspridning i de länder som drabbas av allvarlig torka och/eller ökenspridning, särskilt i Afrika (UNCCD) (källa: Europeiska kommissionen, Rapport från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Genomförandet av den temainriktade strategin för markskydd och pågående insatser, COM(2012) 46 final, 13.2.2012).

172 Europeiska miljöbyrån, Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2016 (klimatförändringar, effekter och sårbarhet i Europa 2016), 2017.

173 Exempelvis uppskattas förlusterna till följd av extremt klimat i EU mellan 1980 och 2013 till 368 miljarder euro. Europeiska miljöbyrån, Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2016 (klimatförändringar, effekter och sårbarhet i Europa 2016), 2017. Europeiska miljöbyrån begagnade sig av datauppsättningen från Munich RE, som är den mest omfattande databasen över förluster till följd av naturkatastrofer.

174 Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum, Peseta II project, JRC:s Peseta II-projekt, 2014.

175 För exempel om effekter på fiskens hälsa, se Marcogliese, D.J., The impact of climate change on the parasites and infectious diseases of aquatic animals (Effekten av klimatförändringar på parasiter och infektionssjukdomar hos vattenlevande djur), 2008; Wilcox, C., Changing Oceans Breed Disease (en förändring av haven leder till sjukdomar), 1.7.2016. Temperaturhöjningar och förändringar i vattnets sammansättning kan också leda till vandringar av fisk.

176 Kommissionen har medgett en ökad efterfrågan på gröna arbetstillfällen, med en energieffektivitetssektor som förväntas ha två miljoner anställda 2020, och sektorn för förnybar energi tre miljoner. Se arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar Exploiting the employment potential of green growth (att ta tillvara den miljövänliga ekonomins sysselsättningspotential) av den 18 april 2012.

177 Europeiska miljöbyrån, Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2016 (klimatförändringar, effekter och sårbarhet i Europa 2016), 2017. Europeiska kommissionen, En EU-strategi för klimatanpassning, COM(2013) 216 final, 16.4.2013.

178 Kelley, C. m.fl., Climate change in the Fertile Crescent and implications of the recent Syrian drought (klimatförändringar i den bördiga halvmånen och innebörden av den nyligen inträffade torkan i Syrien), 2015; Gleick, P.H., Water, Drought, Climate Change, and Conflict in Syria (vatten, torka, klimatförändringar och konflikt i Syrien), 2014; Voski, A., The Role of Climate Change in Armed Conflicts across the Developing World and in the Ongoing Syrian War (klimatförändringars roll i väpnade konflikter i utvecklingsländer och i det pågående kriget i Syrien), 2016. Se även ECC Platform Library angående klimatförändringars roll i inbördeskriget.

179 Richard Youngs, Climate Change and EU Security Policy: An Unmet Challenge (klimatförändringar och EU:s säkerhetspolitik: en ej antagen utmaning), Carnegie Europe, 21.5.2014.

180 Europeiska kommissionen, En EU-strategi för klimatanpassning, COM(2013) 216 final, 16.4.2013.

181 Europeiska kommissionen, En EU-strategi för klimatanpassning, COM(2013) 216 final, 16.4.2013, s. 6.

182 Kroatien, Cypern, Bulgarien, Ungern, Lettland och Luxemburg lämnade inte in sina nationella anpassningsstrategier (Climate-Adapts webbplats).

183 Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, 22.12.2000, s. 1).

184 Direktiv 2007/60/EG om bedömning och hantering av översvämningsrisker (EUT L 288, 6.11.2007, s. 27).

185 Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar (EUT L 20, 26.1.2010, s. 7).

186 Rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter (EGT L 206, 22.7.1992, s. 7).

187 Europeiska kommissionen, Färdplan för ett konkurrenskraftigt utsläppssnålt samhälle 2050, KOM(2011) 112 slutlig, 8.3.2011; Rockström, J. Gaffney, O., Rogelj, J. et. al., A roadmap for rapid decarbonisation (färdplan för en snabbt minskad användning av fossila bränslen), Science, volym 355, utgåva 6331, 24.3.2017.

188 Innovation och forskning finansieras även genom de europeiska struktur- och investeringsfonderna eller genom NER300-programmet för demonstration av miljömässigt säker avskiljning och lagring av koldioxid och innovativa tekniker för förnybar energi i kommersiell skala. NER300 står för de 300 miljoner utsläppsrätter från EU:s utsläppshandelssystems ”reserv för nya deltagare” som finansierar detta program. Kommissionen har föreslagit att detta program utökas till etapp fyra av EU:s utsläppshandelssystem (se punkt 34).

189 I24C och Cap Gemini, Scaling Up Innovation in the Energy Union (intensifiering av innovation inom energiunionen), 2016, som det hänvisas till i Europeiska kommissionens meddelande om att påskynda innovationen för ren energi, COM(2016) 763 final, 30.11.2016; Europeiska kommissionen, Towards an Integrated Strategic Energy Technology (SET) Plan: Accelerating the European Energy System Transformation (mot en integrerad strategisk plan för energiteknik: att påskynda omvandlingen av det europeiska energisystemet) (C/2015/6317), 15.9.2015.

190 I24C, Scaling up innovation in the Energy Union (intensifiering av innovation inom energiunionen), 2016, s. 14.

191 Europeiska kommissionen, Meddelande om att påskynda innovationen för ren energi, COM(2016) 763 final, 30.11.2016, 2016.

192 Europeiska kommissionen, Impact assessment accompanying the document ”Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2012/27/EU on Energy Efficiency” (konsekvensbedömning som medföljer förslag till Europaparlamentets och rådets förslag till ett direktiv om ändring av direktiv 2012/27/EU om energieffektivitet), SWD(2016) 405 final/2, 6.12.2016, tabell 22 (Scenario EUCO30 – källa: Primes-modellen).

193 Ciscar, M. m.fl., Climate Impacts in Europe (klimatpåverkan i Europa). JRC:s Peseta II-projekt, 2014.

194 En modell som används av OECD visar att om företag och hushåll inte anpassar sig alls till klimatförändringarna kan kostnaderna komma att fördubblas (OECD, The Economic Consequences of Climate Change [de ekonomiska följderna av klimatförändringarna], 3.11.2015).

195 Europeiska kommissionen, Genomförandet av Parisavtalet - EU:s framsteg mot målet på minst -40 %, COM(2016) 707 final, 8.11.2016.

196 Till exempel finansieringsmekanismen för naturkapital (NCFF – Natural Capital Financing Facility), Life för energieffektivitet (NCFF och PF4E), fonden för grön tillväxt (GFG – Green for Growth Fund).

197 Efsiplanen hade som målsättning att mobilisera investeringar på totalt 315 miljarder euro mellan 2015 och 2017. Den har utökats i Efsi 2.0 för en mobilisering av 500 miljarder euro 2015–2020. Se Europeiska kommissionen, Stärkta europeiska investeringar för tillväxt och sysselsättning - Andra etappen av Europeiska fonden för strategiska investeringar och en ny europeisk yttre investeringsplan, COM(2016) 581 final, 14.9.2016; Genomförandet av Parisavtalet - EU:s framsteg mot målet på minst -40 %, COM(2016) 707 final, 8.11.2016.

198 Industrin och de europeiska myndigheterna har inlett flera offentlig-privata partnerskap, såsom Sustainable Process Industry through Resource and Energy Efficiency (hållbar bearbetningsindustri genom resurs- och energieffektivitet) (Europeiska kommissionen, Forskning och innovation).

199 Se till exempel A.T. Kearney, Adapting to the Inevitable (anpassning till det oundvikliga), A.T. Kearney’s foresight series (prognosticeringsserie), Thinkforward, 2013; Pauw, W. P. m.fl., Private finance for adaptation: do private realities meet public ambitions? (privat finansiering för anpassning: når den verkligheten inom den privata sektorn upp till offentliga ambitioner?), 2014.

200 Europeiska kommissionen, Better Regulation package (paket för bättre lagstiftning), 2016.

201 Se ordlistan eller kommissionens webbplats för ytterligare detaljer om konsekvensbedömningar (kommissionen, bättre lagstiftning, Guidelines on Impact Assessment [riktlinjer för konsekvensbedömning]).

202 Se kommissionens webbplats för en uttömmande förteckning över alla konsekvensbedömningar (kommissionen, Konsekvensbedömningar).

203 Klimatavdelningen tillhandahåller uppgifter som ligger till grund för begränsnings- anpassnings- och katastrofriskhantering. Copernicus, tidigare känt som programmet för global övervakning för miljö och säkerhet (GMES), är ett europeiskt system för övervakning av jorden och en central del av klimatavdelningen. Det samlar in uppgifter från jordobservationssatelliter och in situ-sensorer. Ett av dess sex tematiska områden är klimatförändringar. Portalen Climate-Adapt stöder Europa i dess anpassning till klimatförändringar genom att samla in och distribuera information från forskningsprojekt, fallstudier och bästa praxis.

204 Kommissionen har erkänt sådana begränsningar, se till exempel Europeiska kommissionen, Färdplan för ett konkurrenskraftigt utsläppssnålt samhälle 2050, SEK(2011) 288, 8.3.2011 och Europeiska kommissionen, EU Reference Scenario 2016 (EU:s referensscenario 2016), 2016.

205 Allmänna jämviktsmodeller eller makroekonomiska modeller, som används för att bedöma den ekonomiska inverkan av politik, begagnar sig exempelvis vanligtvis av ett representativt hushåll för modellering av inkomsteffekter. För att analysera fördelningseffekterna över grupper för hushållsinkomster behövs ytterligare utökningar av modeller ytterligare uppgifter för modellen.

206 Klimatförändringar påverkar till exempel vattenresurser i många former och påverkar följaktligen även vattentillgången för vattenkraft. Den globala uppvärmningen påverkar efterfrågan på uppvärmning och kylning.

207 Intosai, Lima Declaration laying down fundamental principles of public auditing adopted by the International Organization of Supreme Audit Institutions (Limaförklaringen om grundläggande principer för offentlig revision som antagit av Internationella organisationen för högre revisionsorgan), 1977.

208 Intosai står för Internationella organisationen för högre revisionsorgan.

209 Eurosai står för Europeiska organisationen för högre revisionsorgan.

210 Till exempel 2010 års riktlinjer från Intosais arbetsgrupp för miljörevision Auditing the Government Response to Climate Change: Guidance for Supreme Audit Institutions (revision av statliga insatser som svar på klimatförändringar: vägledning för högre revisionsorgan), 2010, eller 2012 års EUROSAI WGEA – Cooperative Audit: Adaptation to Climate Change – are Governments prepared? (Eurosais arbetsgrupp för miljörevision – samarbetsrevision: anpassning till klimatförändringar – är regeringarna förberedda?). Riktlinjer och rapporter finns att tillgå på webbplatserna tillhörande Intosais arbetsgrupp för miljörevision och Eurosais arbetsgrupp för miljörevision.

211 Vi läste även offentliga granskningsrapporter som offentliggjorts före 2012 i de fall de tog upp specifika energi- och klimatutmaningar som annars inte, eller endast i någon mån, behandlades i vårt urval. Vi läste även rapporter från några regionala offentliga revisionskontor. Vi inbegrep dock inte dessa rapporter i vår statistik, som endast bör återspegla den sammantagna verksamheten för EU:s nationella högre revisionsorgan och endast under perioden januari 2012–mars 2017.

212 Särskild rapport nr 16/2015 Förbättra försörjningstryggheten genom att utveckla den inre marknaden för energi: mer behöver göras, Europeiska revisionsrätten, 2015.

213 Exempelvis olika handelsmekanismer, statliga ingripanden, utarbetande och införande av nätföreskrifter, och nivån av marknadens integritet och transparens.

214 Price regulation and its control by the Bulgarian Energy Regulator’s on electricity, water and gas for the period 2007–2013, (prisreglering och dess styrning av den bulgariska energitillsynsmyndigheten för el, vatten och gas för perioden 2007–2013), Сметна палата на Република България, Bulgarien, 2013.

215 The opening of the electricity market to competition: A non-completed construction (konkurrensutsättning av energimarknaden: en icke fullbordad struktur), Cour des Comptes, Frankrike, 2015.

216 Litauen, Polen, Lettland, Danmark, Estland, Sverige, Finland och Tyskland.

217 The functioning and safety of the electricity grid (elnätets funktion och säkerhet), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2014.

218 Measures for the implementation of the energy transition by the Federal Ministry of Economic Affairs and Energy (åtgärder för genomförande av energiomställningen av förbundsministeriet för ekonomi och energi), Bundesrechnungshof, Tyskland, 2016.

219 Renewable energy, savings and energy efficiency in the framework of the EU cohesion policy (förnybar energi, besparingar och energieffektivitet inom ramen för EU:s sammanhållningspolitik), Corte dei Conti, Italien, 2012.

220 Development and use of the renewable energy sources of electricity (utveckling och användning av förnybara energikällor för el), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2012.

221 I Polen antogs de relevanta bestämmelserna 2015.

222 Förutsättningar för en säker kraftöverföring - Styrningen av Svenska kraftnät i genomförandet av energiomläggningen, Riksrevisionen, Sverige, 2016.

223 Särskild rapport nr 6/2014 Sammanhållningsstödet till produktion av förnybar energi - har det lett till bra resultat?, Europeiska revisionsrätten, 2014.

224 Performance audit on electrical energy market in the period 2010–2014 (effektivitetsrevision av elenergimarknaden under perioden 2010–2014), Curtea de Conturi, Rumänien, 2015.

225 Åtgärder för genomförande av energiomställningen av förbundsministeriet för ekonomi och energi, Bundesrechnungshof, Tyskland, 2016.

226 Finances earmarked for the support of energy production from renewable energy (medel som öronmärks för stöd av energiproduktion från förnybar energi), Nejvyšší kontrolní úřad, Tjeckien, 2014.

227 Renewable energy sources (förnybara energikällor), Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας της Κύπρου, Cypern, 2016.

228 Report on the amendment of the legislation concerning the support for photovoltaics (rapport om ändringen av lagstiftningen för stöd till solceller), Rigsrevisionen, Danmark, 2014.

229 Early contracts for renewable electricity (tidiga kontrakt för förnybar energi), National Audit Office, Förenade kungariket, 2014.

230 Measures for the implementation of the energy transition by the Federal Ministry of Economic Affairs and Energy (åtgärder för genomförande av energiomställningen av förbundsministeriet för ekonomi och energi), Bundesrechnungshof, Tyskland, 2016.

231 T.ex. Finances earmarked for the support of energy production from renewable energy (medel som öronmärks för stöd av energiproduktion från förnybar energi), Nejvyšší kontrolní úřad, Tjeckien, 2014; särskild rapport nr 6/2014 Sammanhållningsstödet till produktion av förnybar energi - har det lett till bra resultat?, Europeiska revisionsrätten, 2014.

232 Audit on the energy efficiency program in public administration (revision av programmet för energieffektivitet inom offentlig förvaltning), Tribunal de Contas, Portugal, 2013.

233 Auditing energy savings in public administration (revision av energibesparingar inom offentlig förvaltning), Najvyšší Kontrolný úrad, Slovakien, 2015.

234 State budget funds provided for support of energy savings (statliga budgetmedel som avsätts för stöd till energibesparingar), Nejvyšší kontrolní úřad, Tjeckien, 2015

235 Energy savings in public institutions (energibesparingar vid offentliga institutioner), Rigsrevisionen, Danmark, 2015.

236 T.ex. Auditing energy savings in public administration (revision av energibesparingar inom offentlig förvaltning), Najvyšší Kontrolný úrad, Slovakien, 2015; Projects on the energy efficiency of the housing stock and residential buildings in Bulgaria in the period 2012 to 2015 (projekt för energibesparingar i byggnadsbeståndet och bostadshus i Bulgarien under perioden 2012 till 2015), Сметна палата на Република България, Bulgarien, 2015; Performance audit of public funds for thermal rehabilitation of housing in Bucharest in 2010–2014 (effektivitetsrevision av offentliga medel för energirenovering av bostäder i Bukarest 2010–2014), Curtea de Conturi, Rumänien, 2014; Audit on the energy efficiency program in public administration (revision av programmet för energieffektivitet inom offentlig förvaltning), Tribunal de Contas, Portugal, 2013.

237 Särskild rapport nr 21/2012 Kostnadseffektiviteten i de sammanhållningspolitiska investeringarna i energieffektivitet, Europeiska revisionsrätten, 2012.

238 T.ex. Energy efficiency investments in public facilities (Investeringar i energieffektivitet för offentliga anläggningar), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2015; Auditing energy savings in public administration (revision av energibesparingar inom offentlig förvaltning), Najvyšší Kontrolný úrad, Slovakien, 2015; Performance audit of public funds for thermal rehabilitation of housing in Bucharest in 2010–2014 (effektivitetsrevision av offentliga medel för energirenovering av bostäder i Bukarest 2010–2014), Curtea de Conturi, Rumänien, 2014.

239 Audit of funds disbursed to housing support – blocks of flats insulation (revision av medel som betalats ut till bostadsstöd – isolering i flerfamiljshus), Najvyšší Kontrolný úrad, Slovakien, 2017.

240 T.ex. Measures for the implementation of the energy transition by the Federal Ministry of Economic Affairs and Energy (åtgärder för genomförande av energiomställningen av förbundsministeriet för ekonomi och energi), Bundesrechnungshof, Tyskland, 2016; Efficiency of implementation of measures for the efficient energy use (effektivitet i genomförandet av åtgärder för en effektiv energianvändning), Računsko sodišče, Slovenien, 2013.

241 T.ex. Auditing energy savings in public administration (revision av energibesparingar inom offentlig förvaltning), Najvyšší Kontrolný úrad, Slovakien, 2015; Energy efficiency investments in public facilities (investeringar i energieffektivitet för offentliga anläggningar), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2015; Audit on the energy efficiency program in public administration (revision av programmet för energieffektivitet inom offentlig förvaltning), Tribunal de Contas, Portugal, 2013.

242 Även om vi inkluderade revisioner av kärnsäkerhet i vår statistik integrerade vi inte det relaterade revisionsarbetet i detta avsnitt.

243 Särskild rapport nr 22/2016 EU:s stödprogram för kärnkraftsavveckling i Litauen, Bulgarien och Slovakien: vissa framsteg har gjorts sedan 2011 men stora utmaningar väntar, Europeiska revisionsrätten, 2016.

244 The cost of nuclear energy: Update 2014 (kostnaden för kärnenergi: uppdatering 2014), Cour des Comptes, Frankrike, 2014.

245 The maintenance of nuclear plants (underhåll av kärnkraftverk), Cour des Comptes, Frankrike, 2016.

246 Progress on the Sellafield site: an update (framsteg vid anläggningen i Sellafield: en uppdatering), National Audit Office, Förenade kungariket, 2015.

247 Expenditure of subsidies for electricity-intensive companies to compensate increased electricity prices due to emissions trading (utgifter för subventioner till elintensiva företag som kompensation för ökade elpriser på grund av handeln med utsläppsrätter), Bundesrechnungshof, Tyskland, 2016.

248 Emissions trading to limit climate change: Does it work? (handel med utsläppsrätter för att begränsa klimatförändringar: fungerar det?), Danmark, Finland, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Sverige, 2012.

249 Federal State income from the emission trading system (federala inkomster från utsläppshandelssystem), Bundesrechnungshof, Tyskland, 2014.

250 The implementation by France of the package Energy-Climate (Frankrikes genomförande av paketet för energi och klimat), Cour des Comptes, Frankrike, 2014.

251 T.ex. Klimatrelaterade skatter – Vem betalar?, Riksrevisionen, Sverige, 2012; Compliance of the Greenhouse Gas Emission Allowances Administration with Legal Requirements and Effectiveness of the System in Latvia (efterlevnad av lagkrav hos förvaltningen för utsläppsrätter för växthusgaser och systemets ändamålsenlighet i Lettland), Latvijas Republikas Valsts Kontrole, Lettland, 2012; Audit on CO2 control and reduction mechanisms – National Allocation Plan for Emission Allowances 2008–2012 and Portuguese Carbon Fund (revision av mekanismer för styrning och minskning av koldioxid – nationell tilldelningsplan för utsläppsrätter 2008–2012 och den portugisiska koldioxidfonden), Tribunal de Contas, Portugal, 2011.

252 Energieffektivisering inom industrin – effekter av statens insatser, Riksrevisionen, Sverige, 2013.

253 Finnish Climate Change Policies – A summary of audits (finsk klimatförändringspolitik – en sammanfattning av revisioner), Statens revisionsverk, Finland, 2012.

254 Federal State income from the emission trading system (federala inkomster från utsläppshandelssystem), Bundesrechnungshof, Tyskland, 2014.

255 Klimatrelaterade skatter – Vem betalar?, Riksrevisionen, Sverige, 2012.

256 Expenditure of subsidies for electricity-intensive companies to compensate increased electricity prices due to emissions trading (utgifter för subventioner till elintensiva företag som kompensation för ökade elpriser på grund av handeln med utsläppsrätter), Bundesrechnungshof, Tyskland, 2016.

257 T.ex. Special report regarding the implementation of the Kyoto protocol (särskild rapport om genomförandet av Kyotoprotokollet), Cour des Comptes, Luxemburg, 2014; Federal State income from the emission trading system (federala inkomster från utsläppshandelssystem), Bundesrechnungshof, Tyskland, 2014; Audit on CO2 control and reduction mechanisms – National Allocation Plan for Emission Allowances 2008–2012 and Portuguese Carbon Fund (revision av mekanismer för styrning och minskning av koldioxid – nationell tilldelningsplan för utsläppsrätter 2008–2012 och den portugisiska koldioxidfonden), Tribunal de Contas, Portugal, 2011.

258 T.ex. Emissions trading to limit climate change: Does it work? (handel med utsläppsrätter för att begränsa klimatförändringar: fungerar det?), Danmark, Finland, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Sverige, 2012; The VAT fraud on carbon quotas (momsbedrägeri vad gäller koldioxidkvoter), Cour des Comptes, Frankrike, 2012; Functioning of the greenhouse gas Emissions Administration System and ETS (funktionen hos förvaltningssystemet för utsläpp av växthusgaser och utsläppshandelssystemet), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2012.

259 Särskild rapport nr 6/2015 Integriteten i och genomförandet av EU:s utsläppshandelssystem, Europeiska revisionsrätten, 2015.

260 Exempelvis konstaterades i en rapport från 2014 från Europeiska revisionsrätten dålig valuta för pengarna inom EU-finansierad flygplatsinfrastruktur, vilket ledde till en överdimensionerad infrastruktur och överkapacitet (särskild rapport nr 21/2014 EU-finansierad flygplatsinfrastruktur: dålig valuta för pengarna, Europeiska revisionsrätten, 2014). I den särskilda rapporten nr 5/2013 Används EU:s sammanhållningsmedel väl på vägar? (Europeiska revisionsrätten, 2013), drog vi slutsatsen att vägprojekt delvis levererade resultat och nådde sitt syfte, men att man inte tittade tillräckligt på projektens kostnadseffektivitet.

261 Vehicle Emissions Control Schemes (styrsystem för utsläpp från bilar), Ufficcju Nazzjonali tal-Verifika, Malta, 2012.

262 T.ex. Funds earmarked for the interoperability on the current railways (medel som öronmärks för den befintliga järnvägens interoperabilitet), Nejvyšší kontrolní úřad, Tjeckien, 2017; Sustainable Freight Transport – Intermodal Network; Follow-up Audit (hållbar godstransport – intermodalt nät, uppföljningsrevision), Rechnungshof, Österrike, 2015; Financial means for the development and modernisation of waterways and ports and the development of the multimodal freight transport (finansiella medel för utveckling och modernisering av vattenvägar och hamnar samt utveckling av multimodal godstransport), Nejvyšší kontrolní úřad, Tjeckien, 2014.

263 Särskild rapport nr 1/2015 Transport på inre vattenvägar i Europa: inga större förbättringar av godstransportandelen eller farbarheten sedan 2001, Europeiska revisionsrätten, 2015.

264 Särskild rapport nr 8/2016 Godstransporter på järnväg i EU: ännu inte på rätt spår, Europeiska revisionsrätten, 2016.

265 Särskild rapport nr 23/2016 Sjötransporten inom EU: på stormigt hav - till stora delar oändamålsenliga och ohållbara investeringar, Europeiska revisionsrätten, 2016.

266 T.ex. särskild rapport nr 18/2016 EU:s system för certifiering av hållbara biodrivmedel, Europeiska revisionsrätten, 2016; Biofuels: improved results, necessary adjustments (biodrivmedel: förbättrade resultat, nödvändiga anpassningar), Cour des Comptes, Frankrike, 2016; EU and National objectives for the production and use of biofuels for the period 2008–2012 (EU-mål och nationella mål för produktionen och användningen av biodrivmedel för perioden 2008–2012), Сметна палата на Република България, Bulgarien, 2015; Audit on biofuels production and blending (revision av produktion och blandning av biodrivmedel), Tribunal de Contas, Portugal, 2014; The use of biofuels and biocomponents in transport (användning av biodrivmedel och biokomponenteter inom transport), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2014; Meeting the Slovak objectives and targets defined by the EU in the field of biofuels for transport (att uppfylla slovakiska mål och syften som fastställts av EU inom området biodrivmedel för transport), Najvyšší Kontrolný úrad, Slovakien, 2014; Biofuels support policy (politik för stöd av biodrivmedel), Cour des Comptes, Frankrike, 2012.

267 Särskild rapport nr 18/2016 EU:s system för certifiering av hållbara biodrivmedel, Europeiska revisionsrätten, 2016.

268 T.ex. EU and National objectives for the production and use of biofuels for the period 2008–2012 (EU-mål och nationella mål för produktionen och användningen av biodrivmedel för perioden 2008–2012), Сметна палата на Република България, Bulgarien, 2015; Audit on biofuels production and blending (revision av produktion och blandning av biodrivmedel), Tribunal de Contas, Portugal, 2014; The use of biofuels and biocomponents in transport (användning av biodrivmedel och biokomponenteter inom transport), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2014.

269 Det vägledande förlopp som hänvisas till i direktivet om förnybar energi och fastställande av vägledande nationella mål för varje tvåårsperiod mellan 2011 och 2018.

270 Biofuels: improved results, necessary adjustments (biodrivmedel: förbättrade resultat, nödvändiga anpassningar), Cour des Comptes, Frankrike, 2016.

271 Biofuels support policy (politik för stöd av biodrivmedel), Cour des Comptes, Frankrike, 2012.

272 Meeting the Slovak objectives and targets defined by the EU in the field of biofuels for transport (att uppfylla slovakiska mål och syften som fastställts av EU inom området biodrivmedel för transport), Najvyšší Kontrolný úrad, Slovakien, 2014.

273 År 2012 offentliggjorde Europeiska revisionsrätten en revision av de extra medel som avsatts för GJP inom ramen för hälsokontrollen, av vilka en del var avsedd att finansiera EU:s prioriteringar såsom investeringar i klimatförändringar, förnybar energi och energieffektivitet av jordbruksföretag (särskild rapport nr 8/2012 Målinriktningen av stödet för modernisering av jordbruksföretag, Europeiska revisionsrätten, 2012).

274 Special report regarding forest regeneration works to improve the environment quality through the afforestation of damaged lands, ecological restoration and sustainable management of forests (särskild rapport om arbete med återskapade av skogar för att förbättra miljön genom beskogning av skadad mark, ekologisk sanering och hållbar skogsförvaltning), Curtea de Conturi, Rumänien, 2015; Deforestation and compensation – Implementation of deforestation compensation duty and the functioning of the Forest Compensation Fund (avskogning och kompensation – genomförande av kompensationsplikt för avskogning och funktionen av fonden för skogskompensation), Cour des Comptes, Belgien, 2016.

275 Särskild rapport nr 24/2014 Förvaltas EU:s stöd till förebyggande och restaurering av skogsskador som orsakats av bränder och naturkatastrofer väl?, Europeiska revisionsrätten, 2014.

276 Forest Permanent Fund, Fund for the Conservation of Nature and Biodiversity and Baixo Sabor Hydroelectric Fund (permanenta skogsfonden, fonder för bevarande av naturen och den biologiska mångfalden samt vattenkraftsfonden Baixo Sabor), Tribunal de Contas, Portugal, 2017.

277 Implementation of the Programme of Funding of General Forestry Needs (genomförande av finansieringsprogrammet för allmänna skogsbehov), Valstybės kontrolė, Litauen, 2016.

278 The aid to the industry forest-wood (stöd till skogs- och trävaruindustrin), Cour des Comptes, Frankrike, 2014.

279 T.ex. Audit on the licensing and operation of solid waste landfills (revision av licensiering och drift av deponier för fast avfall), Tribunal de Contas, Portugal, 2015; Performance of regional waste management systems (hur väl fungerar regionala avfallshanteringssystem?), Valstybės kontrolė, Litauen 2013; Effectiveness and efficiency of funds use in actions of waste management and greening of areas affected by industrial activities for the period 2011- 2013 (ändamålsenlighet och effektivitet för medel som används för insatser inom avfallshantering och miljöanpassning av områden som påverkats av industriell verksamhet för perioden 2011–2013), Curtea de Conturi, Rumänien, 2013; Coordinated audit on the enforcement of the European Waste Shipment Regulation (samordnad revision av verkställandet av den europeiska förordningen om avfallstransporter): Gemensam rapport som baseras på åtta nationella revisioner från Bulgarien, Grekland, Ungern, Irland, Nederländerna, Norge, Polen, Slovenien, 2012; särskild rapport nr 20/2012 Är strukturåtgärdsfinansieringen av infrastrukturprojekt för kommunal avfallshantering ändamålsenliga när det gäller att hjälpa medlemsstaterna att uppfylla EU:s avfallspolitiska mål?, Europeiska revisionsrätten, 2012.

280 T.ex. Domestic waste management in Ile-de-France: Targets not reached (inhemsk avfallshantering i Île-de-France: målen har inte uppnåtts), Cour des Comptes, Frankrike, 2017; Is the charge for household waste management calculated by SIA ”ZAAO” traceable? (är den avgift för hushållsavfall som beräknats av SIA ”ZAAO” spårbar?), Latvijas Republikas Valsts Kontrole, Lettland, 2017; Activity of the state and local governments in the organisation of treatment of household waste (statens och lokala myndigheters verksamhet inom organisation av hantering av hushållsavfall), Riigikontroll, Estland, 2016; Management of municipal waste (hantering av kommunalt avfall), Računsko sodišče, Slovenien, 2015; Municipal Waste Management Compliance with Planned Objectives and Legal Requirements (efterlevnaden av hanteringen av kommunalt avfall med avseende på planerade mål och lagkrav), Latvijas Republikas Valsts Kontrole, Lettland, 2015; Oversight of three PFI waste projects (översikt av tre avfallsprojekt som genomförs genom privata finansieringsinitiativ), National Audit Office, Förenade kungariket, 2014; Performance of regional waste management systems (hur väl fungerar regionala avfallshanteringssystem?), Valstybės kontrolė, Litauen, 2013.

281 Särskild rapport nr 34/2016 Att bekämpa matsvinn: en möjlighet för EU att öka resurseffektiviteten i livsmedelskedjan, Europeiska revisionsrätten, 2016.

282 T.ex. The effectiveness of prevention and overcoming the consequences of floods (ändamålsenligheten hos förebyggande och övervinnande av översvämningars konsekvenser), Сметна палата на Република България, Bulgarien, 2016; Duties of the managing bodies of the National Flood Protection Program (ansvarsområden för förvaltningsorganen vid det nationella skyddsprogrammet för översvämningar), Bundesrechnungshof, Tyskland, 2016; Strategic plans and programmes to reduce the hydrogeological risk (strategiska planer och program för att minska den hydrogeologiska risken), Corte dei Conti, Italien, 2015.

283 T.ex. Efficiency of the use of European funds for flood protection (effektivitet i utnyttjandet av europeiska medel för översvämningsskydd), Računsko sodišče, Slovenien, 2014; Lessons learned from the 2010 floods on the Atlantic coast (Xynthia) and in the Var (lärdomar från 2010 års översvämningar vid Atlantkusten (Xynthia) och i Var), Cour des Comptes, Frankrike, 2012.

284 T.ex. Development of plans for managing flood risk (utarbetande av planer för hantering av översvämningsrisker), Сметна палата на Република България, Bulgarien, 2016; Strategic planning for flood risk management (strategisk planering för hantering av översvämningsrisker), Office of the Comptroller and Auditor General, Irland, 2015; Strategic plans and programmes to reduce the hydrogeological risk (strategiska planer och program för att minska den hydrogeologiska risken), Corte dei Conti, Italien, 2015; Reducing the effects of droughts and floods by enhancing small-scale water retention (begränsning av följderna av torka och översvämningar genom förstärkning av småskalig vattenupptagning), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2015; Efficiency of the use of European funds for flood protection (effektivitet i utnyttjandet av europeiska medel för översvämningsskydd), Računsko sodišče, Slovenien, 2014.

285 T.ex. Performance audit regarding the efficiency and effectiveness of programs and measures taken in order to prevent and remove the effects of floods in Romania during the 2005–2013 (effektivitetsrevision av effektiviteten och ändamålsenligheten för program och åtgärder som vidtagits för att förebygga och begränsa följderna av översvämningar i Rumänien 2005–2013), Curtea de Conturi, Rumänien, 2014; Lessons learned from the 2010 floods on the Atlantic coast (Xynthia) and in the Var (lärdomar från 2010 års översvämningar vid Atlantkusten (Xynthia) och i Var), Cour des Comptes, Frankrike, 2012.

286 T.ex. särskild rapport nr 4/2014 Integrering av EU:s vattenpolitikmål i den gemensamma jordbrukspolitiken: delvis en framgång, Europeiska revisionsrätten, 2014; Strategic flood risk management (strategisk hantering av översvämningsrisker), National Audit Office, Förenade kungariket, 2014; Efficiency of the use of European funds for flood protection (hur effektiv är användningen av europeiska medel för skydd mot översvämningar), Računsko sodišče, Slovenien, 2014; The functioning of the system of flood protection for the river Serafa (funktionen hos systemet för översvämningsskydd för floden Serafa), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2013; Execution of the tasks in the Oder river basin water management in the Opolskie region with particular regard to flood protection (utförande av uppgifter inom ramen för vattenförvaltningen av Oders flodområde i regionen Opolskie (Opole) med särskild tonvikt på översvämningsskydd), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2012; Water resource management for agriculture (rural development programme 2007–2013) (förvaltning av vattenresurser för jordbruket [program för landsbygdsutveckling 2007–2013]), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2012.

287 Exempelvis revision av genomförandet av det europeiska ramdirektivet om vatten: Implementation of the European Framework Directive on Water in the Walloon region – Assessment of the water bodies quality management (genomförande av det europeiska ramdirektivet om vatten i Vallonien – utvärdering av kvalitetsstyrning av vattenförekomster), Cour des Comptes, Belgien, 2016; Management of Water Resources in Cyprus (förvaltning av vattenresurser i Cypern), Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας της Κύπρου, Cypern, 2016.

288 Både inom och utanför EU. I vår rapport från 2016 om EU:s insatser vid katastrofer utanför EU utvärderade vi till exempel EU:s insats vid tre internationella katastrofer som inträffat på senare tid, inbegriper 2014 års översvämningar på västra Balkan. Vi drog slutsatsen att EU underlättade samordningen på fältet av EU-medlemsstaternas insatser – inbegripet tillhandahållandet av satellitkartor och experter från EU – för att förbättra beslutsprocessen, såväl som underlättade ett samordnat långsamt tillbakadragande av EU-team (särskild rapport nr 33/2016 Unionens civilskyddsmekanism: samordningen av insatser vid katastrofer utanför EU har i stort sett varit effektiv, Europeiska revisionsrätten, 2016). För ett exempel på en revision av mekanismer genom vilka katastrofer inom en medlemsstat behandlas, se The prevention fund against major natural risks (fonden för förebyggande av större naturrisker), Cour des Comptes, Frankrike, 2016.

289 Adaptation to climate change – are governments prepared? (anpassning till klimatförändringar – är regeringarna förberedda?), Eurosai, 2012. Högre revisionsorgan inom och utanför EU bidrog: Österrike, Bulgarien, Cypern, Europeiska revisionsrätten, Malta, Nederländerna, Norge, Ryssland och Ukraina.

290 The implementation by France of the package Energy-Climate (Frankrikes genomförande av paketet för energi och klimat), Cour des Comptes, Frankrike, 2014.

291 T.ex. Report on public funding provided to energy research, development and demonstration (rapport om offentlig finansiering för forskning, utveckling och demonstration avseende energi), Rigsrevisionen, Danmark, 2013; Svensk klimatforskning – vad kostar den och vad har den gett?, Riksrevisionen, Sverige, 2012; Stödet till energi- och klimatteknologin, Statens revisionsverk, Finland, 2011.

292 Carbon Capture and Storage: the second competition for government support (avskiljning och lagring av koldioxid: den andra uttagningen för statligt stöd), National Audit Office, Förenade kungariket, 2017; Carbon capture and storage: Lessons from the competition for the first UK demonstration (avskiljning och lagring av koldioxid: lärdomar från uttagningen för den första brittiska demonstrationen, National Audit Office, Förenade kungariket, 2012; Alternative methods of coal use to produce gas and liquid fuels (alternativa metoder för kolanvändning för produktion av gas och flytande bränslen), Najwyższa Izba Kontroli, Polen, 2015.

293 Den enda granskningsrapport vi hittade som behandlade klimatfinansiering i utvecklingsländer var en som vi hade offentliggjort 2013: Särskild rapport nr 17/2013 EU:s klimatfinansiering inom ramen för bistånd till tredjeland, Europeiska revisionsrätten, 2013.

294 Särskild rapport nr 31/2016 Att använda minst en femtedel av EU:s budget till klimatåtgärder: ambitiöst arbete pågår, men det finns en allvarlig risk för att målet inte uppnås, Europeiska revisionsrätten, 2016.

295 Klimatrelaterade skatter – Vem betalar?, Riksrevisionen, Sverige, 2012.

296 The efficiency of tax expenditures related to sustainable development (effektiviteten av skatteutgifter med anknytning till hållbar utveckling), Cour des Comptes, Frankrike, 2016. I granskningsrapporten används termen ”hållbara” skatteutgifter, vilket i deras revision främst gäller miljö- och klimatdimensionerna av hållbarhet.

297 T.ex. Are Funds Intended for Reducing Climate Changes, Administered by the Ministry of Environmental Protection and Regional Development, Planned and Used in an Effective Manner and in Accordance with Requirements Set Forth in Regulatory Enactments? (genomförs planering för och används medel som är avsedda för minskning av klimatförändringar, som förvaltas av ministeriet för miljöskydd och regional utveckling, på ett ändamålsenligt sätt och i enlighet med krav som fastställts i lagstiftningen?), Latvijas Republikas Valsts Kontrole, Lettland, 2017; The implementation by France of the package Energy-Climate (Frankrikes genomförande av paketet för energi och klimat), Cour des Comptes, Frankrike, 2014. Stävjande av klimatförändringen, Statens revisionsverk, Finland, 2011.

298 T.ex. Energy policy: need for coherence (energipolitik: behovet av samstämmighet), Algemene Rekenkamer, Nederländerna, 2015; The implementation by France of the package Energy-Climate (Frankrikes genomförande av paketet för energi och klimat), Cour des Comptes, Frankrike, 2014; Klimat för pengarna? Granskningar inom klimatområdet 2009-2013, Riksrevisionen, Sverige, 2013; Finnish Climate Change Policies – A summary of audits (finsk klimatförändringspolitik – en sammanfattning av revisioner), Statens revisionsverk, Finland, 2012.

299 Särskild rapport nr 16/2015 Förbättra försörjningstryggheten genom att utveckla den inre marknaden för energi: mer behöver göras, Europeiska revisionsrätten, 2015.

300 Klimatrelaterade skatter – Vem betalar?, Riksrevisionen, Sverige, 2012.

301 State’s efforts of reducing greenhouse gas emissions (statens åtgärder för att minska utsläpp av växthusgaser), Riigikontroll, Estland, 2009.

302 Findings on the management and trading of greenhouse gas emissions certificates (resultat angående förvaltningen av och handeln med utsläppscertifikat för växthusgaser), Curtea de Conturi, Rumänien, 2011.

303 Trading System of Greenhouse Gas Emissions Allowances (handelssystem för utsläppsrätter för växthusgaser), Valstybės kontrolė, Litauen, 2012.

304 Audit on CO2 control and reduction mechanisms (revision av mekanismer för styrning och begränsning av koldioxid), Tribunal de Contas, Portugal, 2011.

305 Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (se punkt 12).

306 Se även OECD, The Economic Consequences of Climate Change (de ekonomiska följderna av klimatförändringarna), OECD Publishing, Paris, 2015.

307 Källa: Eurostat.

308 Generaldirektoraten för ekonomi och finans, inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag, konkurrens, sysselsättning, socialpolitik och inkludering, jordbruk och landsbygdsutveckling, energi, transport och rörlighet, klimatpolitik, miljö, forskning och innovation, havsfrågor och fiske, finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen, regional- och stadspolitik, migration och inrikes frågor, rättsliga frågor och konsumentfrågor, grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar, internationellt samarbete och utveckling, europeiskt civilskydd och humanitära biståndsåtgärder (Echo), Eurostat och generalsekretariatet.

309 Vi beaktade inte granskningsrapporter med anknytning till följande:

  • Årsredovisning (finansiell revision).
  • Energiföretag.
  • Lokala infrastrukturprojekt utan anknytning till klimat, till exempel vägbyggnation.
  • Säkerhet eller underhåll avseende väg/järnväg/luftfart.
  • Vägavgifter.
  • Sjukvårdsavfall.
  • Vattenkvalitet eller vattenföroreningar.
  • Naturkatastrofer utan koppling till klimatförändringar.
  • Jordbruk utan koppling till energi eller klimatförändringar.
  • Biologisk mångfald utan koppling till klimatförändringar (t.ex. skötsel av nationalparker).
  • Administrativa befogenheter för nationella eller regionala organisationer, administrativa förfaranden (tillstånd, koncessioner etc.) eller efterlevnad av avtal.
  • Andra ämnen med begränsad koppling till energi och klimatförändringar.

310 228 rapporter från nationella högre revisionsorgan och 41 rapporter från Europeiska revisionsrätten.

Revisionsrättens team

Denna översiktliga analys från revisionsrätten behandlar breda teman och utgår från våra undersökningar och samlade kunskap och erfarenhet samt från särskilda rapporter från oss och andra högre revisionsorgan i EU:s medlemsstater sedan 2012. Avsikten är att den ska fungera som grund för samråd och dialog med berörda parter och för vårt framtida revisionsarbete.

Rapporten antogs av revisionsavdelning I som är specialiserad på utgiftsområdet hållbar användning av naturresurser. Uppgiften leddes av ledamoten Phil Wynn Owen som är doyen i avdelning I. Olivier Prigent var uppgiftsansvarig och Bertrand Tanguy biträdande uppgiftsansvarig.


Från vänster till höger: Tomasz Plebanowicz, Vivi Niemenmaa, Gareth Roberts, Katharina Bryan, Marco Bridgford, Olivier Prigent, Mushfiqur Chowdhury, Emese Fesus, Joao Nuno Coelho Dos Santos, Bertrand Tanguy, Phil Wynn Owen och Armando Do Jogo.

Robert Markus, Paul Toulet-Morlanne, Balazs Kaszap, Ingrid Ciabatti, Tomasz Kapera och Ide Ni Riagain arbetade också med uppgiften. Richard Moore gav språkligt stöd vid utarbetandet av rapporten.

Kontakt

EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Tfn +352 4398-1
Frågor: eca.europa.eu/sv/Pages/ContactForm.aspx
Webbplats: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditorsECA

En stor mängd övrig information om Europeiska unionen är tillgänglig på internet via Europa-servern (http://europa.eu).

Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2017.

Print ISBN 978-92-872-7585-1 doi:10.2865/727016 QJ-02-17-490-SV-C
PDF ISBN 978-92-872-7614-8 doi:10.2865/033860 QJ-02-17-490-SV-N
HTML ISBN 978-92-872-7697-1 doi:10.2865/35023 QJ-02-17-490-SV-Q

© Europeiska unionen, 2017.

Kopiering tillåten med angivande av källan. För all användning eller återgivning av foton eller annat material som Europeiska unionen inte har upphovsrätten till måste tillstånd inhämtas direkt från upphovsrättsinnehavaren.

KONTAKTA EU

Besök

Det finns hundratals Europa direkt-kontor i hela EU. Hitta ditt närmaste kontor på http://europa.eu/contact

Telefon eller mejl

Tjänsten Europa direkt svarar på dina frågor om EU. Kontakta tjänsten på något av följande sätt:

  • Ring det avgiftsfria telefonnumret 00 800 6 7 8 9 10 11 (en del operatörer kan ta betalt för samtalet).
  • Ring telefonnumret +32 22999696.
  • Mejla via webbplatsen (http://europa.eu/contact).

EU-information

  • På nätet
    På webbplatsen Europa finns det information om EU på alla officiella EU-språk (http://europa.eu).
  • EU-publikationer
    Ladda ned eller beställ både gratis och avgiftsbelagda EU-publikationer från EU Bookshop (http://publications.europa.eu/eubookshop). Om du behöver flera kopior av en gratispublikation kan du kontakta Europa direkt eller ditt lokala informationskontor (http://europa.eu/contact).
  • EU-lagstiftning och andra rättsliga handlingar
    Rättsliga handlingar från EU, inklusive all EU-lagstiftning sedan 1951, finns på alla officiella EU-språk på EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu).
  • Öppna data från EU
    På EU:s portal för öppna data (http://data.europa.eu/euodp) finns dataserier från EU. Dataserierna får laddas ned och användas fritt för kommersiella och andra ändamål.